De politie: zoveel potentieel

De politie heeft in deze markt zoveel potentieel op de arbeidsmarkt, het is dan toch zonde dat de overheid dat altijd maar weer om zeep moet helpen. Zoveel potentieel, dat blijkt uit het bericht dat er veel hoger opgeleiden zich hebben aangemeld als zij instromers op de academie en bereid zijn genoegen te nemen met een paar 100 euro per maand minder loon.

Ik schreef al eerder dat de overheid als werkgever een drama is voor bepaalde beroepsgroepen. En dat je kan zeggen dat elk probleem dat daar ontstaat komt door de politiek. Want als werknemers (en dan met name de jongeren van generatie X (de 35 minners) en de generatie Y (20’ers) iets willen, is het voldoening in hun werk. Is het maatschappelijk bijdragen. En waar kan dat? Als brandweerman, als politie agent, bij de AIVD, in het ziekenhuis en als onderwijzer. Dat zijn beroepen waar veel jongeren graag willen werken. Maar toch hebben ze daar problemen. Waarom?

Omdat er in Den Haag een serie beleidsambtenaren op een mooie plushe zetel zitten die berekenen dat er niet meer bij kan. Uiteraard verdienen deze mensen op dit plushe een stuk meer dan die politie agent die achter criminelen aanrent, de brandweerman die zijn leven riskeert of de verpleger die levens red.

En dan de bonden en de media. De onderwijsbond schreeuwt al jaren en slechts deels terecht. Want daar waar ze natuurlijk gelijk hebben dat het basis onderwijs slecht betaald wordt, valt het in het middelbaar onderwijs al mee en is het hoger onderwijs gewoon goed betaald. En dan hebben we nog geen rekening gehouden met de enorme secundaire voorwaarden die wel heel goed zijn bij de overheid en al helemaal in het onderwijs. De instroom van lager opgeleide bij de politie is zwaar teruggelopen sinds de CAO onderhandelingen zo problematisch gaan. Want het vooruitzicht er een tweede baan bij te moeten nemen spreekt niet veel mensen aan.

Echter zijn deze beroepen, en andere bij de overheid, wel gevuld met potentieel. Want we willen bijdragen, dat blijkt iedere keer. Alleen geef mensen daar dan ook de kans toe. Regel het goed voor deze beroepen. Het hoeft geen luxe leventje te zijn, maar een tweede baan moeten hebben om politie agent te kunnen zijn is wat overdreven.

8050cookie-checkDe politie: zoveel potentieel
Geef een reactie