Navelstreng

Waar we ook heengaan we zijn altijd online verbonden met familie, vrienden of half-vreemden. Hyves en Twitter worden ervan beticht een fatsoenlijk sociaal leven in de weg te staan. Maar is dit wel eerlijk?

De gemiddelde Nederlander ontmoet veertien mensen per dag. Dat is best veel. De gemiddelde Duitser is namelijk een stuk minder sociaal met zijn/haar 8 mensen per dag. De flamboyante Italiaan twintig. Tieners ontmoeten de meeste mensen per dag, gemiddeld achttien. Zeventigplussers slechts zeven. Nu waren de onderzoeksresultaten bedoelt om een inzicht te geven in welke leeftijdsgroepen een epidemie zich het snelst kan verspreiden, maar het is wel een welkome nuance van het brommerige internet-pessimisme.

Voor een charmant en enigzins aandoenlijk manifest voor het thuislaten van de mobiele telefoon (laat staan draagbare computer’) op vakantie is te lezen in de nrc.next van vandaag. Henk Driessen pleit voor de comeback van Poste restante in ‘Thuis achtervolgt ons overal en altijd’.

10760cookie-checkNavelstreng
Geef een reactie