Orangejob.nl. Weer een vacaturesite voor de raven

Logotype Orangejob.nl Vandaag werd ik getipt over een nieuwe vacaturesite; Orangejob.nl. En deze kakelverse site heeft grootse plannen, getuige de volgende tekst:

OrangeJob.nl wil snel uitgroeien tot de Top 10 vacaturebanken van Nederland. Wij zijn er van overtuigd dat we daarin zullen slagen

Toe maar! Bepaald geen Hollandse bescheidenheid. Om nog maar te zwijgen van een nogal ferme dosis ambitie.

En ronkende volzinnen
En Orangejob heeft nog veel meer in petto. Wat te denken van deze ronkende volzinnen:
OrangeJob.nl is opgericht door ondernemers met ervaring. Eerder waren zij betrokken bij de oprichting van een groots mediaconcept, die in enkele jaren uitgroeide tot een succes.

Briljant ; maar wie zijn dan die ondernemers met ervaring? En welke ervaring hebben zij dan? En wat is dat grootse mediaconcept? Teveel vragen die onbeantwoord blijven.

Over die ondernemers ben ik wel iets meer te weten gekomen. Dat lijken er hooguit twee te zijn en hoogstwaarschijnlijk familie van elkaar:

 • Matthijs Boksteijn (heeft zeer waarschijnlijk Orangejob.nl geregistreerd)
 • Gerrit-Jan Boksteijn (heeft Careeronline geregistreerd).

Zou Careeronline.nl soms dat grote mediaconcept zijn?

En concrete doelen
Maar Orangejob beperkt zich niet tot holle frasen, ze stelt ook nog eens concrete doelen:
OrangeJob.nl zal de eerste maand 150.000 bezoekers realiseren. Wij hebben als doelstelling om binnen 1 jaar bij  Top 10 vacaturebanken te behoren.

Dat is makkelijk te meten natuurlijk. En we hebben even heel kort gekeken naar de huidige cijfers:

 • Pagerank = 4
 • Alexis rank = 9.818.298

Qua bezoekers betekent dit waarschijnlijk minder dan 10 per dag. Voor de resterende 29 dagen dienen er dus nog minimaal 149.990 bezoekers langs te komen.

Ohh, de huidige nummer 10 vacaturesite is Werkenbijdeoverheid.nl. Die heeft een PageRank van 6 en een Alexis rating van 179.031. Maar goed, Orangejob heeft nog een jaar minus één dag om dat te halen.

En het aantal vacatures?
Er staan niet minder dan 54 vacatures op Orangejob. Jawel, u leest het goed.

Dat wordt vechten voor die 150.000 bezoekers…

En de organisatie; het business model?
Vergis je niet; Orangejob is geen kleine club:
Bij OrangeJob.nl werken momenteel 7 mensen, afkomstig uit verschillende sectoren. Naar verwachting zal OrangeJob.nl in de loop van 2008 werkgelegenheid gaan bieden aan 15 medewerkers.

Even rekenen; 7 mensen voor 54 vacatures. Eén ding is zeker, als werkgever wordt je in de watten gelegd. En dat allemaal voor een prijs van: € 299,- per jaar!!

En Mieke, wat krijg ik dan allemaal voor dat bedrag? Nou Marc, dat zal ik je vertellen:

 • Onbeperkt vacatures plaatsen (maximaal 15 per dag)
 • Matching CV database met vacatures
 • Bedrijfsprofiel op OrangeJob.nl
 • Logo plaatsen bij vacatures
 • Logo 2 weken op de homepage
 • 5 Topbanen op jaarbasis

Nou, die andere vacaturesites kunnen wel inpakken! Orangejob gaat Nederland oprollen. En laat dat nou bijna hun eerste zin zijn in de mailing die ze vandaag hebben verstuurd:
Vanaf vandaag is de vacaturebank van Nederland online

Conclusie
Genoeg gelachen.

Dit is en was Orangejob. Een enkeltje Deathpool? Ik dacht het wel.

