Gebruiksvriendelijkheid deel 9: RSS feeds, 4

RSS logo Vandaag de derde aflevering van RSS feeds en gebruiksvriendelijkheid. Waarbij we een (helaas beperkt) aantal stamgasten aan een gedetailleerd onderzoek onderwerpen.

En deze keer is JobTrack aan de beurt. Vorige afleveringen gingen over Nationale Vacaturebank, Totaljobs en Intermediair.

De punten die ik ga bekijken heb ik in een vorige posting beschreven.

Een RSS feed aanmaken
Bij een zoekresultaat kan je een RSS feed aanmaken:

JobTrack zoekresultaten

Het RSS icoon is zeer goed te zien; midden boven de zoekresultaten. En er staat Jobs via RSS in; wat op zich weer verwarrend is. Omdat JobTrack verder over vacatures spreekt. Zijn Jobs dan iets anders? Nee, maar anders paste het waarschijnlijk niet… Don’t make me think!!

De RSS feed zelf
Als ik op Jobs via RSS klik krijg ik de volgende pop-up te zien:

 Pop-up met RSS feed opties JobTrack

Holy shit! Wat moet ik dar nu allemaal mee? Na een half uur lezen weet ik het eindelijk; ik moet de bovenste URL kopieren en in mijn RSS reader (mijn browser in dit geval) toevoegen. Net als bij Nationale Vacaturebank…

De feed van Intermediair ziet er overigens zo uit:

Feed JobTrack

Helaas, geen favicon…

De RSS feed lezen
Er zijn in principe drie manieren om door de resultaten van een feed heen te lopen:

 • koppen snellen (headlines),
 • eerste deel lezen en dan doorklikken (Excerpts),
 • of de hele vacaturetekst lezen (Full)

En het is niet vanzelfsprekend dat de feed aanbieder alle drie functies biedt.

Hoewel het voor de werkzoeker natuurlijk wel zo lekker is om zijn/haar RSS reader door de volledige vacaturetekst heen te gaan. Veel efficient dan op de vacaturesite. Maar dan loopt de vacaturesite kostbare clicks mis…

Headlines

JobTrack feed, headlines

Excerpts 
 JobTrack feed, excerpts

Dat is fraai! Hetzelfde als Headlines. Daar schiet ik toch helemaal niets mee op?

Full 

JobTrack feed, full

En nog een keer; identiek aan Headlines. Bedankt JobTrack!

Conclusies
Dit is wel zo’n beetje de meest onvriendelijke RSS service van de sites die ik tot op heden heb bekeken. Wat een ellende. Het doel van RSS wordt hiermee volledig onderuit gehaald. Laten we het maar op misplaatste klikgeilheid houden…

25330cookie-checkGebruiksvriendelijkheid deel 9: RSS feeds, 4
Geef een reactie

1 Comment
 • Atakan Akardere
  says:

  Jobtrack scoort op alle punten het laagst. Het is zeker niet een site die te vergelijken valt met Monsterboard of NVb. Het ziet er een beetje uit als een site die je kunt vergelijken met Megajobs en dergelijke. Wie weet komt dat ook omdat er over het algemeen jobs op staan van Wegener, voor degene die het niet weten, het moederbedrijf van Jobtrack. Dat betekent dus dat het daar niet zo makkelijk is om vacatures op de website te krijgen van goede gerenommeerde bedrijven, dit is precies andersom bij Monsterboard. Als ex-medewerker daar en kenner van de CV-database kan ik ook alleen maar zeggen: Keep Monstering!

  0
  0