Portal spam van Monster: een linkfarm genaamd Jobs.com

Jobs.com van Monster Vacaturesites zijn met huid en haar afhankelijk van het aantal bezoekers; het zijn tenslotte niet veel meer dan electronische reclamezuilen.

En vanwege die afhankelijkheid doen vacaturesites ook alles om zo hoog mogelijk in de organische zoekresultaten terecht te komen.  Hoe meer bezoekers, hoe meer je voor een vacatureplaatsing kan rekenen.

Voorbeeld: Monster. Deze organisatie heeft in nogal wat landen een vacaturesite; ieder met een eigen URL. Dat klinkt natuurlijk leuk, maar is het dat ook? Niet volgens Monster! Dus wat heeft Monster bedacht?

Jobs.com

Wat is Jobs.com?
Je zou kunnen zeggen een soort vertical search engine voor alle ‘locale’ Monster vacaturesites. En dat is het feitelijk ook. Alleen kan je als normale gebruiker niet makkelijk zoeken:

Resultaatpagina Jobs.com

Bovenstaand is een voorbeeld van een resultaat pagina als ik op de homepage op de hyperlink Admin Support Jobs heb geklikt. Oh ja; en de URL is nu: https://admin.support.jobs.com/

Ik kan als gewone gebruiker dus niet zoeken, anders dan met een trefwoord. Maar is ook helemaal niet de bedoeling dat hier een mens van vlees en bloed op komt.

Vooral bedoeld voor spiders
Maar als spider van een search engine langskomt is deze pagina prima te verteren.

En ook nog eens relevant. Want het barst van de woorden admin en support. Niet alleen in de URL, maar ook in allerlei keywords bovenin en natuurlijk verschillende vacature hyperlinks. En dat vinden spiders fijn. En dus is Monster blij.

En natuurlijk niet netjes
Deze praktijk is natuurlijk niet exclusief door Monster bedacht of uitgevoerd. Alle grote vacaturesites doen dit. Maar daarmee is het nog niet acceptabel

Want het gaat hier om een linkfarm. Jobs.com is niets meer of minder dan een linkfarm. En spamt daarmee de index van search engines. En zou daar feitelijk voor gestraft moeten worden. Evenals alle Monster sites die deel uitmaken van deze linkfarm. Naar beneden met die PageRank zou ik zeggen.

En met akelige consequenties
Bedrijven met wervingssites opgelet: eventuele SEO inspanningen zijn op dit moment weggegooid geld. Want grote vacaturesites maken zoveel kabaal op dit vlak dat uw magere geluid niet door search engines gehoord wordt.

Met andere woorden; uw echte en originele vacatures worden weggeduwd in de zoekresultaten door dit soort praktijken. Goed om te beseffen dat u door het plaatsen van uw vacatures op vacaturesites zelf bijdraagt aan de onvindbaarheid van uw eigen vacatures op uw eigen site..

Geef een reactie

5 Comments