Geef een reactie

17 Comments
 • Dirk Goossens
  says:

  Een lopendeband medewerker in een fabriek moet zich blijven verbazen over ronde, driehoekige en amorfe bakstenen. Anders moet hij ontslagen worden of vervangen worden door een geautomatiseerd systeem.
  Marc moet zich blijven verbazen over recruitment initiatieven met een verkeerde vorm. We kunnen hem immers niet ontslaan en recruitmentlab is nog niet in staat hem te vervangen.
   
   

 • Simon Hartevelt
  says:

  Hahahaha…nou, toch wil ik dat nog eens aanvullen. Natuurlijk verbaas je je erover als je opeens een 747 ziet landen op de hei. Niet? Maar als je er een half uur later weer ééntje ziet, is de verbazing toch gewoon kleiner? Dan ga je volgens mij denken, hey…dr zal wel iets aan de hand zijn met 747’s en hei. Zeker als er de komende dagen nog een stuk of 10 op dezelfde plek op de hei landen. Als je er woont en het blijkt jarenlang zo door te gaan zeg je waarschijnlijk: ik vind het dood irritant, maar verbazen doe ik me er niet over.
  Ja, dan ben je een beetje afgestompt misschien. Maar dat is een natuurlijke beschermingsfactor. Als je je te vaak, te lang over precies dezelfde stompzinnige dingen blijft verbazen, dan is dat slecht voor je hart 🙂

 • Simon Hartevelt
  says:

  @Marc,
  Verbazing heeft te maken met iets onverwachts. Je kunt je dus niet over hetzelfde ding blijven verbazen. Op een gegeven moment zal er toch een conclusie moeten volgen. De suggestie voor het onderzoek was ook gekscherend bedoeld. Vragen naar de bekende weg is tenslotte de moeite niet.

 • Marc Drees
  says:

  @Simon:
  Wil je stoppen met al dat tikwerk? Het levert mij ook een gevoelde verplichting tot reageren op.
   
  Orangejob is allang dood, alleen nog niet begraven. Het heeft nog precies 1 pagina met vacatures. En natuurlijk is de Alexa rating onbetrouwbaar, maar als je 150.ooo bezoekers per maand hebt zit je in die range tot 100.000. En dat is voor Orangejob niet helemaal het geval…
   
  Het door jou gesuggereerde onderzoek laat ik weer graag aan anderen over. Het zal inderdaad niet veel van die 0% afliggen, dus daarmee is het misschien ook weer overbodig om te onderzoeken.
   
  Of je alleen met de top 10 winst maakt is maar zeer de vraag. Focus op een specifieke doelgroep met daadwerkelijk relevante diensten zou wel eens veel profijtelijker kunnen zijn. Vanuit dat perspectief is het beter om te focusen op toegevoegde waarde in plaats van omvang. Wat voeg ik als onderneming toe?
  Maar als je als zoveelste een vacaturesite begint weet je eigenlijk het antwoord al. Ik voeg niets toe dus laat ik maar wat onzin de wereld in toeteren. In de ijdele hoop dat ik op de een of andere manier ongekend geluk heb. Dat soort onzin probeer ik te debunken. Niet uit leedvermaak. Maar uit verbazing over zoveel domheid.

 • Simon Hartevelt
  says:

