Studentstock.nl: ingestudeerde praatjes tegen een zouteloze achtergrond

Studentstock is ‘hét online handelshuis voor talent’. Studenten op zoek naar een afstudeerstage of baan, presenteren zich hier met een korte video. Bedrijven scrollen door het overzicht en plukken interessante figuren eruit. Zou ik mezelf presenteren via een site als studentstock.nl? Absoluut, niet.

Laat bedrijven naar jou solliciteren in plaats van andersom 
Het begint al slecht, met een ontzettend flauw instructiefilmpje. Er komt nog net geen bananenschil-incident in voor. Problematisch, want je bekijkt eerder een kort introductiefilmpje dan dat je een lap tekst leest.

Natuurlijk zijn er ook positieve dingen te zeggen over deze online vergaarbak van topstudenten. Je komt er via het systeem achter wat je waard bent op de arbeidsmarkt. Want welke bedrijven downloaden je profiel? Hoe vaker je filmpje gedownload wordt, hoe hoger de prijs die bedrijven ervoor betalen. En: ‘elke keer dat een bedrijf jouw trackrecord downloadt, verdien je geld.’ Mijn aandacht is even terug.

Dan toch maar inschrijven?
Je schrijft je in via de website en geeft daarbij aan op welke dag je de one-minute-pitch wilt laten opnemen: een filmpje van, de naam doet het al vermoeden, een minuut waarin je uitlegt waarom jij de topmedewerk(st)er bent/zal zijn. Op die opname-dag vul je een IQ-test in en de week erna vul je zelf online een persoonlijkheidstest in en lever je je cv en cijferlijsten digitaal bij Studentstock aan.

De filmpjes
Goed, ik ben er klaar voor om een aantal filmpjes te bekijken. Mijn hernieuwde enthousiasme is meteen verdwenen. De filmpjes zijn opgenomen tegen een zouteloze en totaal onpersoonlijke achtergrond en de meeste filmpjes duren veel te lang. Althans dat lijkt zo. De desbetreffende student probeert zoveel informatie in die ene minuut te stoppen dat je als luisteraar kapot achterblijft. En hoe spontaan is zo’n kort filmpje als de meeste hoofdrolspelers hun tekst ongelofelijk strak uit hun hoofd geleerd hebben?

De filmpjes zijn bij vlagen zelfs, onbedoeld, hilarisch. Wie stelt zichzelf nu vragen? “Waar ik goed in ben? Ik ben gemotiveerd, ik hou van teamwork, maar kan ook prima alleen werken.”  En wie zegt er nu nevenactiviteiten? Is dat niet gewoon een schrijfwoord?

Typisch een gevalletje van ‘leuk idee, zeer magere uitvoering’.

 

Geef een reactie

4 Comments
 • Chris Stapper
  says:

  Op zich vind ik het een leuk idee. Je kunt als student geld verdienen door je profiel online te zetten. Wat minder is, is dat dit 15 Euro kost. Op personeelslog schreef Cor dat dit juridisch nogal moeilijk lag (niet mocht). En daar kan ik me iets bij voorstellen..
  Buiten dat valt er iets voor te zeggen: zo krijg je wel serieuze inzendingen. Dan kun je aan bedrijven beter verkopen dat je geld vraagt voor het downloaden van het filmpje.

  Er zitten wel wat gaten in het idee denk ik. Als je als bedrijf een populair profiel download, betaal je meer. En dat is juist ook het profiel waarbij je meer kans hebt dat een concurrent de student al heeft benaderd.

  Na bovenstaand artikel ben ik wel benieuwd naar de filmpjes. Ga ik toch even kijken.

 • Baspol
  says:

  Deze website en vooramelijk de video’s zijn idd hilarisch!! 🙂 Verder een uitgekauwd idee, is al een aantal keer de revue gepasseerd.

  Laat de nieuwe initiatieven maar doorkomen…. ben benieuwd.