Indeed komt met salaris feature

Marc schrijft hier al over de toegevoegde waarde (of beter, het gebrek aan) van vertical search engines in Nederland. Meestal als je met kenners uit de markt praat zijn er twee voorbeelden waar men naar kijkt: indeed en simplyhired. Nu komt Indeed met een nieuwe feature: salaris bij de functie. En met nieuw bedoel ik ook echt nieuw, want het is bijzonder gemaakt.

Laat ik beginnen met een kleine quote:

Job seekers have been telling us for a long time they only want to see jobs that pay enough and that salary is a key criterion in their job searches.

Wederom een teken wat hier al heel veel geroepen wordt: meldt het salaris bij de vacature.

Maar waarom is wat Indeed doet nu zo bijzonder? Nou, niet omdat ze het enkel doen bij vacatures die een salaris vemelden, dan is het makkelijk en heb je een hele grote categorie ‘onbekend’. Dus heb je er nog niets aan. Op dit moment zou bijvoorbeeld bij Marketingfacts Jobs er één vacature dan worden geïndexeerd in salaris (die van Staffplanning), de andere 10 van deze maand zou onbekend hebben.

Nee, wat Indeed doet is het volgende:

Our solution is to estimate the salaries of these jobs, so all jobs can be searched by salary. This is the first service of its kind – allowing job seekers to search jobs comprehensively and limit their results to jobs paying a sufficient salary.

In andere woorden: ze geven het verwachte salaris bij de baan mee als indicatie. Op die manier kan je dus banen die zo goed als zeker een te laag salaris hebben er al uit filteren. Hoe ze dit doen?

We use a proprietary methodology based on an analysis of similar job listings that include salaries. We start by extracting salaries from all job listings containing this information – about a fifth of the total – and then estimate salaries for the rest.

Dus ongeveer 1/5 (20%) heeft een salaris in de US. Dat is meer dan twee keer zoveel als in Nederland schat ik in (als iemand cijfers heeft hoor ik ze graag) en op basis daarvan extraheert men het salaris. De best mogelijke methode, maar ik twijfel toch heel sterk of het enige toegevoegde waarde biedt.

Want als ik terug ga naar mijn dagen als beloningsonderzoeker weet ik één ding zeker: niets is zo variabel als salaris. De gemiddelde functie heeft een factor 3 verschil tussen de 10% best en 10% slechtst betaalde. Ja, u leest het goed, 3 keer zoveel (of weinig). Er zijn functies die daar ver voorbij zitten, tot een factor 10 of meer. Dus is het te extraheren? Ik denk het niet. In Nederland zeker niet. Want je gaat uit van functie titels, maar die verschillen van bedrijf tot bedrijf. Je gaat uit van werkzaamheden, maar die worden opgeklopt, er is eigenlijk geen goede benchmarkt mogelijk.

Dus daar waar ik het initiatief zeer waardeer, denk ik dat het tot heel, heel veel irritatie zal leiden in gesprekken bij bedrijven. Ik zie de discussie al voor me:

‘Wat is uw salarisindicatie?’
‘ik verwacht toch minimaal €60.000 per jaar en een auto van de zaak’
‘Oh, dan denk ik dat we snel klaar zijn, want ondanks dat ik u erg mag is dat ver boven ons budget’
‘Hoezo? Ik heb op …. gezocht op functie boven de 60k en jullie vacature kwam boven’
‘Nou meneer, ik heb geen idee waarom, maar dat hebben wij nooit gezegd’
‘Stelletje leugenaars… ^&*^%&^%$)&)(‘

En daar heb je weer een slechte sollicitiatie-ervaring en leidt het bedrijfsimago er onder.

Hoewel, wel weer een mooie reden om bedrijven meer en meer te dwingen de oude gedachten uit de vorige eeuw van ‘salaris is iets geheims’ te laten varen en te dwingen openheid van zaken te geven.

13550cookie-checkIndeed komt met salaris feature
Geef een reactie