Lovenswaardig idee met foeilelijke interface: vacaturesite Solmatch

Enkele dagen geleden meldde Dutch Cowboys de geboorte van een nieuwe vacaturesite: Solmatch.  De blog posting was van Rutger van Drongelen (W&S bureau Jopportunity), dus dacht ik direct aan  onbeschaamde zelfpromotie.

Maar toen ik Solmatch bezocht, moest ik die gedachte ook weer net zo snel intrekken. Want ik kreeg een foeilelijke site te zien, zo lelijk dat zelfs de Jopportunity site nog fraai wordt.

Dit weekend werd ik via een mailtje echter weer op Solmatch geattandeerd via de eigenaar: Maarten Brons. En besloot ik de site nogmaals te bezoeken. En door het ontbrekende design heen te kijken.

De gedachte
Solmatch is een Te koop aangeboden / Te koop gevraagd prikbord. Zowel bedrijven (vacature profielen) als personen (CV profiel) kunnen zichzelf presenteren en naar elkaar op zoek gaan.

En die presentatie kan uitgebreid en persoonlijk zijn. En dat moet feitelijk ook. Want daarin ligt het ‘onderscheidend vermogen’ van Solmatch: een persoonlijke presentatie.

De consequentie
De consequentie is echter verstrekkend; zowel personen als bedrijven moeten tijd investeren in het maken van een profiel. Zoniet, dan heb je een saai en leeg profiel.

En dat is het probleem van Solmatch.

Een korte reality check
Er zijn veel fraaiere sites die personen een online CV laten maken. En er zijn al heel veel personen met een online CV. Waarom zou ik nog een profiel willen maken als ik al op Linkedin, Xing, Zoominfo,… sta. Geen behoefte aan. Zeker op een site zonder bewezen traffic. Want mijn inspanning moet in relatie staan tot mijn verwachte opbrengst.

En voor bedrijven is het nog veel onaantrekkelijker. De inspanning om een vacature op Solmatch te plaatsen is vele malen groter vergeleken met grote vacaturesites. En het aantal eyeballs onevenredig veel kleiner.

De uitvoering
Zoals al meteen in het begin gezegd; het design gaat terug naar pre-Web 1.0 tijden:

Homepage Solmatch

En dat gaat de burger niet helpen.

Klein lettertype; vrijwel onleesbare teksten die zeker niet door de handen van een copywriter zijn gegaan; windows die zich om de haverklap openen. Alles lijkt erop gericht te zijn de beleving zo slecht mogelijk te maken.

De conclusie
Solmatch is in mijn optiek een oprecht idee van een goedbedoelende ondernemer. En daar is meteen alles mee gezegd.

Geef een reactie