Vacature recruitment nieuwe stijl?

Sinds ik in november 2006 de masterclass recruitment nieuwe stijl heb opgericht en die term de media in heb geslingerd heb ik een google alert ingesteld op alles ‘recruitment nieuwe stijl’, gewoon om te kijken wie inhaakt op de term en de ‘hype’ die het even had. En nu krijg ik een vacature ‘recruitment nieuwe stijl’ binnen. Ja, u leest het goed, recruitment nieuwe stijl, niet recruiter nieuwe stijl.

Dus buiten de zeer bijzondere functietitel (wat doe je? Ik ben recruitment? huh? Recruiter? Nee, recruitment) is deze verder zeer slecht opgemaakte vacature een teken van ‘inhaken op de hype zonder inhoud’

Recruitment nieuwe stijl gaat niet om het plaatsen van advertenties in kranten en op het internet. Het gaat om gevonden worden in kranten en op het internet. het gaat om arbeidsmarketing en om het besef dat nieuwe werknemers niet alleen kiezen voor een interessante functie maar vooral voor een interessant bedrijf, een bedrijf met een positief imago.

Goed, naast het missen van een hoofdletter (waar ik met mijn spelvaardigheden niet over mag zeuren) moet ik zeggen dat recruitment nieuwe stijl zoals ik het gedefinieerd heb destijds niet veel met kranten te maken heeft. Arbeidsmarkting, ook zo’n term die in die masterclass naar voren kwam, wordt er ook meteen in gebruikt. Het lijkt wel of iemand de masterclass bij Media Plaza gevolgd heeft, alleen half heeft liggen slapen.

En ineens heet je daarna wel weer recruiter. Bijzonder aantrekkelijk is ook het aanbod. Niets van een ‘wij bieden’, maar enkel voorwaarden: Salaris in overleg/ marktconform.

Hoe moet het dan wel? Ach, we hebben hier veel geschreven over het opstellen van een goede vacature. Maar laten we beginnen met een goed aanbod, dat wil dus zeggen: omschrijf inhoudelijk de functie, geef aan wat de uitdagingen zijn en geef ook aan wat het salaris dan is, de range, en wat de secundaire voorwaarden zijn.

Ten tweede: als je met termen als ‘nieuwe stijl’ gaat gooien moet je deze waarmaken. Dan is het dus niet ‘gevonden worden op internet’, maar ‘het inzetten van search engine marketing, het maken van arbeidsmarktcommunicatie campagnes met virale elementen, het inzetten van gaming in recruitment’ om maar een paar voorbeelden te noemen. Maak het concreet, als je je bedrijf wilt verkopen zoals de vacature zegt, moet je ook deze baan verkopen. En dat doet deze vacature totaal niet.

Geef een reactie

1 Comment
 • Alexander Crépin
  says:

  Beste Bas,

  het leuke van deze advertentie is wellicht dat men aantoont zelf niet uit de voeten te kunnen met “recruitment nieuwe stijl”. Wellicht is deze job daarom wel erg leuk en het bedrijf ook. Men wil wat, maar geeft (b)lijk niet te weten hoe.
  Dat lijkt mij voor iedereen die op zoek is naar een leuke uitdaging toch interessant.

  Nieuwe stijl?
  Web 2.0 technologie & tools zijn een fact of life, kandidaten hebben meer dan ooit zicht op wat er “”te koop” is, de arbeidsmarkt vertoont een steeds grotere diversiteit en wordt bovendien internationaler, in sommige sectoren is de arbeidsmarkt schaarser dan ooit.

  Zijn dit soort zaken de “nieuwe” uitdagingen voor de recruiter nieuwe stijl of is het niet meer of minder dan met je tijd mee gaan en aan het werk gaan en je werk doen.
  Dan wel dat deze ontwikkelingen het duidelijker maken dat recruitment een vak is en dat het geen instapfunctie meer is voor een carriere in HRM.
  Vele functiewaarderingssystemen dragen er volgens mij aan bij dat een recruiter binnen de HR hierarchie redelijk laag ingedeeld staat! Maar dit terzijde.

  Naar mijn idee is iedere professionele recruiter een recruiter nieuwe stijl, anders ben je niet goed met je vak bezig. Echter wat is een professionele recruiter?

  Ik constateer helaas dat nog veel bedrijven denken dat ze door jong onervaren, (goedkoop), enthousisast en Web 2.0 minded recruiters aan te stellen structureel succes op de arbeidsmarkt kunnen hebben. Ze komen naar mijn idee bedrogen uit!
  Recruitment is een vak op zich en als je goed met je vak bezig bent dan is “nieuwe stijl” een non-issue.

  “Recruitment nieuwe stijl” invloeden dragen wellicht wel bij aan de beeldvorming dat je tegenwoordig wel ergens verstand van moet hebben om succesvol in recruitment te kunnen zijn. Zo bezien moeten we wellicht toch blij zijn met dit soort advertenties omdat ze bij kunnen dragen aan de beeldvorming van het edele recruitmentvak, dan wel – wat mijn voorkeur heeft- Talent Acquisition Managment.

  Alexander Crépin
  Recruitmenttraining.nl

  0
  0