Ongepast bedelen om links

Spam Een wel heel merkwaardige SEO tip van Randy Fishkin: vraag je klanten om een link op hun site te plaatsen. En die link verwijst naar … jouw site.

Randy komt op deze tip nadat hij een opdrachtbevestiging  per e-mail had ontvangen na een online aankoop. En  in die e-mail stond een dergelijk verzoek. Vandaar.

Hieronder het relevante deel uit de e-mail, waarin de leverancier de klant vraagt om de gewraakte link:

image

Zonder meer creatief, maar ook buitengewoon onfatsoenlijk.

Hoewel, niet volgens Randy. Want die gaat helemaal uit zijn bol van geluk. Om vervolgens met onderstaande redenen aan te geven waarom dit zo’n fantastisch idee is:

  • Klanten vinden je al aardig
  • Je hebt al een relatie met ze, dus het link verzoek is iets als: “als je blij bent met onze service, laat het dan ook je vrienden weten”
  • Google is gek op dit soort links. In hun dromen is het Internet, door hyperlinks, een realitische afspiegeling van de relaties tussen mensen, bedrijven en organisaties. Links zoals deze brengen die droom een stapje dichterbij.
  • Jouw klanten zijn in het algemeen relevant voor jou. Dus als ze een link toevoegen zal die waarschijnlijk ook relevant zijn voor jouw doelgroep.
  • Het is schaalbaar. Hoe meer klanten je krijgt, des te meer link verzoeken je kan versturen. En dus hoe meer links je krijgt.

En Randy bedenkt slechts één tegenwerping: dat de meeste klanten dit waarschijnlijk niet zullen doen. Als ze al een website hebben.

Misschien heeft hij een snuifje van het één of ander genomen. Of is hier sprake van een cultuurverschil tussen Amerika en Europa? Of ben ik gewoon een enorme zeikerd?

Slechte manieren
Als ik een opdrachtbevestiging per e-mail verstuur is er geen enkele reden om daar een bedelbrief van te maken. Want dat is wat hier feitelijk gebeurt. 

Het is niet in het belang van de klant. En het is ongevraagd. Waardoor je feitelijk je eigen klant spamt. Maar dan verborgen in een bericht met een heel ander doel. Heel ongepast.

In mijn optiek een black hat SEO tactiek. Alleen eentje die Google nooit kan ontdekken…

Geef een reactie

2 Comments
  • paul van oosterhout
    says:

    Dit staat volledig los van Black hat praktijken het is een soort van forceren van link love zonder daar iets concreets voor terug te geven en daarom “onetisch” te noemen.

    Het verhaal deed me wel lachen in ieder geval, wat een innovatie van die man….

  • Michel Rijnders
    says:

    In het algemeen verzoeken op een link is helemaal niets black hat seo aan. Randy vindt ook niets nieuws uit, want er wordt al vaak netjes aan klanten gevraagd of er linkplaatsing mogelijk is. De manier waarop hij het echter doet is niet al te klantvriendelijk en slim.