Logica kondigt ontslagen aan

Het is een kop die mijn aandacht wel trok, Logica gaat mensen ontslaan, in deze markt? Ja, ze doen het echt. 1.300 man wereldwijd, 3% van het bestand. Maar…

Het zijn geen IT’ers die ontslagen worden… Tenminste, dat is niet de bedoeling (wel een goede reden om van die ene vervelende klojo af te komen, zo’n reorganisatie).

Het gaat daarbij voornamelijk om niet-declarabele functies. Dat heeft Andy Green, ceo van de ict-dienstverlener, bekendgemaakt in zijn jaarlijkse business review.

en

Fisk verwacht dat een deel van de medewerkers kan worden overgeplaatst naar andere, wel declarabele, onderdelen. “Anderen zullen door natuurlijk verloop afvloeien en sommigen zullen onvrijwillig hun baan verliezen.”

Tegelijk lees je dat de outsourcing naar India van bedrijven ook zijn glans begint te verliezen. Groei neemt af (nog steeds groei, dus niet klagen) en marges dalen (dat is wel beklagenswaardig natuurlijk). De grote Indiase outsourcingsbedrijven hebben er allemaal last van. Een leuke quote in het stukje is:

Wipro probeert de dalende winst tegen te gaan door jong personeel aan te trekken. Het bedrijf denkt dat het goedkoper is studenten aan te trekken en deze op te leiden tot personeel dan het salaris voor ervaren personeel.

Dus gaan ze in India gewoon dezelfde fouten maken als wij in het Westen gedaan hebben. Groot, groter worden, logger, besparen op kosten, niet investeren in kwaliteit. Niet slimmer werken, maar vooral meer werk doen. Ik ben een heftig gelover in kleine bedrijven, zeker in deze sector. Daar waar mensen hét productiemiddel zijn (en dat is in de IT) moet je zorgen dat de mensen optimaal bediend worden. En dat kan nu eenmaal beter in een klein bedrijf dan bij een grote partij. Waarom had Albert Heijn jaren lang de minste inkoopkorting terwijl ze de meeste massa hadden (lees: het Drama Ahold)? Het grote bedrijven syndroom.

Zo ook bij grote IT dienstverleners en de reorganisatie van Logica is een teken aan de wand. Ik geloof dat er een paar zullen omvallen (waarbij de krapte op de arbeidsmarkt de katalysator zal zijn) wiens plek niet wordt ingenomen door één nieuwe grote, maar door een serie middelgrote.

Geef een reactie

4 Comments
 • Bas van de Haterd
  says:

  @Marc: ja ik ken de uitspraak, maar je kent ook de mug en de olifant? Elke olifant heeft muggen om zich heen, dat worden er steeds meer vaak.

  Maar ik geloof dus dat er ruimte zal zijn voor grote, dat ontken ik niet, maar dat het aantal grote partijen minder zal worden. Dat zeg ik.

 • Marc Drees
  says:

  @Bas:
  Ooit gehoord van de uitspraak: “Olifanten doen het met olifanten”? Hoewel bepaalde vormen van flexibiliteit en innovatie in het algemeen het best gedijen in kleine(re) organisaties is niet alles agility wat de klok slaat.

  Grote tot zeer grote organisaties hebben een eisenpakket nodig die een kleinere organisatie direct in een bankroet wurrgreep kan nemen. Daarnaast hebben kleine organisaties geen netwerk om grote bedrijven wereldwijd te ondersteunen, om maar een voorbeeld te noemen.

  Er is ruimte voor een hele range van toko’s; van groot tot klein, simpelweg omdat de klanten ook deze range bestrijken. Op elk potje past een dekseltje