Sociaal ‘net…werken’

Je krijgt een uitnodiging van een goede collega, relatie of oude bekende en ja hoor, daar ga je weer! Inmiddels ben ik al bij meer dan 5 sociale netwerken aangesloten en als dat zo doorgaat dan ben ik de hele dag met niets anders meer bezig.

Na Linkedin, Facebook, Plaxo Pulse, Xing, Naymz en andere netwerken vind ik het meer dan genoeg geweest. Ik heb domweg niet de tijd om iedere ochtend op elk sociaal netwerk in te loggen of die spam over nieuwe contacten te lezen.

En als ik me dan ook nog op al die ‘extra services’ zou abonneren, dan kan ik er wel een baan bijnemen. Mijn ‘echte’ sociale netwerk is niet overdreven groot en dus kom ik op al die verschillende sites toch voornamelijk weer dezelfde mensen tegen. Bovendien ben ik geen verzamelaar van contacten, zoals vele andere gebruikers. Wat heb je daar toch aan?

Naast deze on-line netwerken wordt ik ook off-line benaderd door de Corporate Executive Board. Het klinkt al gelijk indrukwekkend en het marketing materiaal liegt er niet om – dit is ‘The World’s Premier Executive Network’. Uit nieuwsgierigheid en angst om iets te missen heb ik dan maar een gesprek ingepland.

Maar helaas, ook dit is niets anders dan een clubje dat geld probeert te verdienen door een netwerk van professionals op te bouwen om met elkaar ervaringen, informatie en ideeën te delen. Echter vele malen duurder dan al die on-line netwerken, waarvoor ik me gratis en voor niets heb aangemeld. Bovendien twijfel ik aan de toegevoegde waarde van nog weer zo’n ander netwerk.

De wereld is kleiner geworden en het is verbazingwekkend hoe snel de sociale netwerken zijn gegroeid en hoe makkelijk contacten kunnen worden gelegd. Maar inmiddels begin ik er aan te twijfelen en volgens mij zijn er meer mensen die er zo over denken. Het is een kwestie van geduld voordat er een ‘netwerk aggregator’ komt, of is ie er al?

Geef een reactie

9 Comments
 • Jacco Valkenburg
  says:

  Dan nog even voor de volledigheid om misverstanden te voorkomen. Bij de Corporate Executive Board/Recruiting Roundtable koop je een lidmaatschap waarmee je onderzoeksrapporten kunt downloaden en vragen kunt stellen aan hun research team. Er zit geen sociaal netwerk aspect in met andere bedrijven. En alleen (grote) corporate organisaties kunnen hiervan lid worden, dus geen W&S bureaus of individuen.

  Als freelance recruitment manager bij een grote internationale financiele dienstverlener maak ik al bijna een jaar gebruik van hun zeer uitgebreide en unieke onderzoeksgegevens.

 • Ronald Kreugel
  says:

  @Jacco:

  Dat heb ik ook niet geschreven, ik schreef dat ik off-line benaderd ben. Inderdaad, ze doen research en training, maar de toegevoegde waarde zit toch vooral in de lijst met aangesloten professionals en bedrijven. Volgens mij toch gewoon een netwerk hoor, kijk maar eens naar de definitie op Wikipedia.

 • Jacco Valkenburg
  says:

  Sorry, maar de Corporate Executive Board is geen ‘online sociaal netwerk”. Het is een groot research en training instituut met meer dan 2500 medewerkers en een half miljard omzet. Tachtig procent van alle Fortune 500 bedrijven gebruiken het exclusieve research materiaal voor andere HR en Recruitment management beslissingen (ook bekend als Recruiting Roundtable). Een beetje vergelijkbaar met IG dus…

 • Bas van de Haterd
  says:

  Tja, het is een beetje apart nu hier deze discussie te zien. In 2004 was er in de US al een vacature voor ‘personal networking assistent’. Iemand die mijn online sociale netwerken bijhoud, o.a. (maar niet alleen) Linkedin, OpenBC (tegenwoordig Xing), Facebook, Orkut (ja, toen populair), en zo ging het lijstje nogal door.

  Het tipping point is nu, bijna 4 jaar later, bereikt en de massa komt erop. Dus krijgen we dezelfde gang van zaken nog een keer. Met één verschil, dankzij open social worden jan en allemal gespamd. Want je doet import linkedin en outlook adressen en… automatisch sturen ze even een mail, want geen sociaal netwerk dat zo sociaal is om je te vragen: wil je je contacten allemaal uitnodigen of enkel die al lid van ons zijn?

  De gemiddelde Nederlander heeft 3 online sociale netwerken. Ik moet je eerlijk zeggen, eigenlijk gebruik ik er maar 2: linkedin en Hyves. Enkel een keer Xing erbij, heel soms facebook, eigenlijk geen van beide.

 • Marc Drees
  says:

  @Ronald:
  Toch mooi dan die online ‘sociale’ netwerken! Die zijn tenminste goedkoop!

  En ik heb sinds gisteren ook dat Naymz ding doordat ik positief heb gereageerd op een uitnodiging. Maar die is voor mij al dood voordat ik er zelfs maar mee begonnen ben!

  En Linkedin is helemaal top, want ik ben nu al lid van 32 groepen. Waarvan ik er maar van 1 weet wat die echt doet. En daar zijn gelukkig maar heel weinig mensen lid van…

  Waarschijnlijk zijn kwaliteit en kwantiteit hier daadwerkelijk met elkaar in conflict. In ieder geval kies ik dan 10 van de 10 keer voor kwaliteit.

 • Chris Stapper
  says:

  Helemaal eens met je sceptische houding tegenover de aantallen sociale netwerken. Naar mijn idee heeft het concept van de netwerken zich wel bewezen – overzicht en extra up-to-date informatie over je netwerk. Altijd handig. Een lijst van ‘wie kan ik hiervoor bellen’, een stukje zichtbaarheid en openheid. Allemaal tof.

  Maar de toegevoegde waarde van de verschillende netwerken is niet altijd even goed te vinden. Waarom lid worden van alle mogelijke netwerken?

  Ik wil graag een eenduidig overzicht. Daarom nodig ik iedereen in ieder geval uit op Linkedin. Op Xing leer ik vooral mensen kennen. Hyves gebruik ik vooral persoonlijk. Andere netwerken ben ik minder actief.

  Ik kon je trouwens niet vinden op xing, (moest ik een premium account voor hebben?) heb je wel toegevoegd op Linkedin, als mede vedior werknemer.:)