Web 2.0 – Kat in de zak

Komt dit zien! Komt dit zien! U heeft nog nooit zo’n goedkoop Applicant Tracking System gezien. CATS is een open-source (en dus gratis) ATS wat voor kleine start-up bedrijfjes en individuele recruiters weleens heel handig zou kunnen zijn.

Na de installatie blijkt dat de gratis CATS versie beperkt is, maar eerlijk is eerlijk de basisfunctionaliteiten zijn aanwezig en werken naar behoren. Het dashboard ziet er clean uit. Van activiteitenlijst, via kandidaten, vacatures en klant contacten, kom je uiteindelijk zelfs reports en een kalender tegen.

cats_dashboard.jpgDus voor een beginnende recruiter is het best een compleet programma, maar waarschijnlijk ben je beter af met de professional versie à $29 p/month. Dit is dan wel inclusief hosting.  Er is zelfs gedacht aan integratie met een zogenaamde CV parser, maar dit laat nog veel te wensen over.

Om je pakket dan compleet te maken alleen nog een gratis Google e-mail adres, Google Docs en de nodige Web2.0 tools en you’re ready for business.

Geef een reactie

16 Comments
 • Willem Tolman
  says:

  Ben CATS aan het proberen, nog maar net gestart. Lijkt allemaal erg mooi maar moet nog wel erg wennen. Vacature plaatsen werkt in de eerste maand versie nog niet volgens mij. Maandag ook nog even bij een andere leverancier kijken WiseNose
  Tips altijd welkom
  Ik heb een klein werving & selectie bureau in Soest

 • CATS
  says:

  @Ruben @Freep

  Ja, ik bedoel inderdaad de NAW + tel/email gegevens. Van de overige extractie mogelijkheden zoals opleidingen etc. bleek nauwelijks interesse te zijn van onze huidige gebruikers. Daarom implementeren we dat gedeelte niet.

  Ik denk trouwens dat textkernel wel degelijk dicht in de buurt van de 99% komt, zij maken kwalitatief goede software. Ik heb het uitgebreid getest. Wij hebben echter voor een andere partner gekozen.

 • Ruben @ Freep
  says:

  @CATS 99% cv extratie behaald textkernel nog niet eens en dit is hun core business. Je bedoelt zeker alleen de naw gegevens?

 • CATS
  says:

  Inmiddels zijn we alweer 8 maanden verder. Ook bij CATS heeft de ontwikkeling niet stilgestaan.

  Processen (workflow) zijn volledig aan te passen aan de eigen organisatie.
  SMS services. (uitgesteld)
  Goedkeuring, een actie/proces kan pas verder nadat deze is goedgekeurd door bijvoorbeeld een manager.
  Document manager, met 1 muisclick verzenden van documenten zoals afwijzingsbrief, plaatsingsbrief/aangenomen, arbeidscontract, loonbelasting formulier etc. Zo kan bijvoorbeeld bij de kandidaat waarvan de status gewijzigd is naar geplaatst/is aangenomen automatisch per Email alle formele stukken en overig papierwerk toegezonden krijgen.
  Automatisch inplannen van afspraken in Google agenda etc. en deze per email verzenden naar meerdere personen.
  Verbeterde takenlijst, automatisch taken aanmaken.
  Sterk uitgebreide manier van werken in CATS middels “drag & drop” (slepen en loslaten met de muis).
  Automatisch een status update of een vacature plaatsen op Twitter.
  Integratie mogelijkheid met payroll/Hris systemen via API.
  Rating, de mogelijkheid om meerdere personen via email, een rating aan iemand te laten geven. Bijvoorbeeld als een sollicitant een interview heeft gehad dan kunnen de interviewers rechtstreeks hun feedback geven.
  Sterk verbeterde CV extractie van in het Nederlands opgestelde CV’s. Handmatig typen is straks voor 99% voorbij, de NAW en contactgegevens velden worden automatisch ingevuld nadat het CV is toegevoegd (vanaf eind juni 2009).
  Integratie met Skype (met gebruik van firefox browser)

 • CATS
  says:

  @ Kuch

  Ja, zodra je clickt op het profiel van de kandidaat in monsterboard, wordt ten eerste automatisch gecheckt of deze persoon reeds in CATS staat. Zo ja, dan kan je de gegevens met 1 click updaten (zoals meest recente CV, naw gegevens) Bestaat deze nog niet dan verschijnt de optie “toevoegen” en worden alle gegevens 1:1 overgenomen, op de juiste velden automatisch ingevuld, wordt het CV digitaal opgeslagen en via zgn. parsing technologie toegevoegd aan de CATS database.

