Gezocht: competente president

Eergisteren postte Marc een kritische noot over een uitspraak van Bush. Dit zetten me aan het denken. Aan wat voor competenties zou de president van de USA moeten voldoen? Stel dat je die persoon kon werven, in plaats van dat hij gekozen werd voor het vertegenwoordigen van een verzameling ideeën en voorstellen? Wat voor persoon zou je dan kiezen? En dus, in moderne wervingstaal: aan welke competenties moet die persoon voldoen?

Het zou veel te makkelijk zijn om een willekeurige competentieset te pakken en alle competenties aan te wijzen. We zoeken een mens en die zijn niet perfect. We zullen afwegingen moeten maken en een voorkeur uit moeten spreken. Nu is mijn vraag aan de wijze lezer: welke vijf competenties zijn het belangrijkste voor de president van Amerika? En waarom?

Mijn persoonlijke oordeel volgt later omdat ik vooral de creativiteit van de lezer aan wil spreken. Ik kijk uit naar het resultaat!

8780cookie-checkGezocht: competente president
Geef een reactie

7 Comments
 • Chris Stapper
  says:

  Laten we het voor het gemak hebben over de president van de USA inderdaad, dat is wat specifieker.

  Drie competenties, ook goed, met 5 is een overzicht lastig, vooral omdat veel competenties erg ambigu blijven.

  Charisma
  Uitstraling, maar wellicht kan ik hier ook een bepaalde manier van met mensen omgaan onder scharen. Iemand met charisma wekt vertrouwen op, weet een beeld te schetsen en mensen daarmee te inspireren.
  De realist in me zegt dat dit misschien nog wel belangrijker is dan of je visie ook echt goed is. Wat betreft de uitwerking ervan op een land. (kijk naar Balkenende die, naar mijn mening vaak toch een goede mening heeft, niet zoveel invloed lijkt te hebben, of wellicht is dat beeld ontstaan door mijn eigen omgeving)

  Visie
  Er moet ook een boodschap zijn, een idee dat uitgedragen wordt, met dat charisma. De visie. Een sterk beeld van hoe een land moet zijn, waar mensen zich achter kunnen scharen. In de politiek hangt wie iemand is erg nauw samen met waar hij voor staat.

  Democratisch / open
  En als derde een competentie die me heel belangrijk lijkt voor Amerika zoals het nu is. Een president die het idee afgeeft te luisteren naar het volk en daar iets mee te doen.
  Let wel dat dit niet hetzelfde is als meegaand, of voorman van het volk zijn. Het idee is dat het volk zich serieus genomen voelt. Op die manier schep je een hoop good will en dat is erg belangrijk wanneer je een land uit een moeilijke situatie moet trekken.

  Ik ben benieuwd naar de andere bijdragen!

  0
  0
 • Bas van de Haterd
  says:

  @Marc: ik geloof ook dat hij een visie heeft, vanuit dat geloof. Dat die visie zo krankzinnig is als het maar zijn kan is twee. Maar hij heeft een visie. Hij gelooft dat je met oorlog het kwaad kan uitroeien. Dat is een visie, mijn visie zou zijn dat je ook iets moet doen aan de armoede.

  Hij gelooft ook dat je rijkeren rijker moet maken, dat is ook een visie, die o.a. ertoe leid dat New Orleans nog niet is herbouwd.

  0
  0
 • Marc Drees
  says:

  @Bas:
  Volgens mij verwar je bij Bush visie met geloof.

  Zijn geloof geeft hem een bipolair wereldbeeld: Good versus Evil. En zijn geloof vraagt hem om Evil te bestrijden. En hij doet wat hem wordt gevraagd.

  Dat is geen visie; dat is een operationele implementatie van een geloofsovertuiging. En eentje die buitengewoon hardnekkig wordt gevolgd. Omdat hij niet anders kan. Evil moet tenslotte worden vernietigd.

  0
  0
 • Bas van de Haterd
  says:

  Heb je het over de ideale president of de ideale president van Amerika?

  Ik denk namelijk dat per land een ander type nodig is, en ook op andere momenten in de tijd. Net als bij een bedrijf. Het ene moment heb je een visionair leider nodig, het andere moment een verbinder.

  En ik geloof niet in 5, maximaal 3 competenties per persoon / functie. Anders roep je nog steeds alles en competenties zeggen vaker iets over wat minder belangrijk is dan wat iemand moet kunnen.

  Maar goed, op dit moment in de USA, 3 stuks…

  – Visie
  Hij/zij moet een uitgesproken visie hebben en leiderschap tonen. (Ja, dat heeft George W. dus ook, hoewel velen (incl. ik) het niet met die visie eens zijn)

  – Verbindend
  De nieuwe leider van de USA moet verbindend zijn. Tussen de bevolking onderling in de USA, maar ook in de wereld. Mensen bij elkaar brengen, met elkaar aan tafel zetten, eruit komen. (Bill Clinton had deze competentie erg goed, Richard Nixon (hoewel voor mijn tijd) meen ik ook).

  – People manager
  Hoewel dit lastig gecombineerd kan worden met de visie, zijn we ook op zoek naar een uniek persoon natuurlijk. Je moet als president denk ik wel zelf de visie en de grote lijnen uitzetten, maar voor de uitvoerig vertrouwen op je mensen en daar niet doorheen fietsen (de fout die Bush maakt).

  0
  0