Ritalin

De Nederlandse werknemer is niet erg betrokken bij zijn/haar baan, bleek vorige week uit de Global Workforce Study van adviesbureau Towers Perrin onder ruim 88.000 werknemers in negentien verschillende landen. Nederland komt er bekaaid vanaf wat betreft werknemersloyaliteit; slechts dertien procent van de werknemers voelt zich volledig betrokken bij zijn baan. Het gemiddelde van die onderzochte negentien landen was vijftig procent. Van de Nederlandse werknemers denkt 64 procent aan een andere baan. Zeker de jonge professionals kijken niet naar een werkgever meer of minder. Zijn het nou echt zulke gewetenloze monsters?

‘Lekker mens zijn op het werk’, een recent artikel uit de nrc.next, laat eens een ander geluid horen. Eindelijk, een artikel waarin wordt gekeken of het beeld van snobitische (wel loungen, niet de lasten) hippie-youngsters wel klopt. Met speltips voor bovengenoemden om hun draai te vinden in grote en logge bedrijven. Want ja, we willen niet allemaal ADHD-erig van werkgever naar werkgever stuiteren. Alleen kunnen veel jonge mensen hun draai niet vinden in grote bedrijven waar angst de grote gemene deler is en niet waardering of respect.

1 Ontwikkel leiderschap
2 Zoek rolmodellen
3 Zoek een goeie baas
(ik heb niet gezegd dat de tips het er instant makkelijker op zouden maken)
4 Zoek een goede coach
5 Creëer een netwerk
(van gelijkgestemden uit alle leeftijdscategorieën)

Mochten de tips je niet verder helpen kun je altijd nog beginnen als zelfstandige zonder personeel, een ZZP-er dus. Goed verdienen, leuk werk en af en toe een terrasje pikken. Of vooruit, lekker loungen.

*’Lekker mens zijn op het werk’, nrc.next van 1 april.

Geef een reactie