De toegangspoort tot de studieschuld

Radar belichtte vorige week een kwestie waar ik het hier al eerder over gehad heb; studiefinanciering (in combinatie met een oud-klasgenoot en toekomstig studieschuldonderduiker). Als Radar iets belicht, dan is het menes. Wat blijkt namelijk? Met een druk op de knop (of, excuses, door het aanvinken van een vakje) kun je een maximale lening aanvragen (of nee, gewoon krijgen). Lenen.nl is nog ontoegankelijker. Het maximale bedrag per maand kan oplopen tot over de 800 euro, afhankelijk van het inkomen van je ouders en je woonsituatie. Renske Maria Leijten, politica voor de SP (sinds 30 november 2006 Tweede Kamerlid) vindt dat dit veel te gemakkelijk gaat. Ook over haar heb ik het eerder gehad. Sinds zij ooit schreef voorstander van de ophoging van het minimum jeugdloon te zijn, ben ik groot fan. Want het minimum jeugdloon, daar heeft ondergetekende een broertje dood aan. Tijd voor uw trouwe reporter om eens een kijkje te nemen op www.ib-groep.nl. Exemplarisch voor de jeugd van tegenwoordig; meteen onder ‘informatie’ staat ‘wat kan ik krijgen’ (zonder vraagteken). En iets verder, ‘als u een studieschuld hebt opgebouwd bij de IB-Groep, moet u die op een bepaald moment terugbetalen’. Je meent het.  Ik krijg eenmaal per jaar een brief van de IB groep aangaande mij studieschuld tot dan toe. Voor diegenen die maximaal lenen is dan al te laat. Goed, ze weten dat ze maximaal lenen, maar ze zijn niet eerder geconfronteerd met de ‘tussenstand’. Het lijkt wel of cijfertjes op een scherm minder bedreigend zijn dan die op papier. Helaas is studeren geen game. Er zijn geen pixellige muntjes of Linden dollars mee gemoeid, maar euro’s. Die, zo laat Radar in een aantal portretten zien, je tot voorbij je veertigste blijven achtervolgen.De IB groep noemt zichzelf de toegangspoort tot het onderwijs. Ik wens je na je studie de zondvloed. 

10080cookie-checkDe toegangspoort tot de studieschuld
Geef een reactie

3 Comments
 • floor
  says:

  Ik zie het bij veel van mijn studiegenoten gebeuren. Rondom Tien had het vandaag ook (deels) als onderwerp.
  Vorig jaar hadden volgens de IB-groep 350.000 mensen een studieschuld na hun afstuderen of het beeindigen van hun studie. De eerste twee jaar na je afstuderen hoef je nog niets terug te betalen, daarna betaal je minimaal 45 euro per maand. Je mag maximaal 15 jaar over het afbetalen doen. Dus met een beetje pech (en een maximale lening) zit je nog een tijd lang aan deze verplichting vast. Dat wordt geen hypotheek…

  0
  0
 • Chris Stapper
  says:

  Geweldige afsluiter.

  Helemaal mee eens overigens. Vorig jaar april liep mijn standaard studifinanciering af. Als je namelijk een los jaar een andere studie volgt, maar stopt voor februari, dan krijg je je stufi als schenking, maar die maanden worden wel van je totaal aantal maanden stufi afgetrokken. Hadden ze me toen even mogen vertellen.
  Nog leuker werd het toen ik een bericht kreeg dat ik automatisch maximaal ging lenen nadat mijn gewone stufi af was gelopen. Dus in plaats van de maandelijkse 250 of zo euro kreeg ik spontaan zon 800 of zo euro. Geen idee waar ze het idee vandaan haalden dat ik ineens 600 euro per maand meer nodig zou hebben.

  En voor minder bewuste (bij gebrek aan een beter woord) mensen lijkt het me heel makkelijk om te denken ‘oh, leuk, extra centjes’ en ‘dat betaal ik later wel terug’. Want hoe makkelijk een digid account het ook maakt om zon bedrag te wijzigen, als je het eenmaal ontvangt is het toch wel heel aantrekkelijk.
  In de praktijk is 800 euro per maand +jaarlijkse rente een zeer vervelend bedrag om terug te betalen..

  0
  0