Van wie zijn de reacties op een blog posting?

office v3 Een weblog is user-generated content. Een mooi en ingewikkeld klinkend woord. En het wordt een stuk geheimzinniger voor de buitenwereld als je het als een acroniem gaat hanteren (UGC), wat steeds meer gebeurt.

Maar belangrijker is dat de weblog UGC door bloggers en lezers wordt gemaakt. Bloggers door hun artikelen; lezers en bloggers door hun reacties.

De bloggers hebben vanzelfsprekend het intellectuele eigendom van de door hun geschreven artikelen. Maar hoe zit het met de rechten van diegenen die reacties achterlaten?

De mogelijkheden van een blogger
Een blogger kan via de blogging software of een onafhankelijke applicatie (ik zit op dit moment lekker via Windows Live Writer deze posting te schrijven; veel prettiger dan de WordPress interface) artikelen schrijven en posten.

En nadat een artikel is gepost kan een blogger naar hartelust wijzigingen aanbrengen, de posting verwijderen, op een ander blog plaatsen. Volledige handelingsvrijheid.

De mogelijkheden van een ‘commentator’
Maar als je een reactie plaatst is die reactie in steen gegoten. Er kan niets aan worden veranderd, je kan de reactie niet terugtrekken, verwijderen, elders plaatsen. Helemaal niets.

En hoewel je er misschien nog nooit over heb nagedacht is dit wel een beetje vreemd. Tenslotte is die content geen eigendom van het weblog.

imageEen betere toekomst?
UGC is van de user. En daarom zal in de toekomst die UGC ook door die user beter bestuurd kunnen worden. In een zeer interessante posting op de Disqus blog komt Daniel Ha tot een “commenters bill of rights” die de volgende punten bevat:

 1. De mogelijkheid om reacties te wijzigen en te verwijderen
 2. Toegang tot alle reacties, zelfs als ze van het weblog zijn verwijderd
 3. Het recht om de eigen reacties als blog postings te gebruiken
 4. De mogelijkheid om de eigen reacties te exporteren

Dat laat overigens onverlet dat de blogger nog altijd de volgende rechten hebben:

 1. Het ontzeggen van de mogelijkheid tot het geven van reacties
 2. Het verwijderen van reacties

Het vervolg?
Nu is Disqus een leverancier van discussie software, dus het verhaal kan worden afgedaan als self-serving. Maar dat is te makkelijk. In ieder geval zal ik voor RecruitmentMatters kijken hoe dit op termijn mogelijk kan worden gemaakt.

Want het blijft toch altijd practice what you preach. En niet alleen werkzoekers hebben het recht op controle over hun profielen, sollicitaties, etc. Mijns inziens is dit een universeel principe. UGC is van jou.

Geef een antwoord

7 Comments
 • Bas van de Haterd
  says:

  ik ben ook voor een time limit op het aanpassen, vanwege de eerder genoemde argumenten: het veranderen van de discussie. Bij Marketingfacts hebben we die ook even gehad, maar dat ging toch niet helemaal goed geloof ik (weet niet waarom, denk technisch).

  Maar het aanpassen is op zich wel een goede functie, alleen wel beperkt in tijd wat mij betreft.

 • madbello
  says:

  @ Marc Drees: Hoe heet die plugin ? Dat lijkt ook handig op mijn eigen weblog. Leuk onderwerp trouwens ;-)Ik beschouwde reactie in principe als mijn eigendom en vaak maar ik daar een blogposting als de reactie beter is dan mijn posting en soms krijg ik het verzoek om reacties achteraf af te halen en als dat de discussie niet uit verbant haalt zal ik dat zeker honoreren.

 • Mike's Webs
  says:

  Meer vrijheid voor de mensen die reageren, daar ben ik helemaal voor. Soms druk je net iets te snel op de ‘verstuur’-knop en zie je te laat dat je een schrijffout hebt gemaakt. Of je wil toch nog iets toevoegen.

  Op mijn eigen site haal ik alleen spam-comments weg en als het taalgebruik grof is. Gelukkig komt dat laatste tot nu toe nog niet voor op mijn blog.

 • Wouter
  says:

  Stel je voor dat je het toch mogelijk wil maken om reacties te wijzigen kan je net zoals Tweakers.net na een wijziging automatisch een regel laten toevoegen zoals “Reactie gewijzigd door Wouter om 10:33” b.v. Een quote functie is dan ook makelijk. Als je een zin quote in je eigen post kan de orginele poster dat niet meer aanpassen. (b.v. [quote]Ik pas mijn postings uitsluitend aan op typo’s[/quote] zodat je het italic in een apart veld ziet staan. Je ziet dit bijna op alle fora.

 • Marc Drees
  says:

  @Savage:
  Goed punt ten aanzien van de termijn waarin je iets kan aanpassen; het blijft natuurlijk wel een issue gedurende welke termijn je dat mogelijk maakt. Of je zou een aanpassing na die tijd separaat moeten kunnen zien; een soort wiki model.

  Ik pas mijn postings uitsluitend aan op typo’s; als ik inhoudelijk zou wijzigen (nog nooit gedaan overigens) dan is het duidelijk aangeven inderdaad een vereiste.

 • Savage
  says:

  Op mijn blog heeft de bezoeker 15 minuten de tijd om zijn/haar reactie aan te passen. Daarna vind ik het onwenselijk, omdat in een langere discussie het nogal vreemd is dat iemand zijn reactie verwijderd of aanpast zodat de hele discussie nergens meer op slaat. Deze functionaliteit kun je gewoon via een plugin voor WordPress blogs toevoegen.

  Om dezelfde reden pas ik mijn eigen artikelen ook niet aan, of ik doe het op zo’n manier dat het duidelijk is wat er aangepast is.