Werkgeversbanen.nl. Weer een vacaturesite zonder perspectief.

En er is weer een nieuwe vacaturesite aan het Nederlandse firmament verschenen: Werkgeversbanen.nl.

De site stelt zelf: Werkgeversbanen.nl is een unieke vacaturesite opgericht voor en door verschillende werkgevers die zich met elkaar profileren.

Het is overigens onduidelijk wat uniek is aan deze vacaturesite, anders dan de aanleiding. En die aanleiding is feitelijk een iets andere, want Connexys (leverancier van een applicant tracking systeem) zit hierachter.

Verzameling van Connexys klanten?
En daarmme zijn het ongetwijfeld een aantal gebruikers van Connexys die de ‘verschillende werkgevers‘ vormen.

Die gevolgtrekking is gebaseerd op het volgende statement:
Het onbeperkt plaatsen van vacatures op werkgeversbanen.nl gaat geheel automatisch. Ja, waarschijnlijk alleen als je Connexys gebruiker bent.

Er zijn in totaal 5 werkgevers op Werkgeversbanen aanwezig: Royal Haskoning, BDO, Nashuatex, Essent en Connexys zelf. Waarbij Royal Haskoning en Essent wel zeer dominant figureren.

Maar het gaat hier dus om echte banen. Dit in tegenstelling tot grote vacaturesites waar vooral uitzenders en W&S bureau’s de pagina’s domineren. Wat niet bepaald plezierig is voor werkzoekers.

En deelnemende bedrijven verplichten zich een sollicitant te wijzen op de site, waardoor andere deelnemers eventueel geholpen kunnen worden. Een papieren tijger natuurlijk, maar het principe is uitstekend.

En daarmee is al het positieve wel zo’n beetje gezegd…

Privacy? Zeer vaag…
Allereerst is daar een heel vreemde eis in het sollicitatieformulier: Als je solliciteert moet je accoord gaan met een privacy verklaring.

Niet bijzonders zou je zeggen. Maar het is volstrekt onduidelijk om wiens privacyverklaring dit nou eigenlijk gaat. Van de werkgever? Maar die heb ik helemaal niet gezien. Van Werkgeversbanen.nl? Kan ik op het moment van solliciteren ook niet bij. Oh wacht even, Werkgeversbanen heeft niet eens een privacy verklaring.

En als extraatje staat er ook nog eens onderaan het sollicitatieformulier dat ik accoord ben met het feit dat je persoonsgegevens worden verwerkt en opgenomen in onze database.

En over welke database hebben we het nu weer? En waarom wordt dit apart vermeld van het verplicht accoord gaan met de privacy verklaring? Is dit soms een andere database?

Na een fake sollicitatie blijk ik overigens in het werving- en selectiesysteem van de werkgever (in dit geval Royal Haskoning) te zijn opgenomen. Zonder hun privacy verklaring te hebben gezien…

Kwaliteit? Zeer beperkt…
De site ziet eruit en gedraagt zich als een site die op een shoestring budget op een achternamiddag in elkaar is geprakt. Bepaald geen verfrissend nieuw gezicht. Eerder het tegenovergestelde.

Voor verdere opmerkingen ten aanzien van de kwaliteit verwijs ik graag naar het artikel van Michel Rijnders op HRlog.

Vindbaarheid? Nowhere to be found…
Werkgeversbanen stelt dat zij goed scoort op zoekmachines zoals Google. Maar daar klopt helemaal niets van.

Zoals blijkt uit een minitest met de functie Aquatisch ecoloog (Royal Haskoning). Werkgeversbanen is op Google in geen velden of wegen te bekennen. Gelukkig staat de site van Royal Haskoning wel bovenaan, op pagina 1.

Conclusie
Wat mij betreft mag deze site snel in de vergetelheid wegzakken. Of zoals bij TechCrunch met enige regelmaat gebeurt: in de Deathpool belanden.

Geef een reactie

12 Comments
 • Bas van de Haterd
  says:

  @Marc: als een persoon officieel namens een bedrijf reageert mag hij/zij dat onder bedrijfsnaam doen. Je hebt b.v. het UPC webcare team dat onder die naam opereert, keurig, officiële statements.

  Laten we maar geen discussie aangaan over het functioneren van een MS product en deze site. Deze site kan je namelijk makkelijk negeren, als je Vista krijgt op een nieuwe PC en ineens werkt er geen randapparatuur is dat een stuk dramatischer (en nee, dat is geen frustratie, ik draai nog XP). Maar goed, het hele beta verhaal vind ik hoe dan ook beetje onzin doorgaans. Het geeft namelijk aan dat je nog niet perfect bent (who ever is), maar volgens mij is deze site eerder alpha dan…

 • Marc Drees
  says:

  @Bas:
  Mensen schrijven reacties, bedrijven niet. Dus zeuren doe ik zeker niet. Als op een blog corporate speak gebezigd gaat worden is het geen blog meer tenslotte.

