Hoe ‘drempelvrij’ zijn websites eigenlijk?

Waarmerk Drempelvrij In de afgelopen jaren zijn overal om mij heen letters op onverklaarbare wijze aan het krimpen en het vervagen. Met als gevolg dat ik steeds sterkere leesbrillen moet dragen. Van de HEMA overigens, functioneel en goedkoop.

Sinds dit groeiende gebrek ben ik mij iets meer bewust van de problemen die mensen met meer serieuze beperkingen moeten ervaren in het gebruik van websites. Want los van allerlei andere usability problemen is toegankelijkheid (Accessibility) een nogal onbekend gebied.

Het leek me daarom aardig om het onderwerp toegankelijkheid eens uitgebreid aandacht te geven hier op RecruitmentMatters. En het wordt een ontdekkingstocht. Omdat ik er tot voor kort net zoveel van wist als de gemiddelde burger: Vrijwel niets.

Die ontdekkingstocht zal natuurlijk een aantal richtpunten hebben; tenslotte moet er wel wat geleerd worden:

  • Met welke beperkingen van gebruikers dienen/kunnen websites rekening houden?
  • Welke (technische) oplossingen kunnen websites hiertoe bieden?
  • Wat zijn goed voorbeelden van drempelvrije sites?
  • Hoe is te bepalen of een site toegankelijk is?
  • Wat zijn regels, richtlijnen en eventuele verplichtingen op dit gebied?

En als laatste zal het onderwerp toegankelijkheid ook losgelaten worden op online recruitment sites. Of zou onze doelgroep op magische wijze geen drempelvrije sites nodig hebben? En voor sites die nu denken snel nog wat verbeteringen aan te brengen: Ik heb alvast wat nulmetingen genomen. Met interessante resultaten…

Voor de thuisblijvers worden de zomermaanden weer een stukje interessanter…

Geef een reactie

2 Comments