Gebruiksvriendelijkheid deel 9: RSS feeds, 2

RSS icoon Vandaag de tweede aflevering van RSS feeds en gebruiksvriendelijkheid. Waarbij we een (helaas beperkt) aantal stamgasten aan een gedetailleerd onderzoek onderwerpen.

Totaljobs is vandaag de gelukkige. De vorige aflevering ging over Nationale Vacaturebank.

De punten die ik ga bekijken heb ik in een vorige posting beschreven.

Een RSS feed aanmaken
Totaljobs laat een RSS icoontje zien bij ieder zoekresultaat:

Zoekscherm Totaljobs met RSS icoon

In tegenstelling tot Nationale Vacaturebank is dit icoontje beter te zien en staat het ook nog eens in een rij hyperlinks die allemaal grofweg over dezelfde functionaliteit gaan.

Verder is er een (wel heel erg) uitgebreide uitleg over RSSbeschikbaar via de hyperlink Wat is RSS?.En dat is natuurlijk prettig voor gebruikers die voor het eerst RSS gaan gebruiken.

De RSS feed zelf
Als ik op het RSS icoontje klik krijg ik helaas niet de feed in mijn browser te zien maar een pop-up van Totaljobs:

Pop-up met de URL van de RSS feed

Hierin wordt weliswaar keurig uitgelegd wat ik moet doen (kopieren van de URL string, open van mijn RSS reader en plakken van de URL string), maar dat betekent dus exrtra handelingen als ik de RSS feader functionaliteit van mijn browser wil gebruiken. Wat tegenwoordig overigens door alle browsers geboden wordt.

De feed voor Totaljobs ziet er overigens zo uit:

Favicon van Totaljobs voor RSS feed

Helemaal netjes, met een favicon. Dus goed herkenbaar.

De RSS feed lezen
Er zijn in principe drie manieren om door de resultaten van een feed heen te lopen:

  • koppen snellen (headlines),
  • eerste deel lezen en dan doorklikken (Excerpts),
  • of de hele vacaturetekst lezen (Full)

En het is niet vanzelfsprekend dat de feed aanbieder alle drie functies biedt.

Hoewel het voor de werkzoeker natuurlijk wel zo lekker is om zijn/haar RSS reader door de volledige vacaturetekst heen te gaan. Veel efficient dan op de vacaturesite. Maar dan loopt de vacaturesite kostbare clicks mis…

Headlines
headlines

Excerpts

Excerpts

Full

Full

Full is gelijk aan Excerpts!

De volledige tekst wordt dus niet door Totaljobs geleverd. Dit in tegenstelling tot Nationale Vacaturebank. En daarmee wordt het doel van RSS door Totaljobs dus doorkruist. Ten faveure van een paar extra clicks op de Totaljobs website. Dom en overbodig.

Conclusies
Totaljobs biedt een duidelijk RSS icoon bij ieder zoekresultaat en een zeer uitgebreide uitleg over wat RSS is. En dat is allemaal goed verzorgd.

Daarna wordt het snel minder. Ik moet zelf een URL string kopieren en aan mijn RSS reader toevoegen. En Totaljobs biedt mij geen mogelijkheid om vanuit mij reader de volledige vacaturetekst te lezen. Hiermee benadelen zij gebruikers voor een paar clicks op de eigen site. Heel armoedig.

Geef een reactie