  Omdat ik zo lekker aan het tikken ben 🙂
  1. Als je een nederlandse vacaturebank opricht, móet je bij de top 10 willen horen. Anders kan je geen droog brood verdienen. En laten we eens eerlijk zijn, wie wil dat nu niet?
  2. Als je zulke dingen zegt is het best handig om er van overtuigd te zijn dat het gaat slagen. Zonder die overtuiging slaag je sowieso niet. Dus dat wil ik deze mensen maar eens niet kwalijk nemen.
  3. Het is eigenlijk wel altijd hetzelfde liedje. Marc heeft al zoveel dezelfde stukjes over andere online initiatieven geschreven, dat ik me zou kunnen voorstellen dat je de indruk krijgt dat “hoog van de toren blazen” de enige manier is om succesvol te worden. In ieder geval blinkt online wervend Nederland (als je tenminste deze artikelen als doorsnee neemt) niet uit in creativiteit. Dus:
  4. Suggestie voor Marc: misschien kun je eens meten hoeveel stukjes je hebt geschreven over nieuwe online initiatieven en daarin terugzien hoeveel van deze partijen in de basis dezelfde marktbenadering hadden. Als je er dan nog even achter zet hoeveel van die partijen na een jaar nog bestonden cq. hoeveel van die partijen uiteindelijk waar hebben gemaakt wat ze hebben gezegd. Dan zou je namelijk een redelijk onderbouwde stelling kunnen maken dat een dergelijke marktintroductie in bijv. 0% (mijn gok) van de gevallen tot succes heeft geleid. Wat dan weer een zinvolle handreiking kan zijn aan de vólgende generatie online entrepeneurs. Om het niet te doen.
  Wat wel weer jammer zou zijn, want het is inderdaad vermakelijk. Maar het is wel leedvermaak. En dat is misschien even leuk, op termijn ga je wel een beetje plaatsvervangende schaamte ontwikkelen.

 • Simon Hartevelt
  says:

  Los van de waarheid in de analyse, wil ik wel waarschuwen voor het gebruik van de Alexa-ranking als argument. Die ranking is maar matig representatief voor niet-amerikaanse, en vooral niet-mega-traffic-trekkende websites. Mag vreemd klinken, maar 150.000 bezoekers zou een site nog steeds niet als zodanig kwalificeren. Alexa ranking schijnt alleen representatief te zijn voor websites die zich in de regionen van 1-10000 bevinden. En dat zijn er (wereldwijd) dus maar heel weinig. Alles erboven geeft een zéér voor foutmarges gevoelige interpretatie van de waarde van een website.
  Natuurlijk ben ik het niet oneens met de stelling dat deze website te hoog van de toren blaast en waarschijnlijk nog voor volgend jaar kerst van de radar is (als ze daar ooit opkomen), maar ach…geef de beste mensen een kans.

 • Rutger van Drongelen
  says:

  Trouwens, careeronline is ook al 2 maanden geleden overleden, dit krijg je nu te lezen: Geen connectie met database.Access denied for user ‘carbeheer’@’82.192.68.74’ (using password: YES) ik heb de familie Boksteijn via Linkedin een mail  gestuurd of mond op mondbeademing nog zou helpen of dat CO al begraven was. Geen reactie gekregen.  Boksteijn is mee ten grave gegaan met CO en hun ambitie dus…

 • Marc Drees
  says:

  Een korte tussenstand:

  Op dit moment heeft Orangejob 152 vacatures en een Alexis ranking van ongeveer 3.000.000

  Dat betekent dat met nog 10 dagen te gaan er wel een wonder moet gebeuren als Orangejob zelfs maar 1.000 unieke bezoekers gaat halen deze eerste maand.

  Die 150.000 bezoekers? Een luchtkasteel…

 • Marc Drees
  says:

  Overigens net een interessant telefoongesprek gehad met de oprichter; Matthijs Boksteijn. Hij gelooft volledig in het concept, wat vooral gericht is op het bieden van een lage prijs. En hij was vanzelfsprekend niet blij met het artikel.

  Ik heb Matthijs toegezegd dat ik mijn woorden zal inslikken als Orangejob die bezoekersaantallen laat zien, of daar in ieder geval bij in de buurt komt. En dat ik daar vanzelfsprekend melding van zal maken op RecruitmentMatters.

  Wordt dus mogelijk vervolgd.

 • Jolande de Ruyter
  says:

  Er zit trouwens een programmeerfout in: als je onderaan de vacaturetekst “alle vacatures werkgever” wilt bekijken, dan krijg je ALLE vacatures.