  Je CV grabber vraag…ik zou niet weten waarom je de gegevens van een kandidaat niet op zou mogen slaan (in welke vorm dan ook) De algemene voorwaarden van monsterboard geeft hier iig niets over aan.

 • kuch
  says:

  @ CATS
  (met 1 muisclick de CV database van Monsterboard.nl downloaden, importeren data van LinkedIn etc.) Is dit echt mogelijk? De hele cv database?

  Is denk ik een verspreking, maar brengt mij wel op een vraag. Als ik een cv grabber heb en een account van monsterboard, mag ik dan het cv importeren in mijn eigen database?

 • CATS
  says:

  @Xavier

  Hey, leuk idee en bedankt voor de tip, ben gelijk even wezen kijken op de site van endemol. De musical draait alleen niet meer… Ciske de cats is ook wat vergezocht nietwaar 😉

 • CATS
  says:

  Leuk dat je CATS hebt weten te vinden. In oktober 2008 wordt CATS Nederland (catsone.nl) gelanceerd.

  Het klopt dat we de basis van de applicatie hebben gelegd met open source. Met de ontwikkeling van de OS variant zijn we gestopt, dit omdat er nauwelijks coding terug kwam van de community.  OS wordt vaak gezien als “gratis” en dat is waar veel ontwikkelaars tegen aan lopen. Het is bij de bedoeling van OS dat de gebruiker ook wat terug geeft zodat het geheel kan verbeteren. Linux en Sugar CRM zijn daar goede voorbeelden van.

  Er is in Q1-2008 een knip gezet in het project. We zijn verder gegaan met de ontwikkeling van de professionele variant. Zo is er nu o.a. een Nederlandse versie, de CATS Toolbar (met 1 muisclick de CV database van Monsterboard.nl downloaden, importeren data van LinkedIn etc.), uitgebreide rapportage mogelijkheden en tal van andere leuke opties voor de professionele gebruiker.

  Ik ben het met je eens dat voor een start-up recruitment bureau de gratis variant voldoende houvast kan bieden en zich kan orienteren op de (on)mogelijkheden van recruitment systemen.

  Tevens willen we het ook gewoon voor onbeperkte duur gratis aan kunnen bieden voor het kleinbedrijf en de onderkant van het MKB. Deze hebben nu eenmaal niet de behoefte aan alle toeters en bellen van een volwaardig recruitment pakket.

  Gaat het wat betekenen voor andere Nederlandse recruitment software aanbieders? Ik denk van wel. De tijd van prijzige licentie overeenkomsten en “kleine lettertjes” contracten wordt met de komst van het CATS recruitment systeem op de proef gesteld. 

  De huidige spelers op de Nederlandse markt zijn nu op een hand te tellen. Met wat meer aanbieders erbij zou er voor een ieder wat bij moeten zitten. Het dwingt alle partijen tevens om zo inovatief mogelijk te zijn met het ontwikkelen/verbeteren van (nieuwe) toepassingen/opties. En dat komt ons allemaal weer ten goede.

  Ik kan je berichten dat ook grote organisaties zoals een Chiqueta of een South West Airlines wel degelijk bereid zijn de overstap te maken naar OS of OS achtige varianten.

  Vlotte migratie mogelijkheden, gebruikersgemak, service en de prijs spelen hierbij een belangrijke rol.

 • Ronald Kreugel
  says:

  @ Michel:
  Zelf vond ik de titel wel grappig (CATS = katten?), maar blijkbaar slaat mijn humor niet aan. En als je de gratis versie installeert, dan heb je met 2 gebruikers slechts 5 job orders en 5 public jobs. Dus ben je haast wel genoodzaakt om de professionele versie aan te schaffen.

 • Ronald Kreugel
  says:

  @admin:
  Waarschijnlijk liggen de ATS leveranciers hier niet wakker van. Grote organisaties nemen nu eenmaal niet zo snel de stap naar open source oplossingen, maar hebben toch liever een ouderwetse leverancier die ze kunnen ‘vertrouwen’ en een staat van dienst heeft.

 • Michel Rijnders
  says:

  Ehm, er zijn wel meer open source ATS dus zo goedkoop hebben we het wel gezien. Probleem blijft dat er niet echt doorontwikkeld wordt met de gratsi versies. Cats is sinds 2006 ook niet meer ge-update.

  Maar ik snap de titel niet helemaal? Wat vind je nu de kat in de zak?