IT en secundaire voorwaarden

Via recruiter online kom ik op een stukje over de secundaire voorwaarden in de IT. Niet hoe briljant goed ze zijn, nee, dat het best wat meer mag en dat het ambitie niveau erg laag is. Mijn eerste gedachte: HUH?

Wie kan er nu zo dom zijn om zo’n totaal ongefundeerde uitspraak te doen? Ah, dan zie je het: de vakbonden. Het FNV en de Unie. Want… de ICT sector heeft geen CAO en dus heeft de vakbond te weinig invloed.

Zo is het ambitieniveau bij ICT-werkgevers bijzonder laag als het gaat om het regelen van leeftijdbewust personeelsbeleid of thuiswerken.

Hoewel je in de IT misschien nog wel veel meer kan thuiswerken dan nu het geval is, ken ik weinig sectoren waar het al zo goed geregeld is. Of misschien ken ik wel de positieve uitzonderingen, dat kan zijn. Maar ik denk dat er qua thuiswerk nog veel meer te winnen is in andere sectoren. Qua leeftijdsbewust personeelsbeleid hebben ze een punt, maar daarin verschilt de IT niet van andere sectoren volgens mij.

Ook Huug Brinker van vakbond De Unie constateert dat de ICT-sector nog ouderwets denkt op dit vlak. Zo zijn de bestaande arbeidsvoorwaarden vooral gebaseerd op het kostwinnerschap, terwijl moderne gezinnen helemaal niet meer uit slechts één kostwinner bestaan.

Ben erg benieuwd waar dit op gebaseerd is, niet op mijn waarnemingen namelijk.

Punt is dat er natuurlijk heel veel partijen zijn die het minder goed doen. Het heerlijke aan de IT is echter dat er zoveel werk is dat als je een beetje goed bent, je gewoon overstapt naar een andere werkgever. Er is dus gewoonweg geen probleem, want de werkgevers die het wel bieden krijgen de beste mensen. Een CAO zou de doodsteek zijn voor dit op zich goed werkende systeem waarin de werknemer gewoon veel meer te zeggen heeft dan in de gemiddelde sector.

Maar goed, vakbonden moeten natuurlijk prediken voor eigen parochie en een CAO is voor hen heilig. Ondanks het feit dat als je CAO lonen afzet tegen werkelijke loonsstijgingen je ziet dat de CAO lonen veel minder stijgen. En als je de ontwikkeling van de strikt CAO gebonden sectoren (zoals politie, onderwijs, overheid) afzet tegen de redelijk vrije sector je ook ziet dat deze sectoren van aardig betaald naar dramatisch betaald zijn gegaan, alle secundaire regelingen zijn uitgekleed enzovoort. Beetje zelfkritisch zouden vakbonden best mogen worden lijkt me, als je het resultaat ziet.

14190cookie-checkIT en secundaire voorwaarden
Geef een reactie