Atos een trendsetter?

Vandaag eens diagonaal door een heleboel tijdschriften (Marketingtribunes, Computables, Carps en Intermediairs) heen gelezen. Daaruit o.a. in de Computable een stukje over Atos Origin die stopt met het CAO-overleg met de vakbonden. Niet als onderhandelingstactiek, maar men weigert nog langer met de vakbonden te spreken.

Dit alles in verband met de hier eerder (met verbazing) genoemde staking van IT’ers van ATOS. Men stelt dat de acties van de vakbonden onaanvaardbare schade hebben veroorzaakt onder de klanten. Men heeft geen vertrouwen meer in een goede afloop, de vakbonden hebben enkel hun eigen belang in zicht en kijken niet naar de lange termijn belangen van het bedrijf.

Ook heeft Atos grote twijfel of de vakbonden wel een representatief deel van het bedrijf vertegenwoordigd. Verdere onderhandelingen worden gevoerd met de centrale ondernemingsraad (COR). Atos wil namelijk met alle personeelsleden onderhandelen, ook de stakers en gelooft dat de COR een beter orgaan daarvoor is dan de vakbonden.

Een bijzondere move, maar één die ik van harte kan ondersteunen. Want hoeveel steun hebben de vakbonden immers nog? Hoeveel mensen, zeker hoger opgeleiden, vertegenwoordigen ze nog? Op naar een nieuw poldermodel? Het einde van de vakbonden? Een nieuwe vorm van CAO’s?

16200cookie-checkAtos een trendsetter?
Geef een reactie