Superintermediation in haar droevigste vorm

De arbeidsmarkt is behoorlijk ondoorzichtig; en daar hebben vertical search engines een behoorlijk steentje aan bijgedragen. En omdat de “barrier to entry” voor een vertical search egine vrijwel nihil is, wordt de arbeidsmarkt almaar ondoorzichtiger: Superintermediation.

Naast onfatsoenlijke praktijken (zoals bij Careerjet) zijn er ook absolute cheapo’s die proberen een graantje mee te pikken door vacatures te roven.

Met voor mij wel misschien als droevigste voorbeeld: Vacatures Vandaag. Hieronder een deel van de Homepage.

image

De armoe straalt er werkelijk vanaf. Maar liefst op drie plaatsen sponsored ads van Google om maar alsjeblieft iets te verdienen aan het bezoek wat op deze site komt.

De site zelf stelt:
Vacaturesvandaag.nl is opgericht om een totaalbeeld te geven van de vacatures die op internet beschikbaar zijn. Hiervoor worden iedere dag vacaturesites gescand en worden nieuwe vacatures aan het aanbod toegevoegd.

Och natuurlijk, een totaalbeeld van de vacatures op Internet, daar zaten we echt op te wachten. Dat hadden we nog niet!

En Vacatures Vandaag is helemaal niet opgericht om een totaalbeeld te geven; het is opgericht om een paar centen te verdienen aan die linkfarm door Google ads te flashen.

Want dit soort sites doen de eigenaren van de vacatures geen enkel plezier. Integendeel. Voor de argeloze werkzoeker die op zo’n site komt is de ervaring dramatisch. Zo moet je regelmatig meerdere ‘hops’ maken voordat je eindelijk bij de site bent aangeland waar je kan solliciteren.

Als je al zo gelukkig bent. Want met regelmaat zal je tegen een 404tje aanlopen. Een gebroken link… Tenslotte let dit soort sites natuurlijk niet op de verloopdatum van een vacature.

En alsof het nog niet genoeg is; deze site heeft zelfs een zusje: Megavacatures. Wat een originele naam. Zeker nooit van Megajobs gehoord…

Het wordt de hoogste tijd voor enige regulering. Voordat deze wildgroei het voor werkzoekers en werkgevers volstrekt onmogelijk maakt online contact met elkaar te maken.

Geef een reactie

6 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Leindert:
  Nee hoor, je denkt niet te somber; dit is een algemeen van het Internet. Gek genoeg; want de voorspelling was dat het Internet de intermediair overbodig zou maken.

  Lang leve voorspellingen…

  Internet is een volstrekt open medium en voor iedereen toegankelijk. En dat is een groot goed. Maar zo langzamerhand slibt het kanaal inderdaad dicht. Wie weet wordt offline (print) wel weer interessant. Dat zou pas een stap vooruit zijn…

 • Leindert Vogel
  says:

  @ Marc:
  Is dit eigenlijk niet gewoon een algemeen internetprobleem? Wanneer slipt ’t dicht en slaat de snelheid en effectiviteit ervan om in log en onhandig?

  Of denk ik hierin te somber:-(?

  Is internet een individueel medium, waarbij iedereen kan bepalen of hij/zij zaken toevoegd? Of moet iedereen die een website wil lanceren deze misschien wel eerst laten goedkeuren op basis van een aantal criteria?

 • Marc Drees
  says:

  @ Leindert:
  Ik deel je hoop, maar dit soort sites kan het buitengewoon lang volhouden doordat er zeer weinig kosten mee gemoeid zijn.

  En in de tijd dat ze bestaan zal er traffic naar toe komen. Niet alle werkzoekers kennen tenslotte de sites waar ze naar toe moeten gaan (en waar de ervaring overigens ook niet altijd onverdeeld plezierig is…).

  Dus er zullen voldoende argeloze werkzoekers zijn die over een site als Vacatures Vandaag struikelen.

  Overigens, ik hou mijn adem niet in als het om regulering gaat 😉

 • Marc Drees
  says:

  @Bas:
  Ik heb geen aversie tegen commercie; ik heb een aversie tegen ronkende opmerkingen over de bijdrage van een site terwijl het klinkklaar is dat er uitsluitend gesurfed wordt op de content van anderen om geld te verdienen.

  Sites als Vacatures Vandaag interesseert het nul komma niets of er een bijdrage wordt geleverd; anders dan op de eigen bankrekening.

 • Leindert Vogel
  says:

  Ik vraag me af of regulering de oplossing is. De serieuze werkzoeker concentreert zich naar mijn idee op slechts een aantal jobsites en laat iets als Vacaturesvandaag.nl links liggen.

  Eigenlijk zie je hetzelfde als in de woningmarkt. De grote 3: Funda, Jaap, Allehuizen. Ga je echter googlen op ander sites die huizenoverzichten bieden, dan kom je er meerdere tegen. Ik ken ze niet.

  Conclusie: als dit soort sites echt gebruikersonvriendelijk zijn en geen toegevoegde waarde bieden, verdwijnen ze vanzelf.

 • Bas van de Haterd
  says:

  Och natuurlijk, een totaalbeeld van de vacatures op Internet, daar zaten we echt op te wachten. Dat hadden we nog niet!

  Nee, dat is er nog niet. Maar het is ook niet nuttig als ze niet iets toevoegen, de techniek niet goed werkt of noem het maar op.

  Je aversie tegen commercie deel ik niet, maar je hebt volledig gelijk als je zegt dat het niets toevoegd en daarmee dus alleen maar de markt verziekt.

  Waar blijft de eerste echte goede vertical, die goed ontdubbeld (b.v. op basis van jobfeed) en waarde toevoegd door faced based search of zelfs matching (hoewel je daarvoor weer met CV’s moet gaan werken en dat wil je als vertical eigenlijk niet, dan ben je geen echte vertical meer)