Een aangekondigde dood voor alle Nederlandse vacaturesites?

Logo NUwerk.nl Ilse Media is in Nederland een 1.000 pound gorilla als het om high traffic sites gaat. Denk aan Nu.nl, of Startpagina, om zomaar twee voorbeelden te noemen. En als Ilse Media een nieuwe site aankondigd dan is dat nieuws. Zelfs als die site pas in de loop van juli verschijnt.

Die nieuwe site heet Nuwerk.nl. Een vacaturesite die geen plaats biedt aan intermediairs. Zoals Werkgeversbanen en Carrierescout. Maar in tegenstelling tot deze initiaven heeft NUwerk dus een zeer stevig fundament: Ilse Media.

Samen met Connexys
Opvallend is de ‘partner’ waar Ilse Media dit mee gaat doen: Connexys. Dit is opvallend omdat Connexys ook achter Werkgeversbanen zit.

Hoe zit deze deal waarschijnlijk in elkaar:

 • Connexys levert de vacaturesite functionaliteit
 • Connexys levert de vacatures van haar ATS klanten
 • Ilse Media zorgt voor traffic (gegarandeerd op 400.000 bezoekers per jaar)
 • Ilse Media levert allerlei omringende content via het eigen netwerk

En Ilse Media zet ongetwijfeld haar niet onaanzienlijke verkoopcapaciteit  in om de Nederlandse werkgevers te canvassen.

Een aantrekkelijk alternatief voor werkgevers
Vooral in dat laatste zit de kracht van dit concept. Want voor werkgevers bieden de huidige vacaturesites weinig soelaas. Tenslotte verdringen vacatures van intermediairs hun (veel duurdere) vacatures continu van de beste plek.

NUwerk komt met een aantrekkelijk geprijs alternatief. Voor bedrijven vanaf zo’n 100 werknemers wel te verstaan; want Ilse Media mikt op de grotere bedrijven (low-hanging fruit).

Met een fijne tariefstructuur:

Prijsmodel NUwerk.nl voor plaatsen vacatures

Rekenvoorbeeld: Als ik een werkgever met 1.000 mederwerkers ben en ik heb een verloop van 10%, dan ben ik dus jaarlijks op zoek naar 100 nieuwe medewerkers. Dat kost me bij NUwerk 3.000 euro; oftewel 30 euro per vacature. En heb ik 20% verloop, dan betaal ik nog steeds die 3.000 euro, oftewel 15 euro per vacature. Ga dat maar eens vergelijken met één van de grote vacaturesites.

En niet alleen de prijs is dus gunstig; vacatures verdrinken dus ook niet in het geweld van intermediairs. Een behoorlijk aantrekkelijke propositie.  En met zo’n 30 sales kan Ilse Media heel wat werkgevers benaderen in de komende maanden.

Alles draait om het aantal vacatures
En dat is ook absoluut nodig; want als je zo’n 400.000 bezoekers per maand over NUwerk gaat jagen, dan heb je natuurlijk wel een paar banen nodig. Zo tussen de 30.0000 en 40.000. Connexys komt met haar bestaande ATS klanten bij lange na niet aan dat aantal.

Het succes van NUwerk hangt dus af van de verkoop kwaliteit van Ilse Media. Maar dat is waar ik me met dit initiatief de minste zorgen over maak.

Ik vraag me wel af of de Connexys applicatie dit volume kan gaan trekken. Want dit is wat anders dan als ATS provider een paar honderd bezoeken per dag te servicen. En daar heb ik dus wel mijn twijfels over.

Een aankondigde dood voor vacaturesites?
Maar als Nederlandse vacaturesite zou ik me wel ernstig zorgen gaan maken. Want ik zou het niet vreemd vinden als NUwerk een zeer grote aantrekkingskracht voor werkgevers blijkt te gaan hebben.

Waardoor voor vacaturesites omzet met een hoge marge verloren gaat. En omzet met een lage tot zeer lage marge (van de intermediairs) overblijft. Een weinig prettig vooruitzicht.

PS1:
Ik vind de naam NUwerk.nl niet bepaald een sjieke keuze van Ilse Media. Dat ze een associatie willen maken met Nu.nl is duidelijk; maar de naam ligt wel heel dicht in de buurt van de vacaturesite van CWI; werk.nl. Had beter gekund.

PS2:
Voor wie het niet weet; Ilse Media en Monsterboard hebben hun respectievelijke kantoren in hetzelfde pand. Je vraagt je toch af hoe medewerkers van Monsterboard nu naar hun buren kijken. Of zouden er al een paar slimme Monsterboard verkopers bij Ilse hebben aangeklopt?

Geef een reactie

8 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Cees:
  Helemaal mee eens. Sinds het begin van NUwerk heeft het volume zo rond de 5.000 vacatures geschommeld. Natuurlijk veel te weinig om een factor van enige betekenis te worden.

  Blijkbaar heb ik de verkoop kwaliteit van Ilse Media te hoog ingeschat. Of heeft Ilse nooit iets gedaan aan de verkoop van NUwerk. Want als werkgever zou ik zowel tegen het prijsmodel als met het gegarandeerde v0lume aan traffic toch wel behoorlijk acherlijk zijn als ik hier geen gebruik van zou maken.

  Of wacht even? We zijn in een recessie… Nou, laten we ‘even’ wachten tot we daar uit zijn om te zien hoe het dan met NUwerk gaat.

 • Cees
  says:

  Kwam deze post toevallig tegen en ben eens gaan kijken.
  In middels 4530 vacatures online.

  De druk valt voor de overige clubs nog mee dunkt me. 

 • Bas van de Haterd
  says:

  @Marc: aan de kant staan? Nee, vast niet. Maar ik ken ze daar goed genoeg dat ze er niet snel een bonus aan hebben gekoppeld (het is geen 100% eigen bedrijven) en dan is het enthausiasme daar ineens een stuk minder.

 • Marc Drees
  says:

  @Bas:
  Met dat werkgeversbanen is het afgelopen op het moment dat NUwerk in de lucht gaat. Doorplaatsen van NUwerk naar Werkgeversbanen… wie zou dat nou willen? Omgekeerd is al gegarandeerd natuurlijk.

  En neem maar van mij aan dat Ilse haar salesteam niet aan de kant laat staan bij het pushen van NUwerk

 • Bas van de Haterd
  says:

  Marc

  Ten eerste: Ilse vertrekt zeer binnenkort uit het pand bij Monster. En ik kan je vertellen, zelfs op de rokersplek buiten het pand spreken ze elkaar nauwelijks. Toen ik bij Ilse zat is het enige jobboard waar ik niet op gesprek ben geweest… onze beneden buren…

  nuwerk vind ik geen probleem. het hangt aan nu.nl, net als nusport, nujij nog een aantal. Nu is zijn merk aan het uitbreiden en doet dat goed door daar zorgvuldig mee om te gaan. De sales staat volgens mij los van beide partijen als ik het zo hoorde, want toen ik ze belde was het wel een specifieke account manager van nuwerk.

  Tariefstructuur vind ik goed en bijzonder en knap. Klasse. En ik denk dat vooral Connexys hiermee een briljante move heeft gedaan. Want het is naar ik begrijp een joint venture en één met veel toekomst. Hoe dit overigens naar werkgeversbanen gaat is mij nog niet 100% duidelijk, er is in ieder geval geen directe link (je plaatst niet automatisch op beide).