Moet ik van baan veranderen? Doe de test! En emigreer

Gold bars Penelope Trunk stelt dat een mogelijke promotie één van de belangrijkste signalen is of je van baan zou moeten veranderen.

Niet omdat je promotie moet maken, maar omdat jouw baas hiermee duidelijk maakt dat jouw werk wordt gewaardeerd. En als jouw werk niet wordt gewaardeerd, wordt het dan niet eens tijd om op te stappen?

Om te bekijken of jou een promotie te wachten staat heeft Penelope een aardig testje verzonnen. Dat testje is natuurlijk ongelofelijk Amerikaans en daardoor niet bepaald maatgevend voor de Europese werkvloer. Maar het geeft je in ieder geval een aardig beeld of je het in Amerika zou redden!

1. Ben je beste vriendjes met jouw baas?
Wake-up call: Het zijn niet de hardste werkers die een promotie krijgen. Het zijn de mensen die het aardigst gevonden worden!

De beste test:

  • Werd je kwaad toen je deze vraag las? In dat geval verlies je 1 punt. Omdat je hoopte dat je niet aardig gevonden hoefde te worden om een promotie te krijgen.
  • Als je niet kwaad werd dan zit je redelijk. Maar misschien zou je iets meer aandacht aan bedrijfspoltiek moeten geven en iets minder aan hard werken
  • Wist je al dat het er om gaat aardig gevonden te worden? Geef jezelf 1 punt.

2. Werk je aan de beste projecten?
Werk je aan dat ene project waar iedereen op zat te azen? Geef jezelf 1 punt.

Je verliest 1 punt als je jezelf afvroeg: “Geen idee. Ik weet niet wat mijn collega’s willen”.

Om waardevol gevonden te worden door je baas moet je natuurlijk werken aan zaken die jouw baas belangrijk vind. Natuurlijk zijn alle projecten belangrijk; maar sommige zijn belangrijker dan andere.

De projecten die de bonus van de baas mee helpen bepalen zijn dat soort projecten.

3. Zit je in de hoogste stap van jouw salarisschaal?
Als je deze vraag met “Ja” hebt beantwoord, geef jezelf dan 1 punt.

Als je je schaamde jouw collega’s te vertellen dat je (veel) meer verdiende dan zijn, mag jezelf 2 punten geven. Als dit tenminste de eerste (en meteen de laatste) keer is dat je dit hebt verteld.

Als je aan de onderkant van de salarisschaal zit, dan weet je dat je niet al te hoog werd gewaardeerd toen je deze functie ‘kreeg’. En dus moet je moeite doen om de mening van mensen over jouw bijdrage te veranderen.

Doe dit door je baas te vragen naar de hoogste stap van de schaal te gaan en onderbouw dit door je bijdrage(n) in deze functie. Te bang om dit te doen? Je verliest 3 punten. Heb je het gevraagd maar werd je door je baas genegeerd? Je verliest 2 punten (1 puntje voor de moeite).

4. Werk je minder uren dan al je collega’s?
Dat betekent dat jouw collega’s waarschijnlijk een gezonde hekel aan je hebben. Denk je dat je minder uren hoeft te werken omdat je slimmer bent? Je verliest 2 punten. Want het interesseert niemand hoe slim je bent (zie vraag 1 van deze lijst…).

Ben je de hardste werker? Ook niet al te best, want daardoor lijk je wanhopig.

Als je minder tijd nodig hebt om je werk af te ronden, besteed dan meer tijd aan netwerken op kantoor! Want daar is nooit voldoende tijd voor beschikbaar.

Ben je recent een gesprek aangegaan met iemand die een hekel aan jou heeft? Je krijgt 1 punt voor goede bedrijfspolitiek en 1 punt voor dapperheid.

5. Vind je dat je een promotie verdient door jouw ervaring?
Een promotie krijg je niet vanzelf, je moet aan personal branding doen! Ben je alleen maar bezig met je werk, of zorg je er ook voor dat de mensen weten dat je goed bezig bent met je werk?

Geef jezelf 1 punt als je elke dag tijd besteed aan het op werk communiceren dat je heel goed bezig bent. Je verliest 1 punt als je denkt dat mensen die dit doen irritant zijn.

Geef jezelf 1 punt als je je kan herinneren wat de laatste keer was dat je bewust aangaf dat iets ver buiten jouw functie lag, maar dat je het wel zou doen omdat het goed was voor je carriere.

Bepaal je score

5 punten. Sit back and relax, die promotie zit gebeiteld! (In Amerika wel te verstaan. In Europa zou je wel eens een probleem met je collega’s en je baas kunnen hebben…)

3-4 punten. Het gaat redelijk, maar er zijn puntje(s) met verbeteringsmogelijkheden. Het is nog niet allemaal verloren.

1-2 punten. Het gaat niet goed. Je begrijpt niet waar het om gaat bij het krijgen van promoties. 

Minder dan 1 punt. Tja, wat hiervan te zeggen. Je hebt antikennis als het om promoties gaat. Berust je in je lot als muurbloem in de rat race.

Geef een reactie