Stage: werk jezelf in de kijkert. Maar niet te veel.

Woensdag 11 juni zou de begeleiding van stagiairs besproken worden door de Tweede kamer. Het was de ministers ter oren gekomen dat deze vaak niet voldoende is. Dat bleek ook uit onderzoek van stagebemiddelaar Stageplaza onder 615 docenten, dat bijna de helft van de ondervraagden gedesillusioneerde studenten aan zijn/haar bureau krijgt. 

Tijdelijke topper
En dan krijgt je het bekende vingertje wijzen. De docenten hekelen de stagebedrijven en de stagebedrijven hekelen de docenten. Gevog: de onderwijsinspectie zit er bovenop. Dus daar hoef je niet al te veel van te verwachten.

Er zou echt meer in ze moeten worden geïnvesteerd. En bedrijven moeten ophouden stagiairs te zien als louter goedkope arbeidskrachten. Het zijn vaak de stagiairs die het imago van je bedrijf op hogescholen en universiteiten bepalen. Dus denk eens twee keer na voor je die arme jongen weer koffie laat halen. 

Bovendien zijn stagiairs over het algemeen harde werkers. In 2008 werkten ze voor gemiddeld 268,75 euro bruto per maand. Dat komt neer op 1,55 euro per uur. En uren worden er gedraaid, de helft van de stagiairs besteedt 32 tot 40 uur per week aan hun stage.*

Blijvertje
Een paar tips om van je stage een succes te maken wil ik graag met jullie delen. Zoek bedrijven die bij je passen en die je wat nieuws kunnen bijbrengen. Of zoek naar en bedrijf in de sector waar je hart ligt. In mijn geval de dagbladensector. Schrijf je scriptie vanuit die fascinatie en stuur die op naar je stagebedrijf. Houd contact. Maak jezelf kenbaar vanaf dag 1. Maar maak vooral je kunnen kenbaar, voor je te boek staat als clown. En als laatste: staar je niet blind op grote namen maar zet met de eerste ronde stagebrieven wel hoog in. Je kunt, in het geval dat je niet eens een ‘bedankt-maar-nee-bedankt’ briefje krijgt, altijd nog lager inzetten. 

* nrc.next van woensdag 11 juni 2008.

 

 

Geef een reactie