Gebruiksvriendelijkheid deel 7: Job agents, 8

Mailbox full In de serie gebruiksgebruiksvriendelijkheid en vacaturesites laat vandaag Jobtrack haar kunsten op het gebied van job agents zien.

Eerdere afleveringen van de job agent sage gaan over Nationale Vacaturebank, Monsterboard, Intermediair, Totaljobs,Werk.nl, Stepstone en Megajobs.

Zoeken en zenden
Bij de zoekresultaten staat een oranje knop met de teks Jobs via RSS:

Zoekresultaten Jobtrack

Hoera, een RSS mogelijkheid! Maar bij nader inzien wel een wat merkwaardige. Want als ik op die oranje knop klik krijg is een pop-up te zien met de mogelijkheid om een URL te kopieren om die vervolgens in mijn RSS reader te plakken.

Eigenlijk al veel te technisch. Maar die pop-up heeft ook nog eens twee hele andere mogelijkheden die helemaal niet van toepassing zijn voor een werkzoeker: een tweetal varianten om de nieuwste Jobtrack vacatures op de eigen website te tonen.

Dat is een tool voor webmasters! Wat doet dat bij een feed voor werkzoekers? Extra verwarring zaaien? Buitengewoon onhandig.

En hoewel ik dus wel een RSS feed op basis van mijn zoekresultaat kan opnemen, is het niet mogelijk mijn zoekresultaat als een job agent op te slaan en via e-mail te ontvangen.

Jobtrack laat zo aardig wat werkzoekers in de kou staan. Het is echt niet zo dat iedereen weet wat RSS of een RSS reader is. En dat is niet stom van die werkzoekers; het is stom van Jobtrack om deze werkzoekers links te laten liggen.

Het is weer wel zo dat voor degenen die hiermee vertrouwd zijn het makkelijk is om een zoekresultaat van Jobtrack te ontvangen. En allemaal zonder registratie.

Registratie verplicht voor ‘domme’ werkzoekers
Ben je niet zo’n technisch savvy werkzoeker die weet hoe RSS werkt? Dan wordt je zwaar gestraft door Jobtrack!

Want in dit geval moet je jezelf registreren en moet je een zoekprofiel maken. En bij zo’n zoekprofiel kan je dan aangeven dat je die via e-mail wilt ontvangen. En de frequentie kan je niet instellen; er staat niet eens hoe vaak je de e-mail krijgt.

En nog een grappig dingetje. Bij Jobtrack is mijn loginnaam mijn e-mail adres. Maar als ik dus de resultaten van mijn zoekprofiel per e-mail ontvangen moet ik een e-mail adres invoeren… Zet mijn e-mail adres daar alvast neer! In 99 van de 100 gevallen hoef ik dan niet  meer iets te doen. Bedankt voor de dienstverlening!

Nee als werkzoeker wordt je bij Jobtrack zwaar gestraft als je geen RSSer bent.

Zoekresultaat opslaan?
En ik dacht eerst dat ik een zoekresultaat niet direct kan opslaan als zoekprofiel, maar dat is niet waar. Alleen, de mogelijkheid om het op te slaan als zo’n profiel zit below the fold (tenzij je een 32″ scherm hebt). Ongelofelijk stom…

De e-mail
Geen e-mail…

Ik heb opgegeven om op een e-mail van Jobtrack te wachten. Het is nu ruim een week geleden dat ik mijn agent heb ingesteld. Jobtrack heeft blijkbaar een fop job agent.

Conclusie
Een buitengewoon onhandig proces om een job agent in te stellen wordt gevolgd door een … grote stilte. Helemaal slecht dus!

Geef een reactie

1 Comment