Vergelijkingssites voor werkgevers: Jobber

Vergelijkingssites hebben een grote invloed op het koopgedrag van bezoekers van die site. Dus vroeg ik me twee dagen geleden af waarom er nog geen “Kieskeurig.nl” voor werkgevers bestond.

En dat had was stom, want die blijken al te bestaan. In meervoud inderdaad. De volgende vier sites zijn genoemd:

  • Jobber
  • Jobinsider.nl
  • indeWandelgang
  • Sollicitatieleed

Dus heb ik de belofte gedaan om dit soort sites eens aan een kritische blik te onderwerpen en zelf eens een vergelijkend warenonderzoekje te doen.

Vandaag begin ik met Jobber.

Jobber
Logotype Jobber Een initiatief van Tempo Team, zo bleek uit een reactie van een Tempo Team medewerkster. En volgens deze medewerkerster bedoeld om op een andere manier in contact te komen met de doelgroep:

Jobber is voor ons een nieuwe manier om met de doelgroep in contact te komen. Het is een experiment, het staat nog in de kinderschoenen. Dus alle feedback is van harte welkom.

Oke, je hebt er om gevraagd:
Een vergelijkingssite hoort objectief te zijn. Als het doel van een vergelijkingssite is om werkzoekers te bereiken is het geen vergelijkingssite maar een recruitmentsite; in vermomming nog wel!

Zo, dat is achter de rug. Nu de inhoud. De site is heel erg nieuw, en dat is te zien. Er staan in totaal 44 werkgeversbeoordelingen op Jobber, dus daar kunnen we nog niet zoveel mee.

Hoe ziet een beoordeling eruit?
Een beoordeling van een bedrijf ziet er als volgt uit:

Beoordeling van bedrijf (Jobber)

En dat is compleet en overzichtelijk:

  • Aan de linkerkant staat om welke functie en welke periode het gaat, inclusief een persoonlijke kleuring
  • Rechts wat objectieve informatie over het bedrijf en een gemiddelde score van het bedrijf op een aantal vastgestelde punten. Op basis van het aantal beoordelingen natuurlijk.
  • Een aantal ‘calls to action’:  praat mee (doet het niet…), verstuur, en tip deze beoordeling (die je eindeloos kan indrukken i.c.m. de back button)
  • Verder kan je aangeven of je de beoordeling al dan niet door de beugel kan.

Hoe gaat het beoordelen in zijn werk?
In vier stappen kan je een beoordeling schrijven; waarbij de beoordeling een mix van vrije invoer (Functie, werkzaamheden, wat vond je leuk/minder leuk) en van vaste keuzes is.

De score van de beoordeling wordt gebaseerd op basis van een lijst van 11 kenmerken die je per kenmerk van een score van 1 – 10 kan voorzien:

Scorelijst (Jobber)

En die score bepaald, samen met eventuele andere ‘recensenten’ wat de totaalscore van het bedrijf zal zijn. Hoewel begrijpelijk is dat natuurlijk een wat ongemakkelijke; zeker bij (zeer) grote bedrijven.

Afdelings- en locatiegeboden subculturen kunnen totaal heel verschillende werkomstandigheden aardig  maskeren.

En een bijzonder extraatje
Zoeken naar werk (Jobber) Naast de mogelijkheid om beoordelingen te zoeken en te geven zit er dus op Jobber ook de mogelijkheid om te zoeken naar banen.

Hierbij zoek je uitsluitend binnen de bedrijven die op Jobber zijn beoordeeld. Dit is natuurlijk heel vreemd, want wat betekent een zoekresultaat in dit geval?

En nog een gratis tip. De workflow van deze Ontdek functie is heel erg vervelend. Nadat ik vier keer dingen heb ingevuld en op verder heb geklikt krijg ik helemaal niets te zien. Ik moet me ineens eerst aanmelden. Buitengewoon irritant.

Als ik eenmaal ben aangemeld zie ik uiteindelijk bedrijven die aan mijn selectiecriteria voldoen. Maar ja, dat zijn er natuurlijk nog niet zoveel.

Er zijn meer browsers dan Internet Explorer
Verder is deze site waarschijnlijk niet via Firefox getest; want nui vallen knoppen wel eens gedeeltelijk weg in de footer, of verschijnen ze zelfs zonder blikken of blozen onder de footer. Vermakelijk, maar weinig praktisch.

Conclusie
Ja, het belangrijkste issue met deze site is eigenlijk dat het op twee gedachten hinkt. En daardoor niet klopt.

Enerzijds wil Jobber een vergelijkingssite voor werkgevers zijn. Anderzijds is er een zoekfunctie, maar (nog) zonder vacatures. En als er vacatures zouden komen is het dus geen vergelijkingssite meer maar een vacaturesite met een beoordelingsfunctie.

Of zoiets. Want als vergelijkingssite is het dan niet langer  geloofwaardig.

Geef een reactie

11 Comments