Gebruiksvriendelijkheid deel 9: RSS feeds, een inleiding

rss logo Ik heb kort geleden de job agents van negen vacaturesites (onze ‘stamgasten’) behandeld. Met sterk wisselende resultaten. Ik heb me daarbij beperkt tot de vacatures die ik per e-mail kon ontvangen.

En daarmee heb ik RSS natuurlijk tekort gedaan. Dus dat moet goed worden gemaakt. Daarom ga ik in deel 9 van de ‘oneindige’ serie over gebruiksvriendelijkheid en vacaturesites de RSS feeds eens nader onderzoeken.

Algemeen
Volgens Forrester zijn met name digitale nomaden (huishoudens met breedband, netwerk en laptop(s)) en Gen Yers) groepen die relatief veel gebruik maken van RSS. Hoewel dit in beide gevallen nog een relatief klein percentage is; zo’n 14%. Het totale gebruik van RSS ligt onder de 10%.

Maar waarom zou je grofweg 10% van je ‘klanten’ van je willen vervreemden? Vooral gezien het ongekende gemak dat RSS biedt? En om te voorkomen dat je e-mail inbox nog verder volloopt? Om nog maar te zwijgen van de relatieve waarde die deze klanten hebben voor vacaturesites…

Er zijn desondanks drie stamgasten die dit lijken te willen:

 • Werk.nl (ook geen job agent…)
 • Stepstone
 • Jobnews

En dat betekent dat deze drie automatisch nul punten krijgen.

Wat ga ik bekijken?
Voor een deel is het het proces van het aanmaken van een agent natuurlijk al beschreven; dus ik ga hier alleen in op de meer specifieke zaken die ik met betrekking tot RSS zal bekijken:

 • Wordt de mogelijkheid om een RSS feed te kunnen ontvangen duidelijk gecommuniceerd?
 • Biedt de site uitleg over het gebruik en de voordelen van RSS (hetzij direct, danwel door met hyperlink(s) te verwijzen naar relevante pagina’s op andere sites)?
 • Kan ik de feed een naam geven (prettig als ik meerdere feeds van dezelfde site wil ontvangen)?
 • Kan ik mij via mijn browser met een single click abonneren op de RSS feed?

De resultaten wil ik in mijn geval bekijken via mijn browser. In verband hiermee heb ik ook nog de volgende wensen:

 • Is de feed duidelijk herkenbaar (door de omschrijving en een eventuele visual)?
 • Kan ik de vacatures in de drie standaard vormen bekijken: titel, samenvatting, volledige tekst?

Afijn, er is weer voldoende om te beoordelen zou ik zou zeggen. Dus op naar de eerste site.

23400cookie-checkGebruiksvriendelijkheid deel 9: RSS feeds, een inleiding
Geef een reactie

4 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Michel:
  Heb nog even geduld, dan kan je het allemaal lezen in de beoordeling van de eerste stamgast: Nationale Vacaturebank.

  Zaterdagochtend om 9:40 staat die erop.

  Einde schaamteloze zelfpromotie!

  0
  0
 • Michel Rijnders
  says:

  Marc, een aantal punten / criteria hebben volgens niet zozeer met gebruiksvriendelijkheid te maken of zijn niet aan de betreffende vacaturesite toe te schrijven zijn:

  Kan ik de feed een naam geven (prettig als ik meerdere feeds van dezelfde site wil ontvangen)?
  Dit is m.i. afhankelijk van je rss-reader. De titel is een vaste waarde binnen de xml-opmaak. Om de titel van de xml-feed daadwerkelijk te veranderen zou je als vacaturesite elke gebruiker een aparte feed moeten aanbieden zodat deze d.m.v. insertion een eigen titel kan voeren?

  Kan ik mij via mijn browser met een single click abonneren op de RSS feed?
  Dit is deels in handen van de vacaturesite, maar als de feedreader het niet ondersteunt kan je daar als vacaturesite niets aan veranderen.

  De resultaten wil ik in mijn geval bekijken via mijn browser.
  Hoe bedoel je dit? Dat je een HTML-output van de xml wilt kunnen zien?

  Kan ik de vacatures in de drie standaard vormen bekijken: titel, samenvatting, volledige tekst?
  Ook dit ligt al vast in de xml-output en kan binnen sommige rss-readers aangepast worden. Aan de sitezijde kan dit volgens mij alleen door aanbieden van verschillende feeds?

  0
  0