Vacature buzz

Al meer dan een half jaar geleden, nog voordat RecruitmentMatters bestond, schreef ik over het buzzen van vacatures. Buzzer is namelijk een grappig Nederlands initiatief dat mensen inzet om producten te testen en deze eventueel te buzzen. In plaats van miljoenen te besteden aan de promotie van een film kan je ook 500 filmsfans deze laten zien en dan gaan ze er over praten als hij goed is. Dat idee zeg maar. En iets dat Buzzer goed begrijpt is dat je meer kan doen met relaties. Je klant kan ook een bron van arbeidsmarktcommunicatie zijn, zoals Keith Robinson in zijn presentatie op het Digitaal-Werven event aangaf.

Gisteren ontving ik opnieuw van Buzzer een uitnodiging. Nu ben ik totaal niet actief voor hen (ik heb een zeer bijzondere smaak en dus hebben ze weinig klanten die in mijn buzz categorieën vallen), maar het ging wederom om banen.

Buzzer heeft je hulp hard nodig. En wil je er ook graag voor belonen. Om onze groei bij te kunnen benen – en dus ook om jullie in de toekomst vaker en meer BuzzKits te kunnen sturen – hebben we op zeer korte termijn 7 nieuwe medewerkers nodig in Nederland en België. Op de BuzzLog staan alle details.

Buzz een baan (ga naar de Buzzlog)

We hopen dat 33.564 Buzzers ons kunnen helpen deze mensen te vinden. En vinden dat daar iets tegenover zou moeten staan. En dus is er een Buzzable Banen Bonus. Iedereen die ons helpt aan 1 van die 7 nieuwe teamleden gaat op onze kosten 5 dagen met 2 personen naar een buzzable locatie.

Buzz een baan.

De groeten van Buzzer

P.s. op de BuzzLog staat een YouTube filmpje over deze banen dat je makkelijk kunt doorbuzzen en bijvoorbeeld op je eigen Hyves kunt zetten.

Goed, de nood is hoog, dat geven ze aan. Het idee om je buzzers in te zetten, je ‘fans’ is natuurlijk fantastisch. Het maken van een youtube filmpje is ook erg goed, want hiermee kan je een viral effect creeëren precies op de manier die men al zegt: zet het op je Hyves. Ook het aanbieden van deze reizen naar deze locaties past perfect. Immers, St Petersburg en IJsland zijn prachtige lokaties (naar ik vernomen heb), maar niet de eerste waar men aan denkt. Past bij Buzzer.

Echter, de uitwerking is dramatisch. Het filmpje slaat natuurlijk nergens op. Totaal ongeïnspireerd, zonder muziek, zonder pay off, zonder iets. Waarom zou je het ergens neerzetten?

Tevens is die aanbrengbonus leuk, maar hoe moet je bewijzen dat de persoon via jou komt als je enkel dat filmpje op je Hyves zet? Hier had een goede widget gemaakt moeten worden met een koppeling zodat iemand meteen ‘getagged’ zou worden als jouw kandidaat.

Het maken van catroon per vacature is leuk, hoewel ik dan liever leuke cartoons had gezien. Weer een typisch voorbeeld van goedkoop is duurkoop. Ook zou ik in één zin omschrijven wat de vacature nu inhoud, want ik moet het nu op functie titel maar gokken. Als je klikt opent er een vacature in PDF. Slecht natuurlijk, moet gewoon een website zijn. En de vacatures zelf beslaan 2 A4’tjes vol met tekst. Dat lijkt op het eerste gezicht te veel, hoewel als je ze doorleest ze fantastische dingen gedaan hebben. Alleen de opmaak schrik je meteen van af.

Wat doen ze goed? ze doen het helemaal in hun eigen stijl, hun eigen cultuur. Daarnaast zitten de vacatures vol met links (groot compliment waard). Wat ze ook fantastisch doen is ‘a day in the life of’. Gewoon een mooie omschrijving van een dag in het leven van één van de mensen in die functie.

Minder is dat ze praten over een ‘buzzable hoog salaris’ maar dat natuurlijk weer niet concreet maken. Dus je weet nog niets. En dus de massaliteit van de tekst.

Dus we kunnen veel leren van deze Buzzer campagne en daarom geef ik ze graag nog wat gratis tips mee.

Wat we kunnen leren:

  • zet je fans, je relaties in voor je werving (Buzzer heeft fans, maar hoeveel mensen hebben uw merk in hun merkenpanel in Hyves staan? Hoeveel zijn er lid van uw Hyve?). Klanten kunnen ook een bron van sollicitanten zijn;
  • Zorg voor referral fees die passen bij je bedrijf (in dit geval vakanties naar bijzondere lokaties);
  • Zorg dat het verspreiden van de Word of Mouth/Mouse makkelijk gaat (widget voor Hyves en weblogs, youtube video);
  • Gebruik beeldmateriaal (in dit geval cartoons) om een functie aansprekend te maken;
  • Schrijf vacatures met links zodat geïnteresseerden kunnen verder klikken naar wat je bedoeld;
  • Schrijf ‘een dag in het leven van’ zodat je echt een goed beeld hebt van wat zo iemand doet.

Wat Buzzer beter zou moeten doen:

  • Als je een youtube video maakt, zorg dan dat hij echt leuk is, dat er een reden is dat ik hem zou willen doorplaatsen. Een goed idee slecht uitgevoerd is gelijk aan een slecht idee;
  • Als je beeldmateriaal gebruikt, laat het dan passen. Cartoons moeten leuk zijn bijvoorbeeld;
  • Vacatures moeten nooit in een PDF staan, altijd gewoon op een website;
  • Vacatures moeten nooit te massaal overkomen. Let op de opmaak. Een dag in het leven van is fantastisch, maar zet dit apart via een link ergens neer.

17310cookie-checkVacature buzz
Geef een reactie