Gebruiksvriendelijkheid deel 7: Job agents, 2

Mail (2)

Vandaag de tweede stamgast in mijn eeuwige onderzoek naar de gebruiksvriendelijkheid van vacaturesites: Monsterboard.

Voor de onderdelen van het onderzoek naar job agents, verwijs ik graag naar dit artikel. Het is alweer bijna een maand gelden dat ik deze posting.

Monsterboard zal het zwaar krijgen om Nationale Vacaturebank van de troon te stoten. Maar ze hebben mij al vaker verbaasd, dus wie weet.

Registratie verplicht
Helaas, ook bij Monsterboard wordt ik verplicht me te registreren als ik een job agent aan wil maken. En net als bij Nationale Vacaturebank kan ik hier ook direct vanuit het zoekscherm een agent aanmaken.

Een rotzooitje van de eerste klas
Alleen wordt dat op een merkwaardige manier gedaan; door een knop Zoekopdracht bewaren. Een nogal onduidelijk label.

Zoekopdracht bewaren knop

En als ik dan op die knop klik krijg ik het volgende scherm te zien:

aanmaken Job agent

Van Zoekopdracht bewaren naar Job Search Agents. Lekker duidelijk… Tip voor Monsterboard: Koop “Don’t make me think” van Steve Krug. Gaat zijn geld dubbel en dwars opleveren!

En nog erger, het lijkt alsof mijn zoekopracht helemaal niet bewaard is. Moet ik nu een trefwoord gaan opgeven? Nee hoor, mijn zoekcriteria staan er wel, maar vooral below de fold. Het is absoluut onduidelijk in eerste aanblik dat mijn criteria hier staan.

Met vermijdbare verwarring en irritatie als gevolg. Kans gemist. Laat de gekozen criteria van de gebruiker bovenaan zien. Herhaal ze daar. Hoe moelijk wil je het mensen maken?

Verder heeft het onnodig lange scherm heeft helemaal onderaan (kilometers below the fold) de calls to action staan. Een drietal knoppen, met de volledig overbodige Annuleer knop lekker dicht tegen de Bewaar knop aan. Dat vraagt om foutjes.

Oh, en waarom een knop Bewaren en uitvoeren? Onder het motto: Geef ze er twee dan raken ze lekker verward?

Job agent formulier, actieknoppen

En dan als laatste eentje voor de alerte, niet kleurenblinde lezertjes ook nog een ander detail.

Waarom is in het zoekscherm een button oranje met een witte tekst, en in het Agent scherm paars met een zwarte tekst? Kleurenblinde designer bij Monsterboard? Of gewoon niet opgelet bij les 1 van consistentie?

Als ik op de Bewaar knop heb geklikt krijg ik vervolgens dit te zien:

Boodschap na aanmaken van een job agent

Het lijkt wel of ook Monsterboard opgelucht is dat het allemaal is gelukt. Ze sturen me zelfs nog een e-mail om dat nieuws nog een keer te bevestigen. Het kan niet op!

Maar alle functionaliteit is er wel!
En wat ik nou zo jammer vind? Alle functionaliteit wordt wel geboden door Monsterboard. Maar om de stomst mogelijke manier. Doodzonde!

Oh, er is overigens geen mogelijkheid om per SMS alerts te ontvangen.

En dan nu de e-mail
En ook bij Monsterboard is het met de e-mail dik in orde.

De naam van de job agent wordt keurig in het onderwerp van de e-mail vermeldt en ik kan direct doorklikken naar de vacatures op Monsterboard en ik kan mijn instellingen direct wijzigen. En ik kan zelfs direct contact opnemen met de helpdesk

image

Jammer dus van de rommelige manier waarop ik een job agent aan moet maken. Wat de uitvoering is verder uitstekend!

9600cookie-checkGebruiksvriendelijkheid deel 7: Job agents, 2
Geef een reactie

2 Comments