Vriendenspam

Arnoud Engelfriet, een Nederlandse IT journalist met en zeer scherpe kijk op zaken, schrijft op Marketingfacts een goed stuk over een Spaanse rechter die uitspraak heeft gedaan in het geval van SPAM door ‘send a friend’ stukken. Aangezien de Spaanse en Nederlandse wetgeving op dit gebied bijna niet uit elkaar lopen, kan je stellen dat dit ook voor Nederland geldt als het voor de rechter komt. En daar kunnen enkele vacaturebanken en recruiters wel eens schade van ondervinden.

Kort samengevat:

Je moet als ontvangen toestemming geven voor een commerciële e-mail. Dat hoeft niet eens bulk mail te zijn. Het doorsturen van een bericht is niet commercieel, als je er een advertentie bij doet in die mail wel. Maar… een vacature is per definitie een advertentie en zit dus al op het gebied dat het officieel altijd SPAM is. Die had ik dus zelfs niet zien aankomen. Gelukkig zijn wij in Nederland het gedoogland pur sang, dus zal de OPTA dit niet aanpakken naar alle waarschijnlijkheid.

Maar wat expliciet NIET mag is deze mail adressen ooit nog een keer gebruiken als organisatie. Nu zou dat bij mij niet eens opkomen, maar blijkbaar is dit stukje ethiek voor niet iedereen zo logisch.

Op één van mijn vragen kwam Arnoud terug met het volgende antwoord dat ook erg interessant is:

Als je als recruiter een vacature stuurt naar iemand die daar niet op zit te wachten, zit je dus volgens de letter van de wet fout. Aan de andere kant, als ik mijn e-mailadres aan een recruiter geef, dan is dat impliciet met het doel dat ik vacatures in mijn inbox krijg. Dus dan zou je wel goed zitten. Ik krijg soms van die mails met “ik vond uw CV op internet en ik had een interessante baan voor u”. Dat is dus verboden.

Dus je kan inderdaad beargumenteren dat iemand die je een CV stuurt wacht op e-mail terug. De vraag is of dit voor alle functies mag, daar zal je officieel toestemming voor moeten vragen. Maar wat volgens de letter van de wet dus zeker niet mag is CV’s die op het internet staan zomaar benaderen. Daar hebben deze mensen je namelijk geen toestemming voor gegeven. Dus dat mag dan nooit in bulk mail, en alles met N>1 is bulk mail. Zoals Arnoud Engelfriet dus zegt:

Als het gaat om de persoonlijke boodschap, dan kun je ook gewoon zelf een mail sturen.

In andere woorden, zelfs bij CV’s op monsterboard moet je persoonlijke mails sturen. Goh, leer ik in mijn trainingen niet enkel een manier waarop je effectiever bent, maar ook nog eens om je aan de wet te houden!

23250cookie-checkVriendenspam
Geef een reactie

2 Comments
 • Hervé
  says:

  Volgens mij is het iets dat door Seth Godin ooit eens mooi is gezegd.

  “Doe met een Emailadres wat je hebt afgesproken met de andere en laat het daarbij.”
  (Tjah, in het engels dan natuurlijk :P)

  Dus als je zegt dat je een gratis rapport verstuurd en geen nieuwsbrieven, stuur dan geen nieuwsbrieven. Zeker als iemand anders, jou Emailadres in geeft zal dit nooit mogen!

  0
  0
 • Jorrit Blok
  says:

  Hallo Bas,
  Het zal je plezieren dat, toen ik in 2003 de “mail-a-friend” optie aan onze frontends toevoegde, we ook inderdaad besloten hebben dat zo’n optie niet inhoudt dat de recruiter over het adres mag beschikken. We slaan die dus ook niet op, zowel het adres van de verzender als de ontvanger worden slechts één keer gebruikt, namelijk om de referentie door te sturen.

  Overigens denk ik niet dat je per definitie (ook niet voor de wet) zou mogen zeggen dat een vacature beschrijving een advertentie is. Het is content, net als elke andere pagina in een website dat is. En ik vind niet dat het per sé spam is als ik een bekende op de hoogte breng van iets interessants dat ik ergens ben tegengekomen.

  Werd trouwens gisteren weer gespammed aan de telefoon, deze keer door Unicef, die mij tijdens mijn avondeten ongevraagd kwamen vertellen over kindsoldaatjes met afgehakte ledematen. Erg smakelijk allemaal. En hoewel ik mij moreel gechanteerd voelde heb ik deze keer maar gezegd dat ik vorige maand al toezeggingen gedaan heb en aan Novib en Warchild en dat ik het wel even genoeg vind…

  0
  0