Ze hebben het maar moeilijk, de vrouwen

Ruim een derde van de managers in de Europese Unie is vrouw. Dit maakte het Europees statistische bureau Eurostat bekend, ter gelegenheid van Internationale vrouwendag. In alle 27 EU-lidstaten hadden meer mannen dan vrouwen in 2006 een hoge leidinggevende functie. Letland, Litouwen (beide 41 procent) en Frankrijk (39 procent) hebben de hoogste percentages. In Nederland is slechts 27 procent van de managers vrouw.

Uit onderzoek van de ITUC (internationale vakbondsfederatie) bleek dat vrouwen wereldwijd 16,5 procent minder verdienen  dan mannen. In Europa ligt het verschil op 14,5 procent, Nederland scoort lager dan het gemiddelde. Vrouwen verdienen in Nederland gemiddeld 18 procent minder dan mannen. Opvallend in de resultaten van ITUC is date en hogere opleiding niet perse leidt tot een kleinere loonkloof. Cisca Dresselhuys zou er schande van spreken in de volgende Opzij, als ze niet per 1 april 2008 afscheid zou nemen als hoofdredactrice.

Een tip aan de dames die aan de top willen komen: gooi je meisjesnaam niet weg. Want naamsverandering na het huwelijk kan je carriere benadelen. Wel bedankt. Nog een reden om niet te trouwen. Behalve dan dat er in velden noch wegen een kandidaat te vinden is. Volgens een recent onderzoek van TIBER, het Tilburg Institute for Behavoiral Economics van de Universiteit van Tilburg, wordt een vrouw die de naam van haar echtgenoot aanneemt gezien als afhankelijker en minder ambitieus en intelligent beoordeeld dan een vrouw die haar meisjesnaam behoudt. Een naam, net als een beroep, kan blijkbaar stereotypen activeren die je beoordeling sturen.

Ze hebben het maar moeilijk, de vrouwen. Nu blijkt ook nog uit een onderzoek van DAG, dat maar in 22 procent van de nieuwsberichten een vrouw voorkomt. Lijkt mij alleen maar een goed teken, aangezien 80 procent van de dagelijkse content uit ‘slecht nieuws’ bestaat.

7610cookie-checkZe hebben het maar moeilijk, de vrouwen
Geef een reactie

5 Comments
 • Floor
  says:

  Ik neem aan dat het om gelijke banen gaat. Dus deeltijdbanen niet meegenomen. En prestatie is menselijk en daarmee niet veel hoger of lager bij vrouwen dan bij mannen.

  0
  0
 • Bas van de Haterd
  says:

  @floor: I know, en ik herhaal mijn vraag: hoe is dat als je het relateerd aan productie? Dat is nooit gemeten. Ik ken namelijk hele goede vrouwelijke account managers in de IT en die verdiende echt niet meer dan hun mannelijke collega’s. Maar ik heb ook veel vrouwen gezien in organisaties waar ik gewerkt heb die minder verdiende dan mij en andere mannen, maar ook eenvoudigweg een stuk minder prestatie leverde.

  0
  0
 • Floor
  says:

  @Bas
  Een niet onbelangrijk onderdeel van het onderzoek dat mijn blog niet heeft gehaald:
  Opvallend in de resultaten van ITUC is date en hogere opleiding niet perse leidt tot een kleinere loonkloof. Hoger opgeleide vrouwen verdienen juist regelmatig minder dan hun lager opgeleide mannelijke collega’s.

  0
  0
 • Bas van de Haterd
  says:

  @Floor: hoewel er toch in geen velden of wegen een kandidaat te bespeuren is? Je klinkt als een desperate recruiter. Het is bijna de oproep voor een sollicitatie naar de positie: toekomstig man van Floor 🙂

  Maar even zonder gekheid, ik ben altijd erg benieuwd als je looncijfers over vrouwen zou afzetten tegen productie. Of die verschillen dan ook nog zo groot zijn.

  En dat ‘aan de top’ komen heeft volgens mij niets met geslacht te maken, maar alles met ambitie. 99,9% van de mannen heeft die ambitie ook niet, en komt er ook niet. Want aan de top kom je niet als je op tijd thuis wilt zijn, als je voor je kids wilt zorgen, etc. Dan moet je keuzes maken (zoals iemand recent tegen me zei: vrouwen worden in hun carrière geremd door de slechte kinderopvang, waarop ik antwoorde: kinderen krijgen is ook een keuze). En er is niets mis met die keuzes (we zouden uitsterven als menselijk ras als we zoveel ambitieuze mensen zouden hebben), maar om dat altijd weer op geslacht te laten terugkomen… nee, ik geloof er niet in.

  0
  0
 • Marc Drees
  says:

  En dan kunnen vrouwen ook nog eens geen kaart lezen waardoor ze ook in het verkeer een probleem vormen. Segregatie is misschien wel de enige oplossing ;), of een TomTom, maar dan met een diepe mannenstem.

  0
  0