Bijna 125.000 nieuwe vacatures

Voortaan geef ik wekelijks een indicatie van het aantal nieuwe vacatures dat in de laatste 3 weken online is gepubliceerd in Nederland.

Voor de afgelopen periode was dit bijna 125.000. Bepaald geen misselijk aantal!

Het Pareto principe gaat hier keurig op; de 20 grootste sites nemen iets meer dan 80% van de vacatures voor hun rekening.

En de 10 sites met de meeste nieuwe vacatures zijn:

 1. Nationale Vacaturebank: 21,7%
 2. Totaljobs: 10,8%
 3. Monsterboard: 10,3%
 4. Werk.nl: 8,2%
 5. Een baan: 7,2%
 6. Vacaturekrant: 5,1%
 7. Jobtrack: 4,2%
 8. Vacant: 1,8%
 9. Content: 1,6%
 10. Intermediair: 1,5%

De dominantie van vacaturesites is natuurlijk niet verwonderlijk; opvallend is wel de 9e plaats van Content. Op de plaatsen 11 t/m 20 zijn aanzienlijk meer uitzendbureau’s te vinden (Randstad, Vedior, Tempo Team, Brunel en Adecco).

Deze cijfers zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel en WiseGuys en toont alle online gepubliceerde vacatures die zijn gevonden op basis van een combinatie van de spidering en extractie technologie van beide bedrijven.

Geef een antwoord

11 Comments
 • Gerard Mulder
  says:

  @Jan Willem, ik denk dat wij een behoorlijk betrouwbare ranking van sites over een langere periode kunnen bepalen. Maar het totaal aantal vacatures per site absoluut is ingewikkelder, vanwege de ontdubbeling. De data wordt overigens door een aantal uitgevers gebruikt om exact dat te kunnen bepalen. Neem anders effe contact op, dan kan ik je uitleggen wat we precies doen. 020-4942498

 • Jan-Willem
  says:

  @ Gerard: Het doel zou zijn om de totale markt van vacaturesites eens goed in kaart te hebben, alle partijen schermen met allerlei aantallen (zie de discussie over Monsterboard op Werk.nl en Markplaats.nl, waar steeds andere aantallen vacatures naar voren komen), maar er is echt behoefte aan betrouwbare cijfers.

 • Gerard Mulder
  says:

  @Bas Er is sinds je test nog het een en ander verbeterd aan het ontdubbelingsproces. Op dit moment blijkt dat we ook meer vacatures als dubbel zien, die het eigenlijk niet zijn. Dus de regels zijn vrij streng, maar het blijft een zeer complex probleem, omdat je te maken hebt met duizenden verschillende bronnen en miljoenen pagina’s elke maand. Daar hangt dus ook mijn comment naar Jan Willem mee samen. Toch wordt de data in de loop der tijd steeds beter en komen steeds meer complexe en interessante vragen over de arbeidsmarkt binnen bereik.

 • Bas van de Haterd
  says:

  Ik heb ooit de Jobfeed mogen testen en 85% betrouwbaarheid halen ze volgens mij wel. Ontdubbeling zit er dus in, waarbij overigens je dus wel moet vragen hoe zich dit verhoud. Ik bedoel, ze ontdubbelen at random, waardoor als het goed is van alle sites evenveel weg gaat. Behalve natuurlijk als je ziet dat op bepaalde sites meer wordt gemultipost dan op anderen. Dat weten we niet in Nederland, hoewel het me niet zou verbazen. In dat geval liggen de percentages dus anders.

 • Gerard Mulder
  says:

  Paul, dit zijn voor zeker meer dan 90% unieke nieuwe vacatures. We doorzoeken continu het web naar vacatures en kunnen deze door tekst matching, url id matching en criteria matching (functie titel, werkgever, standplaats, opleidingsniveau etc..) ontdubbelen.

  Jan Willem de betrouwbaarheid is groot voor de doelstellingen, die we hebben. Maar in het algemeen hangt de betrouwbaarheid van data nauw samen met het doel dat je voor ogen hebt. Kun je iets specifieker zijn?

 • Marc Drees
  says:

  @Jan-Willem:
  Betrouwbaar genoeg om percentages gebaseerd op meerdere weken mee te tonen. Zoals hierboven.
  Waarbij er ongetwijfeld, zie ook de vraag van Paul hierboven, nog het een en ander dient te worden verduidelijkt.