Gratis tip voor vacaturesites, zoek in Linkedin (en Xing)

Dossierkast open Waarom bieden vacaturesites in Nederland geen feature waarmee werkzoekers via Linkedin (en Xing) kunnen zien of er soms bekenden werken bij het bedrijf met die interessante vacature?

Het is ongelofelijk makkelijk om te realiseren; tenslotte hoef je slechts een zoekopdracht op de bedrijfsnaam in Linkedin (Xing) uit te voeren. En de resultaten van de zoekactie te tonen; natuurlijk binnen het scherm waar de werkzoeker op dat moment zit.

Volgens mij worden werkzoekers hier een stuk gelukkiger van. En vacaturesites maken goede sier door iets van een social networking component aan hun diensten toe te voegen.

Microsoft Talentlab had deze functionaliteit, in een armoediger variant weliswaar, toen zij lanceerden. Maar deze site is enige tijd geleden onder het mes gegaan, waarbij ook deze functie is weggesneden.

Kans gemist voor Talentlab, nog steeds een kans voor alle andere partijen?

14870cookie-checkGratis tip voor vacaturesites, zoek in Linkedin (en Xing)
Geef een reactie

14 Comments
 • Bas van de Haterd
  says:

  Dank je voor het compliment Nienke (aangezien ik ook een beetje betrokken ben geweest bij de functionaliteiten van de nieuwe e-people site, ik mocht mijn favoriete rol vervullen: kritiek leveren…). Pixel art was ook niet mijn keus, maar volgens Bas ben ik de enige die daar over zeurt 🙂

  En voor de doelgroep is het dus goed, want inderdaad heb je 8 (ik gebruik zelf altijd 7) seconden waarin men leest. Je hebt 2 seconden om mensen niet weg te laten klikken (design).

  0
  0
 • Nienke Smit
  says:

  Ja de pixel art is ook niet aan mij besteed (teveel habbohotel/clickbeurs associatie) maar in het kader ‘herkent de doelgroep zich in mijn ontwerp’ denk ik 100% in de roos. En die doelgroep moet in de eerste 8 seconden besluiten of ze op de site blijven, dus helemaal goed. Bovendien is de hebbedingenshop briljant met pixelart-artikelen.

  0
  0
 • Marc Drees
  says:

  @Nienke:
  Met een lichte roes van de overwinning van Nederland nog in de frontale cortex. Desondanks ben ik me ervan bewust dat E-people (Bas Westland) al jaren als een vernieuwende intermediair te boek staat. En toevallig zat ik gisteren nog naar Bas te luisteren; op zijn nieuwe site. Alleen aan die pixel art kan ik niet wennen; maar dat is persoonlijk.

  Linkedin ontwikkeld natuurlijk in hoog tempo nieuwe functionaliteiten, maar het organisatie perspectief is inderdaad een interessante.

  En dank voor een eerste blik in de ervaringen van het plaatsen van een link naar Linkedin; en het klinkt meer dan positief. Ik zou zeggen: Hou ons op de hoogte!

  0
  0
 • Nienke Smit
  says:

  Vandaag spotte ik nog een (vernieuwde) website met LinkedIn features: http://www.epeople.nl met Check your network, en LinkedIn profiel van de manager. Sterk uitgevoerd, mooi ontwerp.

  Landingspagina van organisatie was ook nieuw voor mij (beta-versie Companies, erg uitgebreid)
  http://www.linkedin.com/companies/162771/Rabo+Bouwfonds?trk=pro_other_cmpy&goback=%2Esrp_1_1211589482633_in

  Onze eigen ervaringen na drie weken op http://www.Actuaris.info zijn positief, 113 keer gebruikt bij 41 verschillende vacatures. Als % van sitetotaal relatief verwaarloosbaar (0,6%) maar kwalitatief wel zeer relevante clicks. We gaan het experiment dus uitbreiden naar onze andere sites. Benieuwd wie er nog volgen.

  Las vandaag ook dat (volgens LinkedIn zelf), 55% van de profielen meer dan 100.000 euro verdient, wat een bijzondere database eigenlijk als je er goed over nadenkt. Deze mensen zaten nog niet zo lang geleden (5 jaar?) vergrendeld in de exclusieve systemen van de headhunters en dat bepaalde voor een belangrijk deel je waarde als headhunter. De wereld verandert wat dat betreft heel snel.

  0
  0
 • Bas van de Haterd
  says:

  inderdaad zou ik de plek prominenter maken, maar ik neem aan dat het hele design wel op de schop gaat bij de nieuwe release?

  zoals Marc al aangeeft is het functiegebied misschien niet echt relevant, het gaat immers om een referentie check. Ik zou het in eerste instantie weglaten, mensen kunnen dat stukje zelf wel doen als ze het relevant vinden.

