goed geschreven vacature

Negatieve voorbeelden te over, slecht geschreven vacatureteksten zijn er genoeg natuurlijk. Nu schreef ik afgelopen week al over een bijzondere vacature voor een reislustige blogger. Een deel van de verleiding zit hem daar in de functie. Adlantic laat zien dat je dat ook als bedrijf kan doen. Ze openen namelijk een derde pand in Arnhem, om ook daar van het aanwezige talent gebruik te maken.

Nu heb ik al eerder een vacature van Adlantic onder de loep genomen op Marketingfacts.  Hoewel ik toen redelijk positief was had ik enkele kritische kanttekeningen:

Adlantic heeft een ander onderscheidend vermogen in zijn vacature gezet: de locatie. Men zoekt mensen in Maastricht en daar is, zeker op online media gebied, weinig werk te krijgen. Een uniek onderscheidend vermogen dat ze dus heel terecht uitmelken. Dat lijkt ook nodig, want de omschrijving van de bedrijfscultuur is die van elk online mediabedrijf. Hoewel objectief de tekst bijna alles bevat dat een tekst moet bevatten valt komt hij mij wat klinisch over, niet oprecht, en dat is jammer. Ook spijtig is dat de personalisatie niet helemaal is doorgevoerd zoals bij Clickvalue wel het geval is (er staat b.v. geen telefoonnummer bij). 

Ik heb dit toevallig ook ooit persoonlijk met ze besproken (ik was vergeten dat ik het stukje ooit geschreven had, zij niet…), maar de tips die ze toen hebben gekregen zijn duidelijk serieus genomen, zo is te zien in de laatste vacature.

Laat ik beginnen met te stellen dat ik het pand in Utrecht ken en dat als een unieke asset van Adlantic beschouw. Het is een pand aan de grachten dat als je de grote deuren open doen, je onder aan het water staat. Je moet dus daar nooit van je leven weg willen als bedrijf en dus is het verstandig om meerdere panden te namen in meerdere steden, zodat je gebruik maakt van de lokale arbeidsmarkten. Maastricht is een mooi voorbeeld daarvan, daar is niet zoveel online media en kan in hun geval uitstekend. Nu dus Arnhem, potentieel genoeg qua werknemers, leuke banen te weinig.

Bedenk je goed dat, met alle respect, functies in de sales in online media erg inwisselbaar zijn. Je moet je ergens op kunnen onderscheiden als bedrijf, Adlantic kiest duidelijk voor regio en daar heb ik veel respect voor.

Dan de vacature zelf. Daarin legt men dus die nadruk op de regio en dat is dus slim. Ook geeft men aan dat het hier om een nieuw pand gaat, nieuwe mensen, dus veel eigen verantwoordelijkheid. Daarnaast, en dat maakt het echt een goede vacature, is er gedacht aan de context. In het pand komt namelijk o.a. Marketingfacts zelf te zitten, met het persoonlijke merk Marco Derksen. En de vacature staat op… Marketingfacts Jobs. Een unieke kans om gebruik te maken van het merk van een ander om je eigen baan aantrekkelijker te maken.

Vervolgens wordt kort en krachtig het werk en de persoon omschreven. De redenen om voor het bedrijf te werken zijn al genoemd, het feit dat het salaris in overleg is beschouw ik in ieder geval als minder irritant dan een zinnetje: ‘het salaris is marketconform of boven marktconform’. Afgesloten met een e-mail adres waar de sollicitatie naar toe mag (heel slim) en een telefoonnummer.

Een keurige advertentie, slim opgezet waarbij van alle kansen gebruik wordt gemaakt.

Geef een antwoord

2 Comments