Linkedin en copyright

Eerder vandaag reageerde Jacco Valkenburg op mijn ongenoegen over de “Twitter” feature op Linkedin met een handige tip. Waarvoor mijn dank. Ik heb de Twitter boodschappen uitgezet.

En nu begrijp ik waarom Jacco zo handig is met en positief over Linkedin. Want op arbeidmarkt.blogo.nl staat een documercial van Jacco over zijn binnenkort te verschijnen boek, wat gewijd is aan recruitment via Linkedin.

Maar wat ik het meest opvallende vind is de afsluiting van zijn  posting:

Copyright op blog artikel

Een copyright op een blog posting? Hij is een boek aan het pluggen en wil vervolgens niet dat iemand hier iets mee doet? En om het nog bonter te maken, zijn boek gaat feitelijk om het creatief toepassen van andermans content voor recruitment doeleinden.

Ligt het aan mij of ruik ik hier een merkwaardige dubbele moraal?

Geef een reactie

8 Comments
 • Marc Drees
  says:

  Een hele fraaie uit de oude doos (2002…) van David Bowie:
  “I don’t even know why I would want to be on a label in a few years, because I don’t think it’s going to work by labels and by distribution systems in the same way. The absolute transformation of everything that we ever thought about music will take place within 10 years, and nothing is going to be able to stop it. I see absolutely no point in pretending that it’s not going to happen. I’m fully confident that copyright, for instance, will no longer exist in 10 years, and authorship and intellectual property is in for such a bashing.”

  “Music itself is going to become like running water or electricity. So it’s like, just take advantage of these last few years because none of this is ever going to happen again. You’d better be prepared for doing a lot of touring because that’s really the only unique situation that’s going to be left. It’s terribly exciting. But on the other hand it doesn’t matter if you think it’s exciting or not; it’s what’s going to happen.”

 • Bas van de Haterd
  says:

  ©2000 by Do You Zoom, Inc.
  You have permission to post this, email this, print this and pass it along for free to anyone you like, as long as you make no changes or edits to its contents or digital format. In fact, I’d love it if you’d make lots and lots of copies. The right to bind this and sell it as a book, however, is strictly reserved. hile we’re at it, I’d like to keep the movie rights too. Unless you can get Paul Newman to play me.

  Even doorlezen natuurlijk hè 🙂

  Overigens hier de link naar het hele boek dat dus gratis te downloaden, verspreiden en lezen is. Een must read wat mij betreft, heeft grote impact gehad op de manier waarop ik zaken doe.

  @Marc: de discussie is net wederom los gebarsten, met het hele CC en auteursrechten drama in NL. Dit n.a.v. een rechtzaak die weer is aangespannen door de Cozzmoss mafia tegen een blogger. Gelukkig heeft Ronald van den Hoff, een zeer sociale ondernemer, besloten om de advocaatkosten op zich te nemen en met deze blogger het gevecht aan te gaan.

 • Marc Drees
  says:

  @Jacco:
  Voor wat hoort wat, dus graag gedaan.

  Dan is er natuurlijk het principe van overdaad schaadt. Tenslotte heeft arbeidsmarkt.blogo.nl al een copyright logo.

  En verder is er tegenwoordig Creative Commons dat aanzienlijk beter past bij het hele principe van blogging. Onbekend? Klik dan even in de footer van dit blog op het (cc) icoontje.

  En ten derde, zeker gezien het commmerciele karakter van de posting, is een copyright contraproductief. Een link in samenhang met een deel van de tekst werkt tenslotte veel beter dan een kale link naar de blog. Moeten mensen alsnog gaan zoeken. En daar houdt niemand van.

 • Jacco Valkenburg
  says:

  Allereerst bedankt voor deze extra aandacht voor het boek “Recruitment via LinkedIn” en de verwijzing naar de blog posting. Want een link hier naar toe is natuurlijk prima.

  Want wat is auteursrecht (ook bekend als copyright)? Dit is het recht van de auteur van een werk van literatuur, wetenschap of kunst om te bepalen hoe, waar en wanneer zijn werk wordt gepubliceerd of vermenigvuldigd. Ofwel als je deze informatie (gedeeltelijk) wilt overnemen zul je dat eerst met de auteur moeten overleggen. En om er geen misverstanden over te laten bestaan wie de auteur is, heb ik mijn naam eronder gezet. Een andere reden is dat deze tekst, met nog wat aanvullingen, in het boek wordt opgenomen. Helder toch?