Gebruiksvriendelijkheid, een intermezzo

Ik zit alweer enige tijd te wachten op vacatures per e-mail van mijn job agents bij Jobtrack en Jobnews, maar dat wil maar niet vlotten. Vandaar dat ik maar even een intermezzo inlas om een ander wetenswaardig aspect over mijn stamgasten te vertellen.

Dit keer gaat het om het aantal vacatures. De meeste vacaturesites melden namelijk vol trots het aantal vacatures op hun homepage. Niet zelden in grote, vette cijfers. Onder het motto: Wie heeft de grootste. Kwaliteit is tenslotte geen issue…

Aantallen, aantallen
Maar geeft dat aantal vacatures dat op de homepage ons tegemoet schreeuwt ook het aantal vacatures weer dat op dat moment in de database zit? Tijd voor een vergelijkend warenonderzoek waarbij het eerste getal het aantal zoals gemeld op de homepage is, en het tweede getal het aantal dat je krijgt als je zoekt zonder criteria:

  • Werk.nl: 78.641     78.641
  • Nationale Vacaturebank: 57.528     57.537
  • Monsterboard: geen aantal op homepage, geeft vast maximum aantal (> 5.000) bij zoeken zonder criteria
  • Totaljobs: 38.187     38.168
  • Intermediair: 5.608     5.637
  • Jobtrack: 13.078, geeft vast maximum aantal (> 1.000) bij zoeken zonder criteria
  • Stepstone: onbekend     1.761
  • Jobnews: 1.465     1.465
  • Megajobs: 102.893,  kan niet zoeken zonder criteria.

Conclusies
De belangrijkste conclusie? Het is een rommeltje op dit gebied.

Monsterboard en Stepstone zijn de enige twee sites die het aantal vacatures niet op de Homepage vermelden. Monsterboard durft dat niet meer, de reden bij Stepstone is niet duidelijk hoewel er weinig reden is om het aantal van 1.761 vacatures van de daken te gaan schreeuwen.

Bij Monsterboard en Jobtrack krijg je niet het juiste aantal vacatures van zoekopdracht te zien als het zoekresultaat boven een maximum aantal vacatures uitkomt.  En bij Megajobs kan je niet zoeken zonder criteria.

De sites die wel in beide gevallen de aantallen tonen is er ook het nodige ‘mis’. Want alleen Werk.nl en Jobnews zijn in staat om hetzelfde vacature aantal te tonen.

De rest (Nationale Vacaturebank, Totaljobs en Intermediair) maakt er een zootje van. Terwijl het toch geen probleem hoeft te zijn om de aantallen gelijk te laten lopen. Maar ja, da’s misschien teveel gevraagd.

19410cookie-checkGebruiksvriendelijkheid, een intermezzo
Geef een reactie