JobTrack gaat matchen, nou nou…

Logotype WCC Verleden week woensdag meldde JobTrack dat ze voortaan gaan matchen in plaats van zoeken. En dat is natuurlijk een uitstekende stap voorwaarts van deze vacaturesite. En een noodzakelijke.

Overigens gaat JobTrack niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Ze gaan de matching engine van WCC gebruiken; ELISE. En dat is toch wel zo’n beetje de eerste en de beste. En zeker niet de goedkoopste! En nog van Nederlandse bodem ook!

Maar helaas moest JobTrack met deze annoncering ook onzin verkopen, bij monde van haar directeur Harold Rimmelzwaan:

Met ELISE zijn wij als eerste vacaturesite in Nederland in staat niet alleen iemands capaciteiten mee te laten wegen maar ook zijn/haar persoonlijke voorkeuren.

Heeft meneer Rimmelzwaan de afgelopen jaren in coma gelegen? Of vindt meneer Rimmelzwaan soms dat Werk.nl geen vacaturesite is? Want anders is dit echt heel oud nieuws…

Geef een antwoord

7 Comments
 • Bas van de Haterd
  says:

  Je hebt matchen en matchen. De uiteindelijke match wordt altijd face to face gemaakt in mijn optiek, met uitzondering van bepaalde internationale functies, maar in NL zeker de komende jaren nog. Ik geloof in technologie als ondersteuning van de mens, technologie is nooit de oplossing. (daarom hamer ik ook altijd op ethiek bij recruiters, maar dat is een andere discussie).

  Echter, matching op een jobboard kan veel toevoegen, mits user friendly zoals Marc al zegt. Je kan dan op meer zoeken dan bepaalde termen, met name als de vacatures voldoende rijk zijn zoals Marc ook al aangeeft (wat ben ik het toch vaak met je eens tegenwoordig, wordt eng). Dus wat je dan kan doen is aangeven: dit is mijn CV, deze richting wil ik op en op basis daarvan functies krijgen. In plaats van dat ik een term als ‘business development manager’ in tik en alles krijg van IT achtergrond tot chemische Business Developers tot Marketing gedrageven BD’s.

 • Marc Drees
  says:

  @Vincent:
  Yep, we hebben het zeker over verschillende zaken. Ik heb het veel meer over het presales traject waarbij je wederzijds op een zo efficiente manier probeert vast te stellen of er op hardere criteria een basis is. En die efficiency kan je met technologische hulpmiddelen aanzienlijk verbeteren.

  De echte match, tussen mensen van vlees en bloed is natuurlijk het eindresultaat. En dat is niet te vervangen door technologie. Ik hoop het niet, in ieder geval!

 • Vincent
  says:

  @Marc

  Misschien verstaan we onder matchen niet precies hetzelfde.

  Vacaturesites bezoek ik erg veel en ik zal één van de laatsten zijn die hun overzichtelijkheid en gebruikersvriendelijkheid zal proberen te verdedigen.

  Matchen (misschien dat dat door mijn Randstad-jaren wordt gekeleurd) is voor mij echter meer dan termen, woorden, stukjes aan elkaar koppelen. Dat zie ik meer als preselectie. Als dat matchen is, dan zijn er inderdaad middels technologie gigantische slagen te maken en moedig ik de partijen samen met jou en Bas aan om daar werk van te maken.

  Het maken van een match tussen een bepaalde werkzoekende en een bepaalde werkgever, oftewel het naar tevredenheid invullen van een vacature is echter meer het soort matchen dat ik bij mijn reactie in gedachten had.

  Dat moeten jobboards niet nastreven, want dat lukt toch niet. Leuk dat veel partijen het roepen, maar dat vind ik marketing. De preselectie kan extern plaatsvinden, het eerste stukje elektronisch, daarna door menselijke vervolgschakels. De match wordt pas op het kantoor van de werkgever gemaakt, en pas na verschillende gesprekken.

 • Marc Drees
  says:

  @ Vincent:
  Heb je laatstelijk wel eens een vacaturesite bezocht? En een overzicht van vacatures bekeken? Veel echte banen he? En lekker makkelijk zoeken.

  Matching kan zowel faciliterend als baanbrekend zijn, afhankelijk van de wijze waarop je het tot een seamless experience kan laten zijn. En dat laatste; dat is de grootste uitdaging.

 • Marc Drees
  says:

  @Bas:
  Ik ben er volstrekt van overtuigd dat matching een groot verschil kan maken, zolang je de complexiteit zoveel mogelijk weet te verbergen. En daar ligt in mijn optiek nog steeds een groot probleem.

  Ik wil als werkzoeker niet lastig gevallen worden met allerlei ingewikkelde zaken als ik puur vacatures wil zoeken. Maar als ik meer ondersteund wil zoeken, dan zou het prettig zijn als matching in gewone mensentaal en met simpele interactie kan worden ingezet.

  En dan kan het zeker een groot verschil maken. Maar er is een belangrijke tweezijdige voorwaarde: zowel de vacature als het CV moeten ‘rijk’ zijn. En daar ontbreekt het nogal aan; zeker bij de vacatures van intermediairs.

  Wat naar mijn idee een incentive zou moeten zijn voor bedrijven: Maak goede vacatureteksten, dan komen de kandidaten ‘vanzelf’. Ahum.

  Verder is het van belang dat een werkzoeker zijn ambitie of zijn ervaring zwaarder moet kunnen laten meewegen; anders wordt je tenslotte alleen maar gematched op wat je kan; niet wat je wil.

  Ik denk overigens dat IKKI daar in potentie een interessante invalshoek heeft door ook testresultaten in de match te laten meewegen.

  Maar ook daar is het beeld nog te technisch; te weinig menselijk.

 • Vincent
  says:

  @Bas
  Ik vraag me sterk af of werkzoekenden via een jobboard echt gematcht willen worden. Of dat redelijkerwijs ervan verwachten. Volgens mij zoeken mensen op jobboards gewoon een overzicht van vacatures. Die willen ze makkelijk kunnen vinden, makkelijk kunnen bewaren/opslaan en er makkelijk op kunnen reageren.
  Mijn idee zou dus zijn dat deze “matching” dus “leuk” zou kunnen zijn, maar zeker niet baanbrekend.
  Matching is gewoon te hoog gegrepen voor 0-en en 1-en, dat komt altijd op mensen aan.

 • Bas van de Haterd
  says:

  @Marc nu weet ik dat je met Kangerooster hier ook mee bezig bent geweest en dat je dit beschouwt als de toekomst van de vacaturebanken. Denk je dat dit een doorbraak zal worden, dat Jobtrack met deze move de concurrentie echt op achterstand kan zetten? Dat de bezoekers (en daar gaat het om) nu vooral vooral naar Jobtrack gaan omdat ze daar een superieure belevenis gaan krijgen? Of denk je dat de implementatie het probleem zal worden en Jobtrack zal blijven denken aan de korte termijn winsten (ze hebben immers een VC als eigenaar) en dus gebruikers niet in zal laten stellen dat ze b.v. enkel hun CV willen laten zien aan 90% matches en niet aan bureaus, etc. En dat Jobtrack hiermee iets ‘leuks’ doet, niet iets baanbrekends?