  0
  0
 • Marc Drees
  says:

  @Nienke,
  Ik heb natuurlijk even gekeken en dat zag er goed uit. Alleen is het wel heel erg goed verstopt; helemaal onderaan de volledige vacaturetekst.

  Dat zal de clickrate niet ten goede komen, denk ik.

  Maar ik hoor graag de ervaringen na een maand!

  0
  0
 • Nienke Smit
  says:

  Heren, even los van de toekomst van OpenID, hebben we de’Çheck your network’ LinkedIn-tool online gezet, zie http://www.actuaris.info/vacatures.htm

  Gezien onze doelgroepfocus, is de zoekstring opgebouwd uit organisatie en vakgebied (dmv. Actuary OR Actuaris OR Actuarieel OR Actuarial).

  Overigens, mocht het eigen netwerk (nog) niet groot genoeg zijn, dan bestaat de mogelijkheid te linken aan ons netwerk, waar we vanzelfsprekend vooraf energie in hebben gestoken om dat op niveau te krijgen.

  We zijn benieuwd naar de reacties, ik zal over een maand de ervaringen posten.

  0
  0
 • Marc Drees
  says:

  @Paul,
  Er is een site in the States die een beetje in de buurt komt, maar nog steeds vanuit het walled garden principe: Rezume. Nog heel erg in beta, maar er zitten een paar leuke (en knullige) features in.

  En verder, sociale netwerken zullen van hun walled gardens forten maken is mijn voorspelling. De reden? Struggle for survival.

  0
  0
 • paul van oosterhout
  says:

  @ marc: adem inhouden zeker niet. maar de gedachte erachter is voor mij meer wat telt…niet de toepassing.

  Stel nou dat je een account hebt waarin straks je cv, aanbevelingen van anderen, opq en capaciteitentestresultaten ( scrabble it baby) staan. je kan dan met 1 druk op de knop solliciteren en de procedure vaak verkorten.

  Dat zie je overigens vaak in online naar mijn mening. Buzzword=ontstaan van veel toepassingen waarvan er maar een paar echt toegevoegde waarde hebben. Kijk naar skoeps…prachtig maar niet levensvatbaar…

  0
  0
 • Marc Drees
  says:

  OpenID, ja ja. Laten we even rustig afwachten tot er daadwerkelijk zinnige toepassingen voor zien. Ik heb het geloof ik al eerder gezegd; het is niet verstandig om de adem ervoor in te houden…

  0
  0
 • admin
  says:

  @Nienke:
  Ik denk dat een Linkedin link als een “referral search” moet worden gezien.

  Of het daarbij noodzakelijk is dat je iemand binnen een vergelijkbare functiegroep moet vinden is wat mij betreft nog een open vraag.
  Hetzelfde geldt overigens of iemand nog bij het betreffende bedrijf moet werken.
  Zelf zou ik het liefst iedereen willen zien gesorteerd op nabijheid natuurlijk.

  En ik zou me niet zoveel zorgen maken over een gebrek aan credits. Als werkzoekers daadwerkelijk via jullie site direct een baan vinden zal “word of mouth” wonderen doen.

  0
  0
 • paul van oosterhout
  says:

  Leuk idee maar denk verder.

  Openid Kan er straks voor zorgen dat je alles aan elkaar kan koppelen, direct kan solliciteren terwijl een vriend twittert over de salarisvoorwaarden bij dat bedrijf.

  0
  0
 • Nienke Smit
  says:

  Goed idee, zo goed dat wij al in de testfase zijn met deze optie voor http://www.actuaris.info ;-). Het is iets ingewikkelder dan het op het eerste gezicht lijkt, omdat LinkedIn restrictief is, lettergevoelig. De organisatienaam wordt soms op meerdere manieren geschreven (bijv. afgekort of voluit)dus je bent er nog niet door het organisatienaam-veld direct door te zetten. Bovendien is alleen zoeken op werkgever schieten met hagel, je wilt ook graag direct de namen van mensen in je netwerk die in dezelfde of aanpalende functiegebieden zitten. Ook deze functietitels zijn op vele manieren ingevoerd (bijv. nederlandstalig versus engelstalig). In de testfase proberen we alle mogelijke verschijningsvormen te clusteren voor een zo breed mogelijke scoringskans, we verwachten volgende week online te gaan met deze optie. Overigens, er schuilt ook een gevaar in, nl. dat sollicitanten zich rechtstreeks gaan melden bij de mensen in hun netwerk. Als vacaturesite krijg je dan niet meer de credits! Misschien krijgen we dan ook nog wel spijt van deze handige tool maar aan de andere kant, voor kandidaten is het een supertool en dat is waar het uiteindelijk om draait, bezoekerstevredenheid.

  0
  0