Tekort aan jonge ambtenaren

De overheid (wie anders vraag je je af) heeft een tekort aan jonge ambtenaren, kopt nu.nl. “Het aandeel van jongeren onder de 30 jaar ligt in het bedrijfsleven twee keer zo hoog als onder ambtenaren” aldus het artikel. Dat blijkt uit een onderzoek dat het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag heeft gepubliceerd. Maar dan enkele obzienbarende opmerkingen.

Dit manco kan in de nabije toekomst waarschijnlijk niet worden verholpen, aldus het ministerie. Waarom?

“Er is de laatste jaren veel specifiek op ouderen gericht beleid gevoerd, terwijl jongeren in die zin minder prioriteit hebben gekregen.”

Dat is dus positief, want ouderen hebben we veel meer beschikbaar dan jongeren en met slechts 15% van de bedrijven die een ouderen beleid voeren kan ik zo’n beleid enkel steunen. Dat je dan iets minder jongeren aantrekt zou geen probleem moeten zijn, mits dit beleid natuurlijk zijn vruchten afwerpt.

Een van de problemen is dat veel jonge ambtenaren een tijdelijk contract krijgen. “Hierdoor is het moeilijker ze aan de overheid te binden.”

Dan vraag je je af: waarom is het niet op korte termijn op te lossen? Je geeft ze gewoon een vast contract dus, als dat het probleem is. Op korte termijn opgelost, nee, ik zal u geen factuur sturen voor dit briljante advies 🙂

Ook krijgen startende ambtenaren te weinig begeleiding en maakt de overheid onvoldoende gebruik van nieuwe wervingsmethoden, bijvoorbeeld via internet.

Dat eerste kan ik niet indenken. Maar dat tweede… eeeh… volgens mij is de overheid Ă©Ă©n van de partijen die juist het meest vooruitstrevende omgaat met de nieuwe media. Met werkenbijhetrijk en werkenbijdeoverheid hebben ze een stap gezet waarvan ik denk dat veel bedrijven (lees multinationals) iets van kunnen leren. Natuurlijk is er in de uitvoering nog veel te verbeteren, daar niet van. Maar ze zijn in ieder geval op een hele goede weg. Ook zijn partijen als justitie (werken met gedetineerden) en het leger (geschikt – ongeschikt) en niet te vergeten de luchtverkeersleiding partijen die veel goede dingen hebben gedaan met arbeidsmarktcommunicatie, ook online.

Nee, het klinkt weer als een ‘laten we de schuld ergens neerleggen, maar niet het echte probleem bekijken’. Met die laatste opmerking is de richting duidelijk aangegeven, maar ook meteen afgeweken van het echte probleem. Het probleem dat je als jonge ambtenaar meteen in een verstarde organisatie komt. Een plek waar creativiteit niet echt tot uiting mag komen, een plek die erg vergrijst is en waar je zonder grijze haren weinig te vertellen hebt. Natuurlijk chargeer ik nu, want er zijn uitzonderingen. Maar gemiddeld genomen hebben de meeste Nederlanders nu eenmaal geen hoge dunk van ambtenaren (en vaak terecht). Nog even afgezien van het feit dat de politiek elke zoveel tijd van kleur veranderd en al je plannen dus de prullenbak in mogen. Daar is weinig aan te doen, maar veel van de problemen zitten in de organisatie, niet in de werving.

Overigens is het met de vergrijzing natuurlijk op zich goed dat ze zo weinig jongeren aantrekken. Nederland heeft immers het hoogste aantal beleidsambtenaren per inwoner van de bevolking van Europa las ik laatst. Als we dat door een simpel wervingsgebrek naar beneden kunnen brengen kunnen we een stuk efficiëntere overheid creëren, waar de professionals (onderwijzers, verplegers) weer hun werk kunnen doen en enkel controle krijgen op kwaliteit, niet meer elke regel voorgeschreven krijgen.

21250cookie-checkTekort aan jonge ambtenaren
Geef een reactie