Nieuwe vacatures per regio, West-Nederland loopt verder uit

Banenmonitor Vandaag dan de tweede aflvering van het aantal nieuwe vacatures per regio. Een nieuwe serie waarbij wekelijks het percentage nieuwe vacatures per CBS regio wordt gerapporteerd. En het percentage is een functie van het aantal inwoners in een regio.

Zo is in één oogopslag te zien hoe de banenmotor over de verschillende regio’s is verdeeld. En dat leverde vorige week al een verrassend inzicht op; West-Nederland heeft wel een zeer sterke bijdrage aan het aantal nieuwe banen; zowel in absolute als in relatieve zin.

Voor de afgelopen drie weken is het beeld als volgt:

image

Voor alle regio’s is het aantal vacatures ten opzichte van de vorige meting gegroeid; en daarmee natuurlijk ook het percentage. Maar die groei is verreweg het grootst in West-Nederland (+1,4) en het kleinst in Noord Nederland (+0,3).

Dit betekent dus dat West-Nederland nu meer dan twee keer zoveel vacatures per hoofd van de bevolking produceert in vergelijking tot Noord-Nederland. In absolute aantallen is dit verschil natuurlijk nog veel groter (68.000 versus 7.000).

Zuid- (+0,6) en Oost-Nederland (+0,8) laten een groei zien die tussen de twee extremen in ligt.

Verantwoording
CBS indeling die Nederland in een viertal regio’s opdeelt:

 • Zuid-Nederland: Noord-Brabant en Limburg
 • West-Nederland: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland
 • Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland
 • Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drente

Cijfers en ranglijst zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een reactie

3 Comments
 • Vincent
  says:

  @Marc

  Misschien was je het al van plan, maar ik zou het leuk vinden om een trend te zien in je grafieken bij dit item. (bijvoorbeeld door bij elke nieuwe meting ook de staafjes van de twee voorgaande metingen te tonen)

 • Vincent
  says:

  Dat de meeste nieuwe vacatures uit het economisch sterkere Westen komen, verrast me niet zozeer. Eigenlijk vind ik het verschil met bijvoorbeeld Noord-Nederland betrekkelijk klein.

  Vorige week vergeleek ik een aantal grote jobboards op de spreiding van hun vacatureaanbod over opleidingsniveau en provincies. Toen viel me op dat er zeer grote regionale verschillen bestaan. Grote jongens als Monsterboard.nl en Nationalevacaturebank.nl hebben bijvoorbeeld zéér weinig vacatures in Friesland, Drenthe en Groningen.

  Ik denk dat het verschil zou kunnen duiden op relatief sterke regionale jobboards in de niet-Randstad provincies.