Achtung: Totaljobs naar Duitsland?

Recent meldde ik op dit weblog dat Totaljobs in de etalage staat als gevolg van de voorgenomen verkoop van Reed Business Information. En dat de enige logische opkoper Careerbuilder zou zijn, vanwege haar expansieplannen.

In de tussentijd heb ik enkele interessante tidbits aan informatie opgegraven die iets meer inzicht bieden.

Allereerst de mogelijke verkoopprijs van Totaljobs: meer dan $ 400 miljoen (waarschijnlijk ruim $ 100 miljoen omzet voor Totaljobs + nichesites en dan 4 keer woordwaarde). Goedemorgen! Voor een paar bakken met vacatures!! Daar gaan een paar mensen heel blij van worden. En dat beperkt het aantal mogelijke overname kandidaten natuurlijk aanzienlijk.

Ten tijde van de de lancering van Totaljbos in Nederland lag de optie om verder te expanderen op tafel. En na onderzoek werd Duitsland als meest interessante optie gezien. Om vervolgens in de ijskast te verdwijnen.

Maar het lijkt erop dat deze optie is gereanimeerd en dat Totaljobs op korte termijn een winkel in Duitsland wil openen. Hmmm… dat klinkt als pimpen van de bruid.

En als je heel snel een stevige vacaturesite wil openen zijn er eigenlijk maar twee opties: een bestaande site kopen of een vertical search engine lanceren. De eerste optie is zeer onwaarschijnlijk. Een bedrijf neemt geen kostbare, strategische beslissingen als datzelfde bedrijf in de etalage staat. Dus wordt het een vertical search engine.

Er is nog een reden waarom een vertical search engine logisch is als start. Totaljobs heeft altijd naar Megajobs gekeken. Al was het alleen al omdat Megajobs op exact dezelfde dag lanceerde als Totaljobs. Maar Megajobs heeft zich ook van vertical search engine staspgewijs omgevormd naar een vacaturesite. En dat alles op basis van een shoestring budget. Muziek in de oren van Totaljobs natuurlijk.

En als laatste; Totaljobs heeft geen succes met het vergaren van CV’s. Er is dus nooit een tweede inkomstenstroom op gang gekomen. Dus waarom veel functionaliteit bieden die toch niet gebruikt gaat worden?

Nope, ik weet het zeker: het wordt een vertical such engine.

Geef een reactie

2 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Bas:
  Ik ga er gemakshalve vanuit dat je kopen bedoelt.

  En alles is natuurlijk mogelijk, zolang er maar stevige durfinvesteerders opstaan. Maar het principe is dan dat je een bedrijf feitelijk met ‘funny’money koopt en vervolgens dat bedrag als schuld op het bedrijf laadt. Met de bedoeling om te trimmen en te verkopen.

  Maar waarom zou Stepstone dat doen? Ze zitten in exact dezelfde business…