Let’s get it started

De schaarste op de arbeidsmarkt drijft de salarissen van beginnende hoogopgeleide werknemers op. Ze verdienen nu al 10 procent meer dan twee jaar geleden. Starters verdienen gemiddeld 5 procent meer dan twee jaar geleden. De aanvangssalarissen stegen daarmee in 2006 en 2007 van 28.785 naar 31.710 euro. Dit volgens de optimistische berekeningen van Hay Group. Met die gehypte krapte op de arbeidsmarkt kunnen die piepjonge starters ook een selectie maken op salaris. Zal je zien dat het eind juli instort, als ik afstudeer. Meteen bovenop het heuglijke nieuws kwam al een andere domper. De groei zit ‘em vooral in de financiële en technische dienstverlening. Niet mijn sector dus.

Om al die nieuwe starters in toom te houden gaan hogere onderwijsinstellingen in Amsterdam massaal hoogopgeleide ondernemers klaarstomen. De nieuwe ondernemersopleiding wordt grotendeels betaald door het ministerie van Economische Zaken. Politici en economen zien ondernemerschap als de brandstof van de economie en dus zijn ze bereid er 6 miljoen euro in te pompen. Is ondernemerschap te leren en is er animo voor? Tot nu toe waagt maar 9 procent van de hoogopgeleide Nederlanders het een eigen bedrijfje te beginnen. ‘Ik ben student ondernemer’ doet het vast goed met een borrel op, maar in nuchtere omstandigheden (studenten kennen die ook) is alleen die openingszin niet voldoende. Wat leer je dan? Moet je niet eerst een passie of een idee hebben en er dan voor gaan? Is het niet vooral een kwestie van lef en geluk hebben? De opleiding komt wel op het juiste moment. Omdat de werkgelegenheid booming is, kun je gerust zelfstandig beginnen. Als het dan misgaat, kun je altijd nog aan het werk. Maar dat lijkt me toch niet de instelling van een echte ondernemer…

Geef een reactie