  Overigens denk ik niet dat Jan van Goch op RecruitmentMatters doelde toen hij ironisch refereerde aan het beta merkje. Tenslotte heeft dat plakkertje nooit op deze blog gezeten.

  En ik weet dat je niet zo aardig tegen MS producten bent, zelfs als je door die rakker wordt betaald. Wat een professioneel bemoeial ook hoort te doen 😉

  Maar ik ben wel van mening dat een nieuwe versie van ongeacht welk MS product toch fatsoenlijker functioneert dan deze nieuwe vacaturesite.

  En als laatste, ik sluit me helemaal aan bij jouw vraag. En ik voeg er eentje aan toe: Gaan andere ATS providers nu misschien iets soortgelijks doen?

 • Bas van de Haterd
  says:

  Marc, je zeurt over de gebruikte naam. Blijkbaar is het een officieel standpunt van Spot communicatie en dan mogen ze hun bedrijfsnaam gebruiken (en wij mogen ze daar op aanpakken). Anders zet iemand zijn eigen naam er neer dan dat is het een persoonlijke reactie.

  Dat Spot vervolgens een training ‘ongeschreven regels op sociale netwerken’ kan gebruiken lijkt me op basis van deze reacties meer dan voor de hand liggen, maar dat weten ze misschien inmiddels ook wel. Want van nieuwe media lijken ze nog niet al te veel kaas gegeten te hebben als je inderdaad in reacties zoveel zelfpromotie zet, telefoonnummers van je klant, etc. PR 1.0 (of zelfs 0.5 want ook offline werd dit niet op prijs gesteld). Maar goed, iedereen leert op deze manier.

  Ze gebruiken geen term beta, dus staan ze open voor aanvallen. Niet dat dat uitmaakt, want niemand interesseert die beta enige ruk. Je moet immers gewoon goed zijn als je live gaat en anders moet je in een beschermde omgeving testen. En daar heeft Marc met zijn betoog wel gelijk in, als het nog niet werkt, had je het beter niet live kunnen gooien. De windows mentaliteit (we verkopen het eerst en gaan daarna bug fixen) is blijkbaar niet meer tegen te houden. Nee, het hoeft niet perfect te zijn en ja, je vind altijd verbeter punten. Maar het moet wel werken, groot verschil (tussen b.v. Recruitmentmatters, dat werkte en beter wordt en werkgeversbanen dat blijkbaar gewoon nog niet werkt). Dan maakt een stempeltje Beta ergens op plakken ook niet uit.

  Wat ik me dus wel afvraag: gaat het platform open gezet worden voor niet connexsys klanten?

 • Marc Drees
  says:

  @Jan:
  Top, een reactie van een mensch van vleesch en bloed!

  En inderdaad, zoals ik in het artikel al heb gezegd is een initiatief waarbij uitsluitend echte banen worden getoond alleen maar te loven. Tenslotte is dat waar werkzoekers echt mee geholpen zijn.

  Maar werkzoekers zijn er natuurlijk pas echt mee geholpen als niet alleen de functionaliteit binnen de site naar werkt, maar dat die vacatures ook heel makkelijk gevonden kunnen worden.

  En beide zaken zijn nu zeker niet het geval.

 • Jan van Goch
  says:

  Dank voor je reactie op werkgeversbanen.nl. Alle aandacht is prima, ook wanneer deze kritisch is. Sterker nog; ik denk dat we daar uiteindelijk veel meer aan hebben.

  Gelukkig onderschrijf je in ieder geval ook de reden waarom we dit zijn begonnen: échte banen bij échte werkgevers.

  Wellicht goed om zelf wat achtergrondinformatie te geven bij dit initiatief. Werkgeversbanen.nl heeft niet als doel een grote jobboard te worden. De focus van werkgeversbanen ligt voorlopig op het bij elkaar krijgen van een groep bedrijven die geloven in het concept. Dat het nog niet compleet is ontwikkeld, doet niets af aan het idee.

  Dat er aan de (grafische en technische) uitwerking nog wat moet worden geschaafd, was vooraf al duidelijk. Dat zal echter bij de volgende versie ook zo zijn en de versie daarop ook. Op het moment dat je een site ontwikkelt, heb je al weer nieuwe ideeën / inzichten. Dat hoort nu eenmaal bij internet.

  Ook recruitmentmatters heeft in haar korte bestaan wijzigingen gekend. Waar het om gaat, is dat de deelnemers elkaars inspanningen op de arbeidsmarkt versterken en samenwerken in plaats van concurreren. Dat staat los van grafische, juridische of technische punten en komma’s.

