Spam van weblogs: een nieuwe trend?

Enkele dagen geleden liet ik, blijkbaar voor het eerst, een reactie achter op een weblog genaamd The Next Web. En zoals altijd laat je dan je naam, e-mail adres en URL van de website achter.

Maar in dit geval leidde dit tot een ongevraagde reactie; ik kreeg een e-mail binnen met de titel: Welcome to the Next Web! Ik had geen checkbox aangevinkt E-mail me about further comments en er stond geen opmerking op de site dat ik een e-mail zou ontvangen.

Spam van een weblog, dat had ik nog niet meegemaakt.

Dit is overigens de e-mail die ik ontving:

Spam e-mail van the Next Web

Ik heb daarom even de Chief Editor een mailtje gestuurd met de volgende vraag:

Out of curiosity, how is this e-mail perceived? As spam or in a more positive spirit?

Waarop het volgende antwoord kwam:

So far, I’ve only been receiving positive comments. People always 
react a bit surprised.

Dat kan je stellen, ik was zeker verbaasd!

De vraag is natuurlijk of dit een nieuwe trend gaat worden, spam van weblogs…

Geef een reactie

13 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Michel:
  Het is een ongevraagde e-mail; de inhoud is irrelevant.
  Dus los van de beperkte view wat onder bulk wordt verstaan kwalificeert ook dit element zich als spam.

 • Michel Rijnders
  says:

  Graag gedaan, ik geef het graag 😉

  Zodra je de ‘grote schaal’ perfect wilt definieren wordt het inderdaad te complex. Maar gezien de inhoud van het bericht ook al niet aan de voorwaarde voor SPAM voldoet hoeven we dat ook niet te doen om duidelijk te hebben dat dit geen spam is.

 • Marc Drees
  says:

  @Michel:
  Hartelijk dank voor het ongevraagde advies, wat overigens gelukkig niet in bulk is verzonden.

  En ik heb geen gewoonte om met termen te gooien; tenslotte is het een simpele semantische discussie wat je onder bulk verstaat, zoals ik ook al een aantal reacties eerder heb aangegeven. Wanneer wordt iets bulk? Als het binnen 1 seconde naar duizenden personen wordt verzonden? Of binnen 1 minuut naar 100 personen? Afijn, mogelijk te complex.

 • Michel Rijnders
  says:

  Marc, misschien een idee om je eens beter te verdiepen in dit soort termen alvorens er mee te gooien (naast SPAM voeg je monster en careerjet ook al onterecht onder de term linkfarming). Zoals Bas al aangeeft is ‘bulk’ in de definitie opgenomen. In jouw eigen definitie waarin je SPAM als ongevraagde berichten ziet is al het elektronisch berichtenverkeer SPAM, ook dit artikel en deze reactie.

 • Marc Drees
  says:

  @Bas:
  Dus wat is bulk? Er is hier sprake van een automatische e-mail bij iedereen die een eerste reactie plaatst. Dus als dat 1 persoon per dag is: geen bulk? Als het 1.000 personen per dag zijn: wel bulk?

  Nogmaals: Spam!

 • Bas van de Haterd
  says:

  @Marc: nee, dat is niet waar. SPAM is gedefiniteerd als ongewenste commerciële, ideologische of charitatieve bulk mail.

  Dit is geen bulk, dus geen SPAM. Of het commercieel of ideologisch is, valt te debateren. Maar in dit geval zeur je gewoon (hoewel ik het niet op prijs zou stellen als alle blogs dat gaan doen, maar dat is iets anders).

 • Marc Drees
  says:

  @Michel:
  Elke ongevraagde e-mail is spam. Dat wil nog niet zeggen dat deze e-mail in alle gevallen ongewenst is. Maar spam is het in alle gevallen, tenzij je de definitie van e-mail spam aan zou willen passen?

  Spam is dus geen groot woord, maar het juiste woord voor dit soort e-mails.

 • Michel Rijnders
  says:

  SPAM is in deze wel een groot woord, want de mail is niet op grote schaal verstuurd en daarnaast is er niet echt sprake van reclame. Niet elke ongewenste mail is SPAM.

  ps. Ernst-Jan en jij kunnen ook in het Nederlands met elkaar mailen 😉

 • Marc Drees
  says:

  @Bas:
  Nee hoor, spam is een heel klein woord. En ik heb mijn e-mail adres namelijk niet opgegeven om ongevraagd e-mails te krijgen. Dus is het spam. Buitengewoon simpel.