Meer dan 120.000 vacatures

Symbol-Add

Vandaag weer de wekelijkse indicatie van het aantal nieuwe vacatures over de afgelopen 3 weken. 

En er is weer een stijging te melden; van ongeveer 119.000 een week geleden, naar ongeveer 121.000 deze week. We zitten weer in de lift na de dip van vorige week. Dat moet de lente zijn!

De top 10 van sites met de meeste nieuwe vacatures ziet er deze week als volgt uit:

 1. Nationale Vacaturebank: 23,4%
 2. Totaljobs: 14,4%
 3. Monsterboard: 10,0%
 4. Werk.nl: 7,9%
 5. Vacaturekrant: 5,1%
 6. Jobtrack: 4,2%
 7. Een baan: 2,8%
 8. Intermediair: 1,5%
 9. Content: 1,5%
 10. Jobstoday: 1,2%

Met hierbij de aantekening dat Medivacature uit deze top 10 is gelaten in verband met een incidentele piek in het aantal vacatures van twee weken geleden.

Nationale Vacaturebank (0,5%) en Totaljobs (0,3%) zetten hun groei onverminderd door. En ook Werk.nl maakt een sprongetje omhoog van 0,3%. Monsterboard laat met -0,8% een redelijke veer.

Een baan zet haar daling van verleden week door; van 4,0% verleden week naar 2,8% deze week. Dat is meer dan een halvering in twee weken tijd.

Content heeft geruild met Vacant, Jobstoday hangt met de nagels aan de 10e plaats.

Als we deze ranglijst eens naast de lijst van 10 best bezochte banensites van het 1e kwartaal van 2008 houden, zijn er een aantal frappante verschillen te zien:

 1. Monsterboard
 2. Nationale vacaturebank
 3. intermediair
 4. totaljobs
 5. jobbingmall
 6. randstad
 7. volkskrantbanen
 8. werk.nl
 9. jobtrack
 10. Vacaturekrant

Een educated guess: Naamsbekendheid speelt een belangrijker rol dan het aantal ‘verse’ vacatures. Monsterboard en Intermediair ‘sterke; merken. Nationale Vacaturebank en Totaljobs hebben hier nog duidelijk terrein te winnen. En werk.nl is een site waar je liever niet naartoe gaat (associatie met arbeidsbureau).

Desondanks is het opvallend dat JobbingMall (Careerbuilder), Randstad en Volkskrant in deze lijst staan terwijl ze, m.u.v.Randstad (plaats 15) niet eens in de top 20 van de meeste nieuwe vacatures voorkomen. Hoewel ook de merkbeleving bij Randstad en Volkskrantbanen een rol kan spelen.

Maar de aanwezigheid van JobbingMall is in deze een raadsel? Toch een relatief obscure site tussen al dat geweld. Maximaal SEO gebruik?

Cijfers en ranglijst zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een reactie

5 Comments