Logica kondigt ontslagen aan

Het is een kop die mijn aandacht wel trok, Logica gaat mensen ontslaan, in deze markt? Ja, ze doen het echt. 1.300 man wereldwijd, 3% van het bestand. Maar…

Het zijn geen IT’ers die ontslagen worden… Tenminste, dat is niet de bedoeling (wel een goede reden om van die ene vervelende klojo af te komen, zo’n reorganisatie).

Het gaat daarbij voornamelijk om niet-declarabele functies. Dat heeft Andy Green, ceo van de ict-dienstverlener, bekendgemaakt in zijn jaarlijkse business review.

en

Fisk verwacht dat een deel van de medewerkers kan worden overgeplaatst naar andere, wel declarabele, onderdelen. “Anderen zullen door natuurlijk verloop afvloeien en sommigen zullen onvrijwillig hun baan verliezen.”

Tegelijk lees je dat de outsourcing naar India van bedrijven ook zijn glans begint te verliezen. Groei neemt af (nog steeds groei, dus niet klagen) en marges dalen (dat is wel beklagenswaardig natuurlijk). De grote Indiase outsourcingsbedrijven hebben er allemaal last van. Een leuke quote in het stukje is:

Wipro probeert de dalende winst tegen te gaan door jong personeel aan te trekken. Het bedrijf denkt dat het goedkoper is studenten aan te trekken en deze op te leiden tot personeel dan het salaris voor ervaren personeel.

Dus gaan ze in India gewoon dezelfde fouten maken als wij in het Westen gedaan hebben. Groot, groter worden, logger, besparen op kosten, niet investeren in kwaliteit. Niet slimmer werken, maar vooral meer werk doen. Ik ben een heftig gelover in kleine bedrijven, zeker in deze sector. Daar waar mensen hét productiemiddel zijn (en dat is in de IT) moet je zorgen dat de mensen optimaal bediend worden. En dat kan nu eenmaal beter in een klein bedrijf dan bij een grote partij. Waarom had Albert Heijn jaren lang de minste inkoopkorting terwijl ze de meeste massa hadden (lees: het Drama Ahold)? Het grote bedrijven syndroom.

Zo ook bij grote IT dienstverleners en de reorganisatie van Logica is een teken aan de wand. Ik geloof dat er een paar zullen omvallen (waarbij de krapte op de arbeidsmarkt de katalysator zal zijn) wiens plek niet wordt ingenomen door één nieuwe grote, maar door een serie middelgrote.

12610cookie-checkLogica kondigt ontslagen aan
Geef een reactie

4 Comments