Salarissen van starters iets te fors gestegen?

De salarissen van starters zijn fors gestegen, zo blijkt uit onderzoek van Hay group. De aanvangssalarissen van hoger opgeleiden zijn gestegen met ruim 10% van 28.785 euro naar 31.710 euro in 2007.

Hoewel ik zeker geloof dat de krapte een opdrijvend effect heeft moeten deze getallen toch met een pondje zout genomen worden. Niet dat Hay geen goed instituut is, want als oud beloningsonderzoeker heb ik niets dan respect voor hen.

Maar dat een ‘gemiddelde starter’ met een HBO of WO diploma geen 2.600 euro verdiend per maand is denk ik wel duidelijk. Wat is er dan mis?

Nou, ten eerste de steekproef. Hay doet deze onder enkel grote (of in ieder geval professionele) organisaties en dat is gewoon niet altijd even representatief, zeker niet bij startfuncties. Er zijn immers een heleboel MKB’ers die ook een heleboel starters aannemen.

De tweede mogelijkheid is dat er hier gesproken wordt over salaris, maar totale beloning bedoeld wordt. Dat zou ook kunnen, dan is het ineens een stuk logischer, hoewel het dan misschien wel wat aan de lage kant zit.

Geloof de conclusie dat de salarissen stijgen dus maar wel, maar vergeet de cijfers aub.

Dit artikel is onder het pseudoniem van Marc Drees gepubliceerd voor Bas van de Haterd. Sinds RecruitmentMatters op de laatste versie van WordPress is overgegaan ervaart Bas de nodige problemen bij het plaatsen van postings. En waar zijn vrienden nou voor!

10520cookie-checkSalarissen van starters iets te fors gestegen?
Geef een reactie

6 Comments
 • Chris Stapper
  says:

  Ik las het begin van het artikel en ik dacht, ik ben een starter (bijna), ik doe iets goed. Toen las ik 2600 en ik dacht nee, ik doe iets fout. Gelukkig wordt het allemaal gerelativeerd. Ik denk dat 2600 vrij veel is in cash inderdaad. Wel goed om te horen dat je als WO’er nog wat meer krijgt.

  0
  0
 • Bas van de Haterd
  says:

  Hehe, nee ik kan niet meer bloggen momenteel (gelukkig heb ik er bijna ook geen tijd voor, dus veel wordt er niet gemist).

  Ik weet nog in mijn tijd als beloningsonderzoeker dat een HBO starter rond de 1950 zat en een WO starter op 2100. Maar dat was in 2004 geloof ik.

  We moeten alleen niet vergeten dat de verschillen enorm zijn in beloning. Ik ken nog genoeg bedrijven die HBO IT starters onder de 2000 aanbieden, dat komt voor en ja, er zijn mensen die daar toch werken. Ik weet dat toen ik het onderzocht de verschillen tussen het 10%-percentiel en het 90%-percentiel (in andere woorden, de 10% slechtst betaalde en de 10% best betaalde) heel sterk varieerde. Van 1450 tot 3000.

  Grote bedrijven betalen gemiddeld veel meer dan kleine voor starters is ook mijn ervaring. Maar ook voor b.v. MBO functies (of zelfs mensen die nooit een vakopleiding afgemaakt hebben en aan dimploma’s enkel een Havo hebben bijvoorbeeld).

  Maar goed om te weten dat ik toch niet gek ben geworden en 2600 voor een starter wel heel veel vond. Toch bijzonder als je dat bedenkt, dat ik anderhalf jaar geleden als professional met dik 5 jaar werkervaring nog maar 2850 verdiende.

  0
  0
 • Bas Westland
  says:

  @Marc/Bas: Ik dacht al: “Verrek, is die Drees nou ook al beloninngsonderzoker geweest”. Even on topic: 2600 Euro is inderdaad wel erg veel. De praktijk schommelt tussen de 2000 en 2500 Euro.

  0
  0