Gebruiksvriendelijkheid deel 9: RSS feeds, 1

RSS icon Vandaag dan de eerste aflevering van gebruiksvriendelijkheid en RSS feeds. Waarbij we een beperkt aantal stamgasten aan een gedetailleerd onderzoek onderwerpen.

Nationale Vacaturebank bijt vandaag de spits af.

De punten die ik ga bekijken heb ik in een vorige posting beschreven.

Een RSS feed aanmaken
Nationale Vacaturebank maakt het bepaald niet makkelijk om een RSS feed aan te maken van een zoekresultaat:

Zoekresultaat Nationale Vacaturebank

Wie ziet het? Het is er, maar laat ik het bewuste onderdeel maar even vergroot weergeven:

Nationale Vacaturebank RSS logo

Een heel klein RSS icoontje. Verstopt aan de rechterkant van het scherm. Echt bijna niet te vinden. Het lijkt wel paaseieren zoeken! Maar ik heb het gevonden! Pfft.

De RSS feed zelf
Maar als ik op het RSS icoontje klik krijg ik keurig de feed van Nationale Vacaturebank in mijn browser te zien:

RSS feed abonneren 

Ik hoef alleen nog maar op Subscribe te klikken en de feed is toegevoegd aan de RSS feeds in mijn browser. Ik gebruik Flock; een Mozilla kloon die over zeer veel social media functies beschikt. En een daarvan is natuurlijk dat de browser ook als RSS reader functioneert.

En dus heb ik een sidebar met feeds. En voor Nationale Vacaturebank ziet er overigens zo uit:

RSS feed Nationale Vacaturebank in browser

Helemaal netjes, met een favicon. Dus goed herkenbaar. Het enige wat ik met dit mechanisme wel moet doen is een RSS feed een naam geven; met name als ik verschillende feeds van dezelfde site ontvang; ieder met andere selectiecriteria.

De RSS feed lezen
Er zijn in principe drie manieren om door de resultaten van een feed heen te lopen:

  • koppen snellen (headlines),
  • eerste deel lezen en dan doorklikken (Excerpts),
  • of de hele vacaturetekst lezen (Full)

En het is niet vanzelfsprekend dat de feed aanbieder alle drie functies biedt. Hoewel het voor de werkzoeker natuurlijk wel zo lekker is om zijn/haar RSS reader door de volledige vacaturetekst heen te gaan. Veel efficient dan op de vacaturesite. Maar dan loopt de vacaturesite kostbare clicks mis…

Gelukkig heeft Nationale Vacaturebank het wel goed begrepen. Want alledrie de mogelijkheden zijn aanwezig; zoals hieronder valt te bewonderen

Headlines
RSS feed results, headlines

Excerpts

RSS Feed results, excerpts

Full

RSS feed results, uitgebreid

Conclusies
Nationale Vacaturebank biedt RSS vrijwel onzichtbaar aan op haar website.

Maar afgezien daarvan is het aanmelden via mijn browser doodeenvoudig en geeft Nationale Vacaturebank de mogelijkheid om headlines, samenvattingen en de volledige vacaturetekst via de feed te lezen. En dat is weer helemaal goed!

Geef een reactie

6 Comments