Gebruiksvriendelijkheid deel 7: Job agents, 9

Mailbox full En daar is alweer de volgende aflevering in de serie gebruiksvriendelijkheid en vacaturesites. Vandaag is Jobnews aan de beurt, nadat Nationale Vacaturebank, Monsterboard, Intermediair, Totaljobs,Werk.nl, Stepstone, Megajobs en Jobtrack zijn voorgegaan

En voor kleine vacaturesites als Jobnews is een job agent natuurlijk helemaal handig. Tenslotte is het aantal nieuwe vacatures zo laag dat je als actieve werkzoeker anders veel te vaak voor jandoedel zou zoeken.

Registratie verplicht
Ook Jobnews denkt er baat bij te hebben een werkzoeker te laten registreren om een job agent aan te maken. Waarom toch. En dan al die gegevens die je in moet voeren. Alleen om een paar vacatures per e-mail te ontvangen…

De kosten – baten analyse valt bijna altijd uit in het nadeel van het registeren. Hoeveel mensen zouden hier afhaken. Welke vacaturesite heeft dat onderzocht en wat zijn de resultaten? Dames en heren, ‘come clean’!

Job agent aanmaken
Het is bij Jobnews niet mogelijk om vanuit een zoekresultaat een job agent aan te maken. Heel slordig.

Een job agent aanmaken doe je via een Zoekprofiel maken. Natuurlijk dat wist ik wel… Dat weet iedereen toch… Of misschien toch niet.

Vooral omdat er ook een mogelijkheid E-mailservice staat, maar die verwijst weer naar Zoekprofiel maken. Ik voel een lichte hoofdpijn opkomen.

Afijn, bij dat zoekprofiel krijg ik onderstaand scherm te zien

Zoekprofiel scherm Jobnews

Ik weet niet hoe de ervaring bij Internet Explorer gebruikers is, maar als Flock gebruiker heb ik het idee op een cakewalk te zijn beland als ik checkboxes aan probeer te vinken. Ze dansen voor mijn ogen op en neer. Ik heb na het invullen twee paracetamol moeten nemen…

En het blijkt dat er allerlei verplichte onderdelen zijn. Functiecategorie, Branche, Opleidingsniveau en Provincie zijn verplicht! Hoe verzin je het! Met 1.400 vacatures in kas! Zo blijft er geen vacature meer over; tenzij je alles aanklikt.

En dat die onderdelen verplicht zijn ontdek je pas als En ook een fijne ervaring als kandidaat. Want dat die rubrieken verplicht zijn staat helemaal onderaan. Wat je dus niet leest…

En een onderdeel van dit zoekprofiel maken is dit:

 Aan/afmelden e-mail service

Nee, ik wil graag een zoekprofiel maken zonder die via e-mail te ontvangen. Tenslotte ga ik graag steeds terug naar de site om te zien dat er geen vacatures aan mijn zoekprofiel voldoen. Het idee!

Overigens kan ik resultaten alleen via e-mail ontvangen en is het niet mogelijk een frequentie in te stellen. Ik krijg nieuwe vacatures één keer per week…

Ik geloof dat ik even moet gaan liggen.

De e-mail
En ook Jobnews stelt mij ernstig teleur. Want na zeven nachtjes slapen kwam er geen e-mail van mijn job agent. Nada, noppes, niente. Net als bij Jobtrack biedt Jobnews een fop job agent.

Conclusie
Het aanmaakproces van een job agent is onnodig verwarrend en ingewikkeld. Zeker als je dan ook nog geen e-mail ontvangt. Een totale mislukking dus!

Geef een reactie

2 Comments