  Wij zijn als faciliterende organisatie daarom ook realistisch in het aantal bedrijven dat gaat deelnemen aan het initiatief. Niet ieder bedrijf staat hier meteen voor open. We nemen dan ook de tijd en ontwikkelen vrolijk verder met de deelnemende partijen.

  Het gaat erom dat bedrijven met elkaar durven samenwerken als het gaat om werving en arbeidsmobiliteit. In plaats van te concurreren op de commerciële jobboards wordt er nu een gezamenlijk initiatief ontwikkeld. Voor het eerst in Nederland en naar mijn idee nog steeds uniek.

  Samenvattend: We zullen zeker de punten meenemen die je hebt genoemd. Aan veel punten wordt overigens al gewerkt. We gaan echter nog veel meer aanpakken samen met onze gebruikers, alhoewel iedereen natuurlijk comments mag geven. Hoe meer ideeën hoe beter. Bij deze dan ook de uitnodiging aan de andere lezers om opbouwend commentaar te leveren om dit initiatief nog beter te maken.

  Achteraf gezien hadden we ook de term “beta” kunnen gebruiken. Dan was het misschien iets duidelijker geworden in welke fase we zitten en had het je oordeel wellicht milder gestemd. Tegelijkertijd ken ik een commerciële jobsite waar dit al maanden op staat. En dat komt ook zo raar over, vind je niet 🙂 ?

 • SPOT Communications namens Connexys
  says:

  Mm, Marc, niet zo lichtgeraakt. Alle respect voor genuanceerde kritieken. Met gezonde, constructieve feedback wordt absoluut iets gedaan.

  Werkgeversbanen.nl is opzettelijk bescheiden begonnen. Zodat er ruimte is voor groei én verbetering.

  Het zou alleen jammer zijn als de uniciteit van het concept onder zou sneeuwen in jouw onvervalste lawine. Tenslotte is deze werkgeverssamenwerking een nieuwe, positieve stap in effectief werven. Connexys faciliteert, de werkgevers “maken” de site. Zoals je zelf al zegt in je review: “Maar het gaat hier dus om echte banen. Dit in tegenstelling tot grote vacaturesites waar vooral uitzenders en W&S bureau’s de pagina’s domineren. Wat niet bepaald plezierig is voor werkzoekers.”

  Als je het concept echt (grondig) wilt beschouwen, kun je natuurlijk contact opnemen met Jan van Goch van Connexys (tel.nr. 010-4133906). Voor je het weet, draag je bij aan het succes van Werkgeversbanen.nl. 😉

  Met vriendelijke groet,

  Francis / SPOT Communications
  Namens Connexys

 • Marc Drees
  says:

  Onbeschaamde zelfpromotie is natuurlijk uit den boze. En het stukje hierboven kwalificeert hiervoor. Zeker omdat niet eens een mens schijnt te schrijven, maar een bedrijf. Heel vreemd, en een beetje triest.

  Ik laat bovenstaande reactie staan als er ook inhoudelijk wordt gereageerd door een persoon van vlees en bloed van Connexys. Anders wordt deze reactie binnen 24 uur verwijderd.

 • SPOT Communications namens Connexys
  says:

  Hai Marc,

  Goed dat je aandacht besteedt aan Werkgeversbanen.nl

  Unieke samenwerking

  Werkgeversbanen.nl is opgezet vanuit de behoefte van de werkgevers. Het initiatief wordt gefaciliteerd door Connexys (www.connexys.nl). Het is de eerste keer dat in Nederland werkgevers op deze manier samenwerken. Behoorlijk uniek dus.

  De samenwerkende werkgevers helpen elkaar aan nieuwe kandidaten. Een afgewezen kandidaat van het ene bedrijf, kan zeer geschikt blijken voor een functie bij een ander bedrijf. Bovendien wordt extra service geboden aan de kandidaat door deze na afwijzing door te verwijzen naar de website. Het verbetert de sollicitatie-ervaring. En dat is weer goed voor de ‘corporate branding’.

  Voor alle werkgevers

  Overigens heeft Werkgeversbanen.nl niet de ambitie om een nieuwe vacaturesite te worden. Het betreft een samenwerking tussen werkgevers. Momenteel zijn er werkgevers te vinden die klant zijn bij Connexys, zoals het door jou genoemde Essent, Nashua-tec, BDO, Royal Haskoning, maar (binnenkort) ook Boskalis, Gemeente Eindhoven en Gemeente Enschede. Alle werkgevers worden uitgenodigd om mee te werken aan het initiatief. Hoe meer deelnemers, hoe meer kans op succes. Aanmeldingen zijn dan ook welkom bij Jan van Goch, directeur van Connexys (010-4133906)

  En misschien recenseer je in de toekomst dan wel hét platform voor mobiliteit