Superintermediation in haar droevigste vorm, deel 2

In den beginnen blogde ik op het blog van Expand, onderdeel van de Staffplanning groep. Als een gevolg daarvan gebruik ik nog altijd de naam Staffplanning bij bepaalde zoekacties.

Maar genoeg over de merkwaardige werking van mijn brein. De reden dat ik dit vertel is namelijk de volgende. Als ik op de website van Staffplanning kijk hoeveel banen er in de etalage staan zie ik het volgende (schrik niet van de kleur):

Homepage Staffplanning

Staffplanning heeft dus 274 banen in de aanbieding. Oke.

Enter: Jobrapido.nl. Natuurlijk, een vertical search engine. Weer zo eentje die het Internet afschuimt naar vacatures. Vast en zeker om de werkzoeker te helpen… Die trots op haar website weet te melden dat je hier ruim 300.000 banen kan vinden.

Vermenigvuldigen met een factor 8?
En hier is wat er gebeurt als ik op Jobrapido.nl met het trefwoord Staffplanning:

image

Jawel! Jobrapido.nl is de ultieme kloningsmachine!! Maar liefst 2.164 banen van Staffplanning. Dat is bijna 8 keer zoveel als Staffplanning zelf! Die Jobrapido.nl toch; zet Staffplanning toch mooi even te kijk!

Maar even serieus; dit is onmogelijk; tenzij Staffplanning al haar vacatures op minstens 6 andere vacaturesites plaatst. En dat is het niet het geval; zoals al heel snel blijkt.

Er zijn twee redenen voor dit onzinnig hoge aantal vacatures van Staffplanning op Jobrapido.nl:

  1. Jobrapido weet niet wat dedoubleren is. Dus krijg je lekker dezelfde vacature op verschillende sites in je zoekresultaat.
  2. Jobrapido weet niet dat vacatures komen en gaan. Er staan dus bossen dood hout op Jobrapido. Vacatures die allang niet meer bestaan.

Fijn he! Dat betekent dat de werzoeker in dit geval 1 op 8 keer voor jan met de korte achternaam op een vacature van Staffplanning zou klikken. Met onder meer onderstaande fijne ervaring:

Vacature is reeds vervuld

En wat denk je dat de argeloze werkzoeker als een gevolg hiervan van Staffplanning zal vinden?

Maatregelen gewenst?
Volgens mij is het de hoogste tijd dat vacaturesites en intermediairs zoals Staffplanning eens serieus de koppen bij elkaar steken om te kijken hoe aan dit soort praktijken een einde kan worden gemaakt.

Voordat deze praktijken een einde maken aan vacaturesites en intermediairs. Want het wordt werkzoekers bepaald niet makkelijk gemaakt; integendeel.

Vertical search engines zijn pure parasieten. Parasieten van het soort dat hun gastheer kan doden wel te verstaan. Dit is bepaald geen symbiose…

Geef een reactie

8 Comments