Technicus beter betaald dan academicus?

Ik hoorde het vanmorgen in de auto al op BNR, lees het nu op nu.nl en in de Volkskrant, maar geloof er nog steeds geen bal van. Waar zijn de kritische journalisten die op onderzoek uit gaan en controleren of dit klopt? Het failliet van de Nederlandse journalistiek, maar daar zullen we het verder niet over hebben. Verdiend een loodgieter meer dan een  academicus?  I doubt it.

Dit staat in het artikel te lezen:

Volgens gegevens van DIT Bouw en Techniek, de grootste detacheerder van technisch personeel in Nederland, verdient een goedgeschoolde 22-jarige loodgieter, timmerman of elektrotechnicus 2.400 euro bruto per maand. Dat is net iets meer dan de 2.350 euro die een academisch geschoolde starter volgens het rapport van Hay Group verdient.

Een goedgeschoolde 22 jarige timmerman. Wat is goed geschoold? Timmerman en loodgieter waren vroeger LTS functies, dus wat is goed geschoold in deze?

En die mensen werken dus al 6 jaar, (wat op je 16e ben je klaar met deze studie), een academicus van 22 is jong. Hoe bedoel je even een groot verschil, 6 jaar werkervaring, maar goed, dan nog.

Even terug, een vriend van me is tijden timmerman geweest. Dat was 2 jaar geleden, hij was toen iets ouder dan 22, met LTS opleiding en een echte timmer vakman. Zijn salaris was toen 1.700 bruto. En dan neem ik nu zijn hoogste salaris ooit genoten, want 1.500 was normaler. Maar laten we uitgaan van de beste betaalde baan die hij had (ik weet het, geen representatieve steekproef, maar wel een heel praktisch gericht referentie kader).

van 1.700 naar 2.400 euro is een stijging van 41% in drie jaar tijd. Gelooft u het zelf? Dat een timmerman 41% erop vooruit gaat in 3 jaar tijd?

Dus nog afgezien van de scheve vergelijking vanwege de werkervaring geloof ik de cijfers van dit bureau niet. Misschien dat ze zelf zo veel betalen, misschien dat ze bedoelen dat het een HTS’er is als ze goed geschoolde technicus zeggen, maar ik geloof er niets van.

Het interview op BNR dat men met één of ander vage auteur had was ook te triest voor woorden. Volgens hem werden kenniswerkers niet beloond en niet betaald. Je moest of manager worden of met je handen iets doen. Klinklare onzin natuurlijk, consultants (kenniswerkers pur sang, hoewel de kennis soms tegenvalt) zijn één van de best betaalde beroepen die we hebben. Net als sprekers en trainers, over kenniswerkers gesproken. Natuurlijk, onderwijzers zijn dramatisch betaald, net als in de zorg (waar deze man veel van wist). Maar laten dat nu overheidsgereguleerde sectoren zijn, dus totaal niet representatief voor de hele markt.

En het is spijtig dat geen enkele journalist de state of mind heeft om zo’n onderzoek even zelf te bekijken en onderzoeken voordat het in de media komt. Want wat in de krant staat… is volgens velen per definitie waar…

Geef een antwoord

24 Comments
 • martin
  says:

  ik ben werkzaam als loodgieter maar ik verdien niet slecht
  ik heb netjes mijn papieren gehaald en ben nu 23 jaar en verdien 2830 bruto en over dat het zwaar werk is valt wel mee
  goed je best doen en dat word vanzelf beloond

 • Paul Sanchez
  says:

  Het ligt echt aan je diploma’s en hoe goed je kunt onderhandelen en bij welke werkgever je zit.
  Het meest voorkomende jaarsalaris voor een timmerman van 25 jaar met de goede ervaring en diploma’s ligt ongeveer op 32000 per jaar.
  Daarnaast zijn er veel timmermannen die goed kunnen onderhandelen en zitten er meestal veel hoger.
  veel timmermannen komen tot de conclusie dat ze veel meer kunnen verdienen rond hun 30ste om ZZP’er te worden.
  Als ZZP er verdien je al gauw 35 euro per uur.
  Mijn mening is dat als je een goede timmerman bent je goud geld kan verdienen. Ikzelf ben al jaren actief als aannemer en mijn vergelijking is gebaseerd op alles wat ik in dienst heb en wat ik heb gezien bij collega aannemers.
  Goeden regel is dat uitbuiters ook slechte kwaliteit leveren, mensen die weining verdienen zijn ook heel ongemotiveerd en leveren weinig kwaliteit.
  Zolang ik mijn mensen goed betaal heb ik maar weinig last van de crisis!

 • Xavier
  says:

  @ Kura… btw ik heb het over 1700 – 2000 netto, dus je 2800/3000 eur BRUTO verhaal klopt wel…als we  28 – 3000 bruto terug rekenen naar netto (of “schoon” voor tommy) zitten we ongeveer gelijk.

 • Xavier
  says:

  @Kura / Tommy,

  we hebben het hier over een loondienst timmerman die zich bezig houdt met alledaags standaard timmerwerk.

  Een multi miljonair kan ook een huis opkopen en weer doorverkopen voor een miljoen, net als een timmerman ja, zegt niets over het onderwerp. Als freelancer verdien je (meestal) ook meer, maar daar ging het niet om.

  een ervaren standaard timmerman zit rond de 30 – 35K per jaar
  oftewel 17 – 2000 netto per maand!

 • Kura
  says:

  @Xavier

  Timmerman is net zo brede term als ontwikkelaar, je hebt verschillende stromingen en niveau’s. Een goede timmerman (b.v. meubelmaker) kan zonder problemen 2800 a 3000 euro verdienen, een zzp’er kan daar ver boven komen als die gewoon uurtje factuurtje werkt (en dan zit je minimaal aan de 38 a 40 euro per uur).

 • tommy
  says:

  jaa idd…. luister ik ken een zzp’r die heeft een eige bedrijf in afbouw. en dat is relatief geen zwaar werk, en die heeft er 2500 euro van over, heeft ouwe krot gekocht
  Heeft die opgeknapt en weer verkocht, hij woont nu in een huis wat dik over de miljoen waard is, in 4 jaar tijd,, nou reken maar eens uit wat een ICT dan verdient en hoelang hij er aan moet doen om dat bedrag bij elkaar kan krijgen, als vakman kan je alle kanten op en het licht eraan hoe je het zelf aanpakt, die man is gewoon zijn eige bedrijf begonnen en die werkt nu nog maar partime dus iemand die een hoge opleiding heeft hoeft niet meteen meer te verdiennen.

  Ik bedoel maar te zeggen, als je een vakman bent kan je alle kanten op, en je kan ook nog eens je eige huis opknappen terwijl een tiep miep er zijn portomonee flink kan open trekken.

 • Kura
  says:

  @Xavier
  Als je 52 bent verdien je heel wat meer als 1750/2000 euro netto, zeker als timmerman of loodgieter. Dat je vanaf je 16 tot 52 maar 250 euro opslag krijgt is onzin.

 • Xavier
  says:

  @Tommy / iedereen,

  1500 netto voor een startsalaris is zeker niet slecht.
  Maar..is eht niet vaak zo dat hoe hoger het startsalaris hoe minder je omhoog gaat gedurende de rest van je carriere?

  Als je straks 52 bent en je zit voor 1750 – 2000 netto zwaar lichamelijk werk te verichten wordt je daar ook niet blij van denk ik! Die 1500 is denk ik een lokkertje omdat steeds minder jonge mensen voor een dergelijk oerdegelijk ambacht kiezen.

  het kan dus goed zijn dat je na de start  “de pineut” bent.
  Omscholen is dan ook vaak neit zo makkelijk meer, je bent dan sector afhankelijk.

  De ICT kent een relatief laag startsalaris (18 – 200 bruto) vanwege de relatief hoog aantal schoolverlaters (kan altijd meer, maar goed) maar binnen 3- 5 jaar zit je vaak al op het dubbele. Dan wordt de ervaring pas uitbetaald!

 • Bas van de Haterd
  says:

  @Tommy: ik bedoelde niet dat je loog, ik vroeg me gewoon af omdat schoon meer Vlaams is. Maar het is gewoon Nederlands. Overigens is 1.500 netto volgens mij een heel normaal start salaris in de bouw (minimum loon is immers iets van 1.200), dus het verbaasd me verder niet. Maar wat het artikel heeft bedoeld te zeggen is precies wat Xavier zegt:  Duidelijk weer een korte termijn sensatie belust stukje journalistiek ja, maar zolang dat verkoopt blijven ze het schrijven

 • tommy
  says:

  nee kom niet uit belgie maar gewoon in nederland, mensen vergissen zich wat je kan verdiennen in de bouw.

  En 1500 euro schoon dus netto kom ik wel degelijk uit, en als ik mijn diploma heb dan krijg ik alleen maar meer, dus
  En ik heb 0 jaar ervaring ben 21 jaar dus niet slecht, en ik wil mezelf nog gaan ontplooien dus door leren.

 • Xavier
  says:

  Een timmerman stijgt op den duur niet veel meer in salaris (volgens mij max 3000 tegenover 5500-6000 voor een consultant), daarbij worden de ouderen timmerlieden vaak op den duur vervangen voor de goedkopere jonkies, hoewel een consultant dankzij de grijze haren door kan groeien naar manager of partner of whatever. Duidelijk weer een korte termijn sensatie belust stukje journalistiek ja, maar zolang dat verkoopt blijven ze het schrijven! Aan wie zou dat nou liggen?

 • Bas van de Haterd
  says:

  Het is nogal een oud stuk, maar aangezien het nu weer opkomt zal ik toch even reageren.

  Het punt wat ik wilde maken zit dicht in de buurt van wat Sandra maakt, dat ging namelijk over ervaring. Het punt is dat een 22 jarige loodgieter of timmerman niet 0 jaar werkervaring heeft, zoals een 22 jarige academicus. Dus dat je geen starters met starters vergelijkt.

  Verder wordt hier weer gesproken van zwart werk of eigen bedrijven. Daar ging het ook met nadruk niet om. De vergelijking was loondienst vs loondienst.

  Het is duidelijk dat de lonen wel zijn toegenomen, maar mijn vraag is hoe dat over de hele linie is. Ik heb daar eerlijk gezegd geen inzicht in. Overigens is 1500 euro netto (Schoon klinkt overigens of je uit België komt Tommy, daar liggen lonen door allerlei volksverzekeringen anders heb ik me laten uitleggen) dus nog steeds minder dan wat een academicus van 2250 euro bruto overhoud.

  @Kura: volgens mij zijn beide zeer zeldzaam, het verschil is dat je bij een consultant bijna nooit weet of hij goed was of niet, maar bij een timmerman het eindresultaat ziet en daar dus op kan afrekenen. Een goede consultant is ook zeer zeldzaam 🙂 Net als een goede timmerman, bijna onvindbaar.

 • Kura
  says:

  @Tommy
  Dat is wel erg kort door de bocht. Doorgroeien binnen een bedrijf is echt niet voor iedereen een mogelijkheid. Ik kom uit een familie die praktisch allemaal ambachtelijke beroepen uitvoeren, maar vaak zijn bedrijven te klein om door te groeien, en verwisselen van baan met >50 jaar is echt zo makkelijk niet. 

  Mijn vader is timmerman, meer het fijne timmerwerk (balies, kasten, speciale kozijnen, tafels etc. maatwerk) wat op zich minder zwaar is als bouw timmerwerk, maar toch vind ik dat hij op zijn leeftijd (55) iedere dag flink moet tillen, in rare hoeken moet werken etc. Ik vraag me af of hij dat nog steeds doet op z’n 67ste. In zijn bedrijf kan hij zeker geen werk doen wat lichamelijk minder zwaar is.

  @Bas
  Mensen die goed maatwerk kunnen leveren zijn heel zeldzaam. Zeldzamer als goede consultants. Als je je vak goed verstaat kan je veel geld verdienen (ook als je jong bent, zoals Sandra al aangaf) en je kan flink doorgroeien (salaris). Mensen realiseren zich dat pas als ze niet kunnen slagen in een winkel, iets laten ontwerpen door een architect, offerte aanvragen en dan is het vaak schrikken. 

 • Tommy
  says:

  En je hoeft als timmerman niet altijd op de bouw te werken, je kan ook altijd doorleren voor uitvoerder, opzichter of calculator of werkvoorbereider, dus je hoeft niet perse tot je 67 krom te liggen in de bouw, en daar kies je zelf voor, ik ga door met leren, ik werk overdag als timmerman en studeer in de avond uren.

  Het is maar hoe je het zelf wild.
  Betreft opleiding en doorgroeimogelijk heden, bij het bedrijf waar ik werk zijn er kansen genoeg om je eige te ontplooien.

 • Sandra
  says:

  Hi,
  Mijn ouders hebben een loodgieters bedrijf, en daar liggen de bruto salarissen ook tussen de 2200 en 2800 (ligt aan ervaring, diploma’s etc). En dan hebben we het nog niet over wat ze eventueel zwart kunnen bijverdienen.

  Daarnaast, een jonge loodgieter die kan al wat, die heeft stages gelopen, die heeft praktijk ervaring opgedaan.
  Een jonge academicus kan nog (bijna) niets. Die moet zich nog bewijzen, en die moet nog ontzettend veel theorie aan de praktijd aanpassen.
  Dus ik zou zeker zeggen dat iemand met zijn handen werkt meer verdient dan iemand die net begint met zijn carriere en niet met zijn handen werk.
  Daar tegenover staat natuurlijk dat later de doorgroei mogelijkheden wat minder zijn, en het groeien van salaris ook een keer ophoud voor de persoon die met zijn handen werkt.

 • Tommy
  says:

  Ik zag dit forum toevallig, ik ben 21 jaar als leerling timmerman.
  Ik verdien schoon 1550 euro netto per 4 weken.

  Dus was er word gezegt dat een timmerman 1500 bruto verdient is niks van waar,
  En is ben ook nog eens in de stijgende lijn dus ik ga meer verdiennen als ik mijn diploma’s heb behaald.

  Dus een timmerman verdient zeer zeker niet slecht

 • Leindert Vogel
  says:

  Volgens mij gewoon een campagnestunt (stuntelig hoor) waarbij gegevens over beroepsgroepen en salarissen dusdanig worden verbouwd tot er niets meer van de waarheid overblijft. Als dit een (kwaliteits)impuls moet bieden voor de markt van technici…

  Jammer.

 • Marc Drees
  says:

  @Bas:
  Mogelijk is kritische journalist een contradictio in terminis…

  Aangezien het nabouwen van een tekstje in verschillende nieuwsuitingen vaak veel eenvoudiger (snel en zonder inspanning) is dan het zelf naspeuren, worden oude en nieuwe media volgepompt met halve waarheden of zelfs volledige onjuistheden.

  En het is zeker waar, als een uiting in een blad of site met een behoorlijke autoriteit staat, dan is het waar. En dat enkele feit zorgt er voor dat het op meerdere bladen/sites komt te staan. En dan moet het al helemaal waar zijn natuurlijk.

  Ceci N’est Pas